Print

Ο καταρράκτης και η διατροφή

Pin It
Γυναίκα με ωραία μάτια

Η κυριότερη αιτία τύφλωσης στον κόσμο είναι ο καταρράκτης.

Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του φακού του ματιού. Οφείλεται σε πρωτεΐνες οι οποίες συναθροίζονται μέσα στο φακό, στο πρόσθιο μέρος του ματιού. Δημιουργείται έτσι, μια νεφελώδης κατάσταση, που εμποδίζει την όραση. 

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν καταρράκτη, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί εκ γενετής ή να σχηματιστεί αργότερα.

Η συχνότερη μορφή του καταρράκτη είναι η γεροντική μορφή, εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 65.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα παρουσιάσουν σε κάποια φάση της ζωής τους καταρράκτη, εάν ζήσουν αρκετά δεδομένου ότι η πάθηση αυτή αποτελεί μια εξέλιξη της γήρανσης του οργανισμού.

Σίγουρα οποιαδήποτε προσπάθεια πρόληψης, είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι ο καταρράκτης επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και επιπρόσθετα προσβάλλει ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που έχουμε δηλαδή την όραση.

Σύμφωνα με νέες έρευνες η διατροφή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εκδήλωσης του καταρράκτη. Υπάρχουν θρεπτικές ουσίες (όπως η λουτεϊνη και zeoxanthin) οι οποίες βοηθούν εναντίον της γένεσης του καταρράκτη.

Οι ανωμαλίες του μεταβολισμού της γλυκόζης όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ευνοούν την ανάπτυξη διαβήτη. Μάλιστα ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο φακός του ματιού υφίσταται βλάβες ακόμα και πριν από την εκδήλωση από κλινικής απόψεως του σακχαρώδη διαβήτη.

Στις περιπτώσεις αυτές οι προδιαβητικές ανωμαλίες όπως η μη αντοχή στη γλυκόζη και η ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη βλάπτουν το φακό και προδιαθέτουν στη δημιουργία καταρράκτη.

Η παχυσαρκία η οποία αποτελεί πλέον μια μάστιγα για την παγκόσμιο υγεία, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη.

Σε έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 87.682 γυναίκες και 45.549 άνδρες, ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών, για μια χρονική διάρκεια 16 ετών, βρέθηκε ότι αυτοί που είχαν υπερβολικό βάρος σώματος ή ήσαν παχύσαρκοι είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καταρράκτη.

Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30 kg/m2, είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καταρράκτη.

Ιδιαίτερα για τον υποκαψικό καταρράκτη, που είναι η μορφή που προκαλεί τη μεγαλύτερη αναπηρία στην όραση, ο κίνδυνος για εμφάνιση του, ήταν αυξημένος κατά 68%, σε παχύσαρκα άτομα. Ο κίνδυνος για πυρηνικό καταρράκτη δεν ήταν αυξημένος.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), υπολογίζεται σαν το πηλίκο του βάρους σώματος (Β) με μονάδα μέτρησης σε κιλά, διαιρούμενο δια του ύψους (Υ) με μονάδα μέτρησης σε μέτρα στο τετράγωνο.Δηλαδή ΔΜΣ=Β/Υ2. Ο δείκτης αυτός δίνει μια πολύ καλή ένδειξη του κατά πόσο κάποιος είναι κανονικού βάρους ή υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Η παχυσαρκία εκτός από όλα τα άλλα κακά που προκαλεί, αποδεικνύεται τώρα ότι προκαλεί και καταρράκτη.

Θα πρέπει λοιπόν αυτό το γεγονός να γίνει ευρύτερα γνωστό, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

 

S8-SampleBelowArticle