Οι ειλικρινείς φιλικές σχέσεις προσθέτουν χρόνια και ποιότητα στη ζωή μας.
Η δημιουργία και η καλλιέργεια των φιλικών σχέσεων απαιτούν χρόνο, ενέργεια και προσφορά χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα.
Οι καλοί κοινωνικοί δεσμοί, φίλοι ή συγγενείς, μας προστατεύουν και μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε καλύτερα ψυχολογικές και σωματικές αντιξοότητες ή κακουχίες και προσφέρουν μακροζωία.
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Προσπαθώ πάντα στη ζωή μου, να βρίσκω τρόπους για να αντέχω καλύτερα τις δυσκολίες, κακουχίες και αδικίες, που αναπόφευκτα η ζωή επιφυλάσσει για όλους μας.
Το λειτούργημα που επιτελώ για 40 σχεδόν χρόνια, όπως ισχύει ανάλογα και για πολλούς γιατρούς αλλά και άλλους συνανθρώπους μας, καθιστά απαραίτητη την ανεύρεση και εφαρμογή μηχανισμών άμυνας και διαχείρισης με επιτυχία των αντίξοων και κάποτε τραγικών καταστάσεων, που υποχρεωνόμαστε από τη ζωή να βιώνουμε.
Σήμερα, θα ήθελα να σας γράψω τις σκέψεις μου για ένα πολύ σημαντικό παράγοντα αντιμετώπισης του προβλήματος. Έτσι, στο άρθρο μου αυτό κατέγραψα στοιχεία, από την προσωπική μου εμπειρία, που νιώθω ότι είναι σημαντικά για τη δημιουργία και την καλλιέργεια των φιλικών σχέσεων μας, οι οποίες μπορούν να προσθέτουν χρόνια και ποιότητα στη ζωή μας.
Πώς θα φροντίζετε για τις φιλίες σας;
1. Εκτιμήστε τους φίλους σας:
Μη θεωρείτε κανένα φίλο δεδομένο. Δώστε του χρόνο, μιλάτε μαζί του, πέστε του ότι είναι σημαντικός για σας και ότι βελτιώνει τη ζωή σας. Καλέστε τον, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά απλώς, για να περάσετε ευχάριστα μαζί.
2. Προσφέρετε χρόνο και προσοχή:
Οι φιλίες χρειάζονται χρόνο, για να διατηρηθούν. Εάν συνεχώς δεν έχετε χρόνο για τους φίλους σας, κάποτε η σημασία σας γι’ αυτούς θα μειωθεί. Κάνετε τις φιλίες προτεραιότητα στη ζωή σας. Να ακούτε προσεκτικά το τι σας λένε οι φίλοι, ενδιαφερθείτε για τη ζωή και τα προβλήματά τους. Δείξτε ενθουσιασμό για το ότι είναι, ως φίλοι, μέρος της ζωής σας.
3. Να είστε υπομονετικοί και φιλεύσπλαχνοι:
Οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Κάποτε ένας φίλος ίσως κάνει κάτι, με το οποίο δεν συμφωνείτε ή που σας πλήγωσε. Μη θυμώνετε. Προσπαθείτε να συγχωρείτε. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του: Εάν εσείς κάνατε ένα λάθος, θα θέλατε καταδίκη και τιμωρία ή περισσότερο κατανόηση και συγχώρεση από αυτούς που σας αγαπούν και φροντίζουν για σάς;
4. Μην κάνετε κατάχρηση της εμπιστοσύνης:
Εάν ένας φίλος σάς πει ένα μυστικό, κρατήστε το για σας. Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι λέγοντας σε άλλους μυστικά που σας είπαν φίλοι ότι κτίζετε σχέσεις ή ότι κερδίζετε την εμπιστοσύνη αυτών, στους οποίους τα λέτε. Αντίθετα, δίνετε το μήνυμα σε άλλους να μη σας εμπιστεύονται. Ακόμη χειρότερα, εάν ο φίλος ανακαλύψει ότι έχετε προδώσει την εμπιστοσύνη που σας έδειξε, η σχέση σας θα τραυματιστεί ανεπανόρθωτα.
5. Ελέγξετε τη ζήλια:
Η ζήλια είναι πολύ κοινό ανθρώπινο συναίσθημα. Δεχτείτε ότι ο φίλος σας μπορεί να έχει στενές σχέσεις και με άλλα άτομα. Αυτό δεν πρέπει να σας ενοχλεί. Η αγάπη μεταξύ φίλων δεν πρέπει να επηρεάζεται από τέτοιους περιορισμούς.
*Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.