Print

Γιατί οι άνδρες φοβούνται τα προβλήματα του προστάτη;

Pin It
Οι άνδρες δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι για τα προβλήματα του προστάτη

Με την αύξηση της ηλικίας στους άνδρες, το μέγεθος του προστάτη τους μεγαλώνει.

Το γεγονός αυτό αλλοιώνει τη δυναμική της ουροδόχου κύστης και περιορίζει τη ροή των ούρων.

Έχει υπολογισθεί ότι στους άνδρες άνω των 50 ετών, ένας στους τρεις, παρουσιάζει προβλήματα σε σχέση με τον προστάτη. Στους άνδρες άνω των 80 ετών, οκτώ στους δέκα, έχουν προβλήματα λόγω προστάτη.

Με την αύξηση της ηλικίας ο κίνδυνος ενός άνδρα να προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη αυξάνεται πολύ. Ωστόσο οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη των ηλικιωμένων έχουν χαμηλό βαθμό κακοήθειας και εξελίσσονται αργά. 

Παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανδρών παρουσιάζουν συμπτώματα λόγω αύξησης μεγέθους του προστάτη, εντούτοις πολλοί από αυτούς δεν ζητούν έγκαιρα τη βοήθεια του γιατρού τους.

Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι άνδρες λόγω προστάτη είναι :

  1. Ανάγκη για συχνή ούρηση
     
  2. Ξυπνούν δύο ή περισσότερες φορές κάθε νύχτα λόγω του ότι χρειάζεται να κατουρήσουν
     
  3. Η ροή των ούρων τους είναι αδύνατη
     
  4. Δυσκολεύονται για να αρχίσουν να ουρούν
     
  5. Προβλήματα στη σεξουαλική τους λειτουργία, δυσκολίες της στύσης

Τα προβλήματα σε σχέση με την ούρηση και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που εγκαθίστανται σταδιακά, είναι αιτία ψυχολογικών διαταραχών με κατάθλιψη και άγχος που καταλαμβάνει τους ασθενείς.

Οι λόγοι που εξηγούν την απροθυμία των ανδρών να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για τα προβλήματα ούρησης που συχνά έχουν σχέση με την αύξηση μεγέθους του προστάτη, σχετίζονται με τη ψυχοσύνθεση τους.

Στα αρχικά στάδια, νομίζουν ότι η συχνή ανάγκη για ούρηση τη νύκτα, είναι κάτι φυσιολογικό ή ακόμη πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη παροδική αιτία.

Με τη σταδιακή εξέλιξη και επιδείνωση του προβλήματος, οι περισσότεροι καταλήγουν σε μια κατάσταση αμηχανίας που συχνά συνοδεύεται και από το φόβο μήπως χρειαστεί μια χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η πραγματικότητα είναι ότι η χειρουργική αντιμετώπιση είναι αναγκαία για μικρό μόνο αριθμό περιπτώσεων. Όμως πολλοί άνδρες απλά φοβούνται να πάνε στο γιατρό.

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνονται εκστρατείες αύξησης της ενημερότητας των ανδρών για τα προβλήματα που προκαλούνται από τον προστάτη.

Σήμερα πολλοί δεν γνωρίζουν έστω και τα στοιχειώδη για τις παθήσεις του προστάτη που εμφανίζονται με την αύξηση της ηλικίας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι επικρατούν λανθασμένες εντυπώσεις, οι παθήσεις του προστάτη δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο σωματικά και ψυχικά.

Επιπρόσθετα, σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων εγκαθίστανται στυτικές δυσλειτουργίες και δυσκολίες της σεξουαλικής λειτουργίας, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των ανδρών αυτών.

Είναι αναγκαίο οι άνδρες να ενημερώνονται για τη φυσιολογική εξέλιξη και τις παθήσεις του προστάτη.

Όσοι παρουσιάζουν προβλήματα ούρησης και στυτικής δυσλειτουργίας πρέπει να ενθαρρύνονται να ζητούν βοήθεια από το γιατρό τους για την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης τους.

 

S8-SampleBelowArticle