Η έναρξη των σεξουαλικών δραστηριοτήτων νωρίς στη ζωή, στην εφηβική ή παιδική ηλικία, συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους. Μεταξύ άλλων κινδύνων συμπεριλαμβάνονται οι μολύνσεις που μεταδίδονται λόγω σεξ και η εγκυμοσύνη στην εφηβική ηλικία.
Η πληροφόρηση και η ορθή σεξουαλική αγωγή των εφήβων με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή και πρόληψη ασθενειών, είναι σε θέση να καθυστερούν την έναρξη σεξουαλικών δραστηριοτήτων γεγονός που συνοδεύεται από σημαντικά ωφελήματα για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τέξας, εξέτασε τις αλλαγές στις γνώσεις, προσεγγίσεις και συμπεριφορές των εφήβων πριν και μετά από ένα πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής το οποίο διενεργήθηκε από γιατρούς και επιστήμονες ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου.
Έλαβαν μέρος 26.125 μαθητές σχολείων μέσης παιδείας. Αρχικά συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με τις γνώσεις και τις σκέψεις τους σχετικά με το σεξ. Συμμετείχαν σε πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής διάρκειας 2 εβδομάδων που έγινε από γιατρούς και άλλους επιστήμονες ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου.
Το πρόγραμμα διαφώτισης προς τους έφηβους, έγινε μετά από παράκληση των γονιών και των εκπαιδευτικών τους. Το ζητούμενο ήταν να επιτευχθεί διαμέσου του προγράμματος σεξουαλικής αγωγής, η αναβολή έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας των εφήβων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν λόγω του εφηβικού σεξ.
Στο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής και πληροφόρησης, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα πλεονεκτήματα της αναβολής και στις συνέπειες του εφηβικού σεξ. Παράλληλα όμως δινόταν έμφαση στην καλλιέργεια του χαρακτήρα, στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων της προσωπικότητας και στις ικανότητες έκφρασης άρνησης.
Μετά από το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής, οι 24.550 από τους έφηβους που είχαν αρχικά λάβει μέρος, συμπλήρωσαν νέο σχετικό ερωτηματολόγιο. Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά:
- Μαθητές όλων των τάξεων, βρέθηκαν να έχουν βελτίωση όσον αφορά στις γνώσεις τους σχετικά με τη σεξουαλική ζωή
- Πριν από το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής, 84% των μαθητών δήλωναν ότι θα περίμεναν μετά το τερματισμό της φοίτησης τους στο δευτεροβάθμιο σχολείο για να κάνουν σεξ. Μετά το πρόγραμμα, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 87%
- Το ποσοστό των εφήβων που δήλωναν πριν το πρόγραμμα ότι θα περίμεναν το γάμο για να αρχίσουν να κάνουν σεξ, ανερχόταν στο 60%. Μετά το πρόγραμμα το ποσοστό που δήλωναν ότι ήθελαν να μείνουν παρθένοι μέχρι το γάμο, ανήλθε στο 71%
- Άλλοι παράγοντες που βρέθηκαν να σχετίζονται με την καθυστέρηση έναρξης των σεξουαλικών δραστηριοτήτων στους έφηβους, ήταν η συμμετοχή σε θρησκευτικές δραστηριότητες και η παρακολούθηση τηλεόρασης για 2 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα των ημερών που είχαν σχολείο. Επίσης τα παιδιά των οποίων οι βιολογικοί γονείς ήσαν ακόμη παντρεμένοι, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι θα ανέμεναν προτού αρχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή
- Οι μαθητές με χαμηλούς βαθμούς, δήλωναν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σεξ όποτε το επιθυμούσαν. Αυτοί οι μαθητές είχαν χαμηλότερη επίδοση όσον αφορά στις γνώσεις τους μετά από το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ένα πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής που διενεργείται από κατάλληλους, εξειδικευμένους επαγγελματίες, έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τις γνώσεις των εφήβων για το σεξ και να βελτιώνει τις πιθανότητες αποφυγής του σεξ κατά την εφηβική ηλικία.
Στην έρευνα που σας παρουσιάζουμε, παρατηρούμε με ενδιαφέρον τη σημαντική αύξηση των εφήβων που δηλώνουν μετά το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής, ότι θα αναμένουν το γάμο για να αρχίσουν το σεξ.
Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί, φοβούνται ότι τα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, πιθανόν να ενθαρρύνουν αντί να αποτρέπουν την πρόωρη έναρξη των σεξουαλικών δραστηριοτήτων.
Η έρευνα αυτή όπως και άλλες ανάλογες που έγιναν παλαιότερα, δεν συνηγορούν με αυτή την άποψη.
Αντίθετα τα ερευνητικά δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η πληροφόρηση όταν γίνεται με το σωστό τρόπο, μειώνει τη συχνότητα του σεξ στην εφηβική ηλικία απομακρύνοντας έτσι μεταξύ άλλων κινδύνων, τη μετάδοση μολύνσεων λόγω σεξ και την εγκυμοσύνη.