Ο εγκέφαλος, η μνήμη, η νοημοσύνη και οι πνευματικές μας ικανότητες επηρεάζονται από τις απαιτήσεις της δουλειάς μας, οι οποίες παίζουν ρόλο για τις διανοητική μας κατάσταση στα γηρατειά μας.
Εάν έχετε μια επαγγελματική απασχόληση, που απαιτεί από εσάς συνεχείς και μεγάλες πνευματικές, γνωστικές και διανοητικές προσπάθειες, δεν πρέπει να ανησυχείτε.
Αντίθετα αυτή, η κατά κάποιον τρόπο έντονη διαχρονική προπόνηση του εγκεφάλου σας που κάνετε, θα σας ανταμείψει στα χρόνια μετά από τη συνταξιοδότηση σας.
Οι δυνατότητες του εγκεφάλου στον τομέα των σκέψεων, των γνώσεων και της μνήμης είναι καλύτερες σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας οι οποίοι είχαν μια δουλειά με έντονες και δύσκολες απαιτήσεις στο διανοητικό τομέα σε σύγκριση με ανθρώπους με λιγότερο απαιτητικές δουλειές στον εν λόγω τομέα. Το σημαντικό αυτό γεγονός διαπιστώνεται ανεξάρτητα από το αρχικό επίπεδο νοημοσύνης και μόρφωσης.
Τα ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από μακρόχρονη μελέτη 1.036 αρρένων διδύμων που άρχισε περίπου το 1940. Οι δίδυμοι άνδρες είχαν υποβληθεί σε τεστ αξιολόγησης των μαθησιακών τους δυνατοτήτων όταν κατατάχθηκαν στον Αμερικανικό στρατό κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στη συνέχεια οι άνδρες αυτοί, υποβάλλονταν σε διαδοχικά τεστ επαναξιολόγησης των γνωστικών τους δυνατοτήτων κάθε 3 έως 4 χρόνια έως την ηλικία των 60. Στη συνέχεια οι Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Duke που διεξήγαγαν την έρευνα, εξέτασαν τη σχέση των επιδόσεων των ανδρών στα τεστ γνωσιακών ικανοτήτων με το είδος της επαγγελματικής απασχόλησης τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Οι άνδρες που είχαν δουλειές με έντονες απαιτήσεις στο διανοητικό τομέα, είχαν καλύτερες αποδόσεις στο γνωσιακό τομέα σε προχωρημένη ηλικία.
- Παρατηρήθηκε ότι αυτοί που είχαν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης όταν ήσαν νέοι επωφελούνταν το περισσότερο στον εν λόγω τομέα από μια επαγγελματική εργασία που τους υποχρέωνε να χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις πνευματικές τους ικανότητες.
- Αντίθετα οι άνδρες με δουλειές με έντονες απαιτήσεις στο σωματικό τομέα, είχαν μειωμένες γνωσιακές αποδόσεις αργότερα στη ζωή τους σε σύγκριση με τους πρώτους.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι οι επαγγελματικές απασχολήσεις που επιβάλλουν στους εργαζόμενους να κινητοποιούν εντατικά τις γενικές διανοητικές τους δυνάμεις όπως επίσης και τις ικανότητές τους στις διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου τους στον τομέα των γνωσιακών δυνατοτήτων αργότερα στη ζωή τους σε προχωρημένη ηλικία.
Επισημαίνεται ωστόσο, ότι οι διανοητικές και σωματικές απαιτήσεις του επαγγέλματος κάποιου ανθρώπου, δεν είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις γνωσιακές αποδόσεις καθώς αυξάνεται η ηλικία του. Εντούτοις η μελέτη και αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων μικρότερης η μεγαλύτερης σημασίας, που επηρεάζουν βοηθά στην εξεύρεση τρόπων που βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου σε προχωρημένη ηλικία.
Ας μην ξεχνούμε ότι η διάρκεια ζωής των ανθρώπων αυξάνεται. Ο μέσος όρος ζωής είναι ψηλότερος από όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ανθρώπινου γένους.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, με την αύξηση της ηλικίας να διατηρείται ο εγκέφαλος σε όσο το δυνατό καλύτερη κατάσταση. Για αυτό αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι έρευνες, που εξετάζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά τις διανοητικές δυνατότητες σε σχέση με την πάροδο του χρόνου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής τους στη δουλειά τους. Είναι καλό να γνωρίζουν με ποιο τρόπο μπορούν να τη χρησιμοποιούν για να δημιουργούν αποθέματα δυνάμεων στον εγκέφαλο τους για να διατηρούν την καλύτερη δυνατή απόδοση του στα γεράματα τους.