Οι άντρες όταν βρίσκονται σε κατάσταση έντονου στρες ρισκάρουν περισσότερα και παίρνουν πιο ριψοκίνδυνες αποφάσεις απ' ότι οι γυναίκες.
Το φύλο και το στρες επιδρούν στη συμπεριφορά των ανθρώπων όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων με μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σε καταστάσεις, όπως το παίξιμο τυχερών παιχνιδιών, το χρηματιστήριο, οι οικονομικές συναλλαγές, το κάπνισμα, το μη ασφαλές σεξ και η χρήση ναρκωτικών, οι έντονα στρεσαρισμένοι άνδρες έχουν την τάση να κάνουν πιο επικίνδυνες πράξεις απ' ότι οι γυναίκες, που λιγότερο συχνά κάνουν επικίνδυνες επιλογές.
Πολλές από τις αποφάσεις των ανθρώπων επηρεάζονται και από το βαθμό κινδύνου που θέλουν να επωμιστούν. Είναι το ζήτημα της επιλογής μιας πιο επικίνδυνης πράξης, που προσφέρει ταυτόχρονα μεγαλύτερη απόδοση εάν πετύχει ή μιας πιο συντηρητικής δράσης, που είναι ταυτόχρονα πιο ασφαλής.
Μερικές φορές τέτοιες αποφάσεις γίνονται κάτω από συνθήκες στρες όπως για παράδειγμα οι αποφάσεις στη διαπραγμάτευση μετοχών στο χρηματιστήριο, όταν εξελίσσεται ένα κραχ ή όταν κάποιος, που είναι καθυστερημένος για μια σημαντική συνάντηση επιταχύνει το αυτοκίνητο του για να περάσει, ενώ το φανάρι στη διασταύρωση είναι κίτρινο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι στρεσσογόνες καταστάσεις επηρεάζουν και μπορούν να αλλάζουν τις αποφάσεις των ανθρώπων και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους. Το βιολογικό σεξ των ανθρώπων είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες παρουσιάζουν ψηλότερα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ και εθισμού. Επίσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, λόγω βίαιων θανάτων, όπως σε τροχαία δυστυχήματα.
Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία προέρχονται από έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνιας. Οι άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν, κλήθηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου το φούσκωμα ενός μπαλονιού αποφέρει κέρδος (Balloon Analogue Risk Taking).
Στο ηλεκτρονικό αυτό παιχνίδι, ο παίχτης κερδίζει χρήματα όταν φουσκώνει ένα μπαλόνι. Σε οποιοδήποτε σημείο του παιχνιδιού ο παίχτης μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και να πάρει τα λεφτά που κέρδισε και να φύγει. Εάν επιλέξει, μπορεί να συνεχίζει να φουσκώνει το μπαλόνι για να κερδίσει περισσότερα. Όμως εάν το μπαλόνι σπάσει χάνει όλα του τα κέρδη.
Σε μια πρώτη ομάδα παιχτών ανδρών και γυναικών, που δεν ήσαν στρεσαρισμένοι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες λάμβαναν περίπου το ίδιο ρίσκο φουσκώνοντας το μπαλόνι κατά μέσο όρο 40 φορές.
Στην ομάδα των στρεσαρισμένων, οι γυναίκες φούσκωναν το μπαλόνι κατά μέσο όρο 32 φορές ενώ οι άνδρες 48 φορές. Δηλαδή οι στρεσαρισμένες γυναίκες λάμβαναν σημαντικά λιγότερο ρίσκο από τους στρεσαρισμένους άνδρες.
Ουσιαστικά, στην έρευνα αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά στη λήψη ρίσκου φαινόταν μόνο όταν υπήρχε ταυτόχρονα στρες. Το στρες που δημιουργείτο στους συμμετέχοντες τεχνητά ήταν σωματικού τύπου και όχι ψυχολογικού.
Συγκεκριμένα το στρες προκαλείτο λόγω του ότι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι παίχτες έπρεπε να έχουν το ένα τους χέρι σε πολύ παγωμένο νερό γεγονός που αύξανε την κορτιζόνη που είναι ορμόνη του στρες στο αίμα τους. Σε μελλοντική έρευνα θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστεί κατά πόσο το ψυχολογικό στρες έχει τα ίδια αποτελέσματα.
Είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητοί στον καλύτερο δυνατό βαθμό οι μηχανισμοί που οδηγούν τους ανθρώπους σε ριψοκίνδυνες επιλογές. Το φύλο και το στρες επηρεάζουν το ρίσκο ή την ασφάλεια των επιλογών τους.
Οι άνδρες είναι καλό να γνωρίζουν ότι όταν παρουσιάζουν έντονο στρες έχουν τάση να λαμβάνουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις.