Print

Μολύνσεις με μύκητες και στοματικός έρωτας

Pin It
Η μόλυνση με μύκητες του αιδοίου και κόλπου είναι συχνό πρόβλημα στις γυναίκες

Η μόλυνση με μύκητες του αιδοίου και του κόλπου (αιδοιοκολπίτιδα) είναι ένα συχνό πρόβλημα στις γυναίκες.

Έχει υπολογιστεί ότι σχεδόν 75% των γυναικών θα παρουσιάσουν τουλάχιστο ένα επεισόδιο μόλυνσης με μύκητες στο γεννητικό τους σύστημα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Από τις γυναίκες αυτές το 40% παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια των εν λόγω μολύνσεων.

Η αιδοιοκολπίτιδα λόγω μύκητα οφείλεται συνήθως στο candida (Ωίδιο το λευκάζον). Ο μύκητας αυτός υπάρχει κανονικά στο σώμα μας αλλά σε μικρές ποσότητες. Όταν διαταραχθεί η ισορροπία λόγω αλλοίωσης της κανονικής οξύτητας του κόλπου ή λόγω ορμονικών αλλαγών, τότε το candida, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να προκαλεί μόλυνση.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης με μύκητες του αιδοίου και του κόλπου λόγω candida, είναι φαγούρα, κάψιμο, ερεθισμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πόνος κατά την ούρηση, παχύρρευστα κολπικά εκκρίματα χρώματος άσπρου.

Οι άνδρες είναι  δυνατόν να προσβληθούν από μυκητίαση με candida στο γεννητικό τους σύστημα, αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο. Άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα του οργανισμού τους είναι περισσότερο ευάλωτα στις μολύνσεις αυτές.

Ορισμένες ομάδες γυναικών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από αιδοιοκολπίτιδα, λόγω candida. Οι γυναίκες αυτές είναι οι έγκυοι, οι διαβητικές, αυτές που παίρνουν θεραπεία με αντιβιοτικά, στεροειδή φάρμακα και αντισυλληπτικά.

Πολλές γυναίκες προσβάλλονται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια αιδοιοκολπίτιδας λόγω candida. Οι λόγοι για το λόγο αυτό σε γυναίκες χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.

Στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για να διαλευκανθεί πλήρως το γιατί ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια αιδοιοκολπίτιδας λόγω candida, γιατροί από το πανεπιστήμιο του Michingan, παρακολούθησαν 148 γυναίκες με την πάθηση αυτή και 78 από τους σεξουαλικούς τους συντρόφους για ένα χρόνο.

Εξέτασαν πόσες γυναίκες παρουσίασαν νέο επεισόδιο μόλυνσης με candida και εξέτασαν ποιοι ήταν οι παράγοντες που συσχετίζονταν με τις επαναλαμβανόμενες μολύνσεις του τύπου αυτού.

Μεταξύ των γυναικών, κατά τον πρώτο χρόνο παρακολούθησης, υπήρξαν 33 που εκδήλωσαν τουλάχιστο ένα δεύτερο επεισόδιο αιδοιοκολπίτιδας λόγω candida.

Οι γυναίκες που είχαν δεχθεί στοματικό έρωτα από το σύντροφο τους ή είχαν αυνανιστεί χρησιμοποιώντας σάλιο, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις άλλες να πάθουν ένα δεύτερο επεισόδιο μόλυνσης.

Ακόμη ένας παράγοντας που φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες νέας μόλυνσης ήταν η κατανάλωση τουλάχιστο δύο μερίδων ψωμιού κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις στις γυναίκες αυτές δεν οφείλονται στο γεγονός ότι μολύνονται ξανά από τους ερωτικούς τους συντρόφους. Βρήκαν ότι εάν ο άντρας με τον οποίο είχαν τις σεξουαλικές σχέσεις είχε μόλυνση με candida, δεν επηρέαζε το κίνδυνό τους για επαναλαμβανόμενη αιδοιοκολπίτιδα.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι δεν είναι μόνο αρκετή η ύπαρξη του μύκητα candida για να προκληθεί μόλυνση. Είναι πιθανόν εάν η γυναίκα έχει το μύκητα και το ανοσολογικό της σύστημα αντιδρά με παθολογικό τρόπο στο σάλιο του συντρόφου της, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μόλυνση με τα γνωστά συμπτώματα

Τα ευρήματα αυτά πρέπει να αξιολογούνται από τις γυναίκες και τους γιατρούς τους μέσα στα πλαίσια των ξεχωριστών χαρακτηριστικών της κάθε περίπτωσης.

Ανάλογα με την κάθε περίπτωση θα αποφασιστεί κατά πόσο θα χρειαστεί μια θεραπεία για τη γυναίκα ή και για το σύντροφο της ή εάν μια αποχή από το στοματικό έρωτα για αποφυγή επαφής του σάλιου με τα γεννητικά της όργανα μπορεί να είναι χρήσιμη.

Η έρευνα αυτή δεν δείχνει ότι ο στοματικός έρωτας είναι λόγος αιδοιοκολπίτιδας για όλες τις γυναίκες. Οι νέοι παράγοντες επαναλαμβανόμενων επεισοδίων μυκητίασης λόγω candida που έχουν αναγνωριστεί δεν εξηγούν όλα τα επεισόδια επαναλαμβανόμενων  μολύνσεων και ένας αριθμός παραμένει ακόμη ανεξήγητος.

 

S8-SampleBelowArticle