Η συζυγική απιστία από τη γυναίκα ποια σχέση έχει και πώς επηρεάζεται από τις ορμονικές αλλαγές, που εκδηλώνονται κάθε μήνα στο σώμα της;
Τα χαρακτηριστικά των ανδρών, πώς επηρεάζουν τις γυναίκες, ανάλογα με τις ορμόνες που αυτές έχουν περισσότερο στο αίμα τους, σε συγκεκριμένες φάσεις του κύκλου τους;
Ο τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τους άνδρες διαφοροποιείται ανάλογα με τη φάση του περιοδικού τους κύκλου.
Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στις γυναίκες, επηρεάζουν στο υποσυνείδητό τους, βασικά και πρωτόγονα ανθρώπινα σεξουαλικά ένστικτα.
Οι αλλαγές αυτές, που είναι περισσότερο εμφανείς και έντονες κατά τη φάση της ωορρηξίας, προκαλούν μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν και ερμηνεύουν το πρόσωπο και τη συμπεριφορά ενός άντρα.
Κατά τη φάση της ωορρηξίας, στη μέση περίπου του περιοδικού τους κύκλου, οι πιθανότητες σύλληψης είναι πολύ μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με ερευνητικές εργασίες, στη φάση αυτή οι γυναίκες, υποσυνείδητα χωρίς να το αντιλαμβάνονται, δείχνουν προτίμηση για άνδρες με περισσότερο αρρενωπά χαρακτηριστικά και με συμπεριφορά που συνδυάζεται περισσότερο με το στερεότυπο ανδρικό χαρακτήρα.
Οι υποσυνείδητες αυτές αλλαγές σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να εξηγήσουν ορισμένες συμπεριφορές συζυγικής απιστίας εκ μέρους των γυναικών.
Ψυχολόγοι από την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας, σε έρευνα τους, τεκμηρίωσαν το γεγονός ότι κατά τις μέρες της πιο ψηλής γονιμότητάς τους, οι γυναίκες είναι πολύ πιο γρήγορες στο να αναγνωρίζουν τους άνδρες εκείνους με έντονα αρρενωπά χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ενώ στις υπόλοιπες μέρες του κύκλου δεν τις ευχαριστεί ιδιαίτερα η μυρωδιά των ανδρών, που σχετίζεται με τις σεξουαλικές ορμόνες, εντούτοις κατά τις ημέρες της ωορρηξίας η μυρωδιά αυτή, κάθε άλλο παρά τις ενοχλεί.
Οι επιστήμονες υπέβαλαν 18 νεαρές γυναίκες που συμπλήρωναν ή είχαν μόλις συμπληρώσει τις σπουδές τους, σε εξειδικευμένα τεστ κατά τη διάρκεια διαφορετικών φάσεων του ορμονικού περιοδικού τους κύκλου.
Βασικά ήθελαν να δουν ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανδρών, στο πρόσωπο αλλά και στη λεκτική συμπεριφορά τους, που αναγνώριζαν γρηγορότερα και στα οποία έδειχναν προτίμηση, κατά τις δύο φάσεις του ορμονικού τους περιοδικού κύκλου (ωορρηξίας και μη ωορρηξίας).
Τα αποτελέσματα τους έδειξαν:
- Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, όταν οι πιθανότητες σύλληψης είναι πολύ αυξημένες, αναγνωρίζουν γρηγορότερα και προτιμούν τους άνδρες με έντονα αρρενωπά χαρακτηριστικά όπως: Χοντρά φρύδια, δυνατές τετραγωνισμένες σιαγόνες, ευρύτητα του λαιμού
- Κατά την ίδια φάση του περιοδικού τους κύκλου, οι γυναίκες αναγνωρίζουν γρηγορότερα, στερεότυπες εκφράσεις που συσχετίζονται με μια περισσότερο αρρενωπή συμπεριφορά, όπως εκφράσεις σχετικές με την αλαζονεία, τη μηχανική, το κυνήγι, τη δύναμη, το ύψος.
Οι προτιμήσεις αυτές των γυναικών κατά τη φάση της ωορρηξίας οφείλονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο γεγονός ότι οι γυναίκες, ωθούμενες υποσυνείδητα από πρωτόγονα ένστικτα, θέλουν ο πατέρας του παιδιού τους να είναι δυνατός, για να κληρονομήσει το παιδί τους δυνατά χαρακτηριστικά με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
Αντίθετα κατά τις υπόλοιπες μέρες του κύκλου, προτιμούν άνδρες με λιγότερο αρρενωπή συμπεριφορά, με λιγότερη τεστοστερόνη, οι οποίοι θα έχουν τάση να μένουν περισσότερο στο σπίτι, να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και το κατάλληλο περιβάλλον προστασίας για να αναπτυχθεί μέσα στην οικογένεια το παιδί τους.
Θεωρούν λοιπόν οι επιστήμονες, ότι ορισμένες περιπτώσεις γυναικείας συζυγικής απιστίας, μπορούν να εξηγηθούν από πρωτόγονα αισθήματα στο υποσυνείδητο που αναπτύσσονται λόγω των ορμονικών αλλαγών.
Μάλιστα ενδεικτικά αναφέρεται ότι έρευνα έχει δείξει ότι 1 παιδί στα 10 μεγαλώνει μέσα στην οικογένεια, ανατρέφεται και υποστηρίζεται από πατέρα, που δεν γνωρίζει, ότι δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας.
Εμείς, παρά το γεγονός ότι η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει και άλλες παλαιότερες που έχουν γίνει από ερευνητές του πανεπιστημίου του St Andrew's στην Αγγλία, πιστεύουμε ότι ναι μεν μπορεί οι πρωτόγονες αυτές αντιδράσεις να υπάρχουν, αλλά στη σύγχρονη κοινωνία συνυπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που αλλοιώνουν, μετριάζουν ή ακόμη χαλιναγωγούν αν θέλετε, τέτοιες ορμονικές ενστικτώδεις συμπεριφορές.
Σίγουρα τα στοιχεία που δηλώνουν ότι 10% των παιδιών προέρχονται από εξωσυζυγικές σχέσεις προκαλούν δικαιολογημένα ανησυχίες.
Πιστεύουμε όμως ότι τα στοιχεία αυτά χρειάζονται περαιτέρω επιβεβαίωση και ίσως να συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες, ίσως συχνότεροι και ουσιαστικότεροι, που οδηγούν σε τέτοιες πράξεις και στη γυναικεία συζυγική απιστία.
Παρά τις πιο πάνω επιφυλάξεις μας, θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία που έχουν οι τροποποιήσεις της συμπεριφοράς που προκαλούνται λόγω του ορμονικού κλίματος και των αλλαγών του, στον οργανισμό.
Η προσεκτική ανάλυση και εξέταση των φαινομένων αυτών, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των διαπροσωπικών σχέσεων και διαφορών και να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση αντιπαραθέσεων και στην αρμονική συμβίωση των ατόμων κάτω από διάφορες συνθήκες.