Οι γυναίκες, κατά τις έξη μέρες, που προηγούνται της ωορρηξίας έχουν τάση να κάνουν περισσότερο σεξ.
Οι έξη μέρες που προηγούνται της ωορρηξίας, είναι εκείνες κατά τις οποίες οι γυναίκες βρίσκονται στη γονιμότερη φάση του κύκλου τους. Η πιθανότητα σύλληψης και γονιμοποίησης είναι σημαντικά αυξημένες κατά τις εν λόγω μέρες.
Το φαινόμενο αυτό φαίνεται ότι ρυθμίζεται από ορμονικούς και βιολογικούς παράγοντες και διευκολύνουν την αναπαραγωγή.
Πριν από την ωορρηξία, υπάρχει η οιστρογονική φάση στον κύκλο της γυναίκας. Κατά τη φάση αυτή, η ψυχική διάθεση και η σεξουαλική ορμή των γυναικών βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα.
Η επιθυμία για σεξ αυξάνεται και η συνουσία μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη και γονιμοποίηση διευκολύνοντας έτσι την αναπαραγωγή.
Για τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά, αυτά είναι καλά νέα. Οι βιολογικοί μηχανισμοί βοηθούν στην προκειμένη περίπτωση το ζευγάρι να κάνει παιδί.
Όμως για τα ζευγάρια που δεν θέλουν να έχουν μια εγκυμοσύνη, τα νέα δεν είναι καλά. Αυτό σημαίνει ότι έστω και εάν κάνουν σεξ μόνο μία φορά, τότε είναι δυνατόν η γυναίκα να μείνει έγκυος, δεδομένου ότι η συνουσία θα λάβει χώρα κατά τις έξη πλέον γόνιμες μέρες του κύκλου όπου και η σεξουαλική ορμή της γυναίκας είναι αυξημένη.
Τα συμπεράσματα αναφορικά με την αυξημένη επιθυμία των γυναικών για σεξ κατά τις πλέον γόνιμες μέρες του κύκλου τους, πριν από την ωορρηξία, προέκυψαν από μια πρώτη στο είδος της έρευνα που απέδειξε το βιολογικό αυτό φαινόμενο στον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, γιατροί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, μελέτησαν τις ορμονικές διακυμάνσεις που μαρτυρούσαν τις ημέρες ωορρηξίας 65 γυναικών και τις συσχέτισαν με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Οι γυναίκες αυτές, ήσαν σεξουαλικά ενεργές αλλά δεν επιθυμούσαν να κάνουν παιδιά. Όλες είχαν αποτελεσματικό τρόπο αντισύλληψης είτε με ενδομήτρια σπειράματα είτε είχαν υποβληθεί σε χειρουργική στείρωση.
Οι ερευνητές μετρούσαν στα ούρα τους τις ορμόνες και έτσι μπορούσαν να αναγνωρίζουν πότε γινόταν η ωορρηξία. Παράλληλα οι γυναίκες κατέγραφαν τις ημερομηνίες που είχαν συνουσία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τις έξη μέρες που προηγούνταν της ωορρηξίας, υπήρχε μια αύξηση της τάξης του 24% στον αριθμό των συνουσιών που είχαν οι γυναίκες. Μετά την ωορρηξία, η συχνότητα των συνουσιών μειωνόταν αισθητά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που αποδείχθηκε το φαινόμενο της ρύθμισης από βιολογικούς παράγοντες, της συνουσίας σε σχέση με την ωορρηξία στον άνθρωπο. Στα θηλαστικά ζώα, υπάρχει συντονισμός μεταξύ σεξουαλικής ορμής, συνουσίας και ωορρηξίας.
Υπάρχει όμως η υποψία ότι το σεξ μπορεί να είναι εκείνο που επιταχύνει κατά τις συγκεκριμένες μέρες την ωορρηξία στις γυναίκες. Ανεξάρτητα όμως από το ποιος μηχανισμός εμπλέκεται ακριβώς, βλέπουμε ότι η ανθρώπινη φύση έχει ρυθμίσει προσαρμοστικούς μηχανισμούς για τη διασφάλιση της αναπαραγωγής και της διαιώνισης του είδους.
Επιπρόσθετα δεν πρέπει να ξεχνούμε το ρόλο των φερομονών. Πρόκειται για πτητικές ουσίες που εκκρίνονται από τις γυναίκες οι οποίες επηρεάζουν τη σεξουαλική ορμή των αντρών. Οι φερομόνες αναδίνονται από τους πόρους της επιδερμίδας τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.
Οι φερομόνες στέλλουν ένα οσφρητικό μήνυμα στον εγκέφαλο και χρησιμεύουν για να ελκύουν το αντίθετο φύλο. Επηρεάζεται η συναισθηματική συμπεριφορά και μερικοί αποκαλούν το σύστημα αναγνώρισης των φερομονών ως "σεξουαλική μύτη".
Συνοπτικά βλέπουμε ότι:
- Η σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών επηρεάζεται από ορμονικούς και άλλους βιολογικούς παράγοντες που έχουν σχέση με την ωορρηξία.
- Είναι σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό από όλους, διότι ο κίνδυνος μια ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι σημαντικά αυξημένος κατά τις έξη μέρες που προηγούνται της ωορρηξίας κατά τις οποίες και η επιθυμία για σεξ των γυναικών είναι αυξημένη.