Η στέρηση ύπνου έχει αρνητικές συνέπειες για τη συναισθηματική και κοινωνική καλή κατάσταση των παιδιών όπως επίσης και για τη σχολική τους απόδοση. Επιπρόσθετα, νέες έρευνες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο των παιδιών να καταστούν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Το να πηγαίνουν τα παιδιά και οι έφηβοι πιο νωρίς στο κρεβάτι, να ξυπνούν πιο αργά και το σχολείο να αρχίζει πιο αργά, θα μπορούσε να είναι μια χαμηλού κόστους στρατηγική για την αντιμετώπιση της μάστιγας του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας που μαστίζει και απειλεί σήμερα τα παιδιά.
Ακόμη και μία ώρα ύπνου κάνει μεγάλη διαφορά για το σωματικό βάρος του παιδιού. Το να κοιμάται ένα μικρό παιδί μία επιπρόσθετη ώρα κάθε νύκτα, μειώνει τις πιθανότητες για υπερβολικό βάρος σώματος από 36% σε 30%. Σε ένα μεγάλο παιδί, η επιπρόσθετη ώρα ύπνου μειώνει τις πιθανότητες για υπερβολικό βάρος σώματος από 34% σε 30%.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από μεγάλη έρευνα που διήρκεσε 5 χρόνια και συμπεριέλαβε 2.182 παιδιά ηλικίας 3 έως 18 ετών. Ο στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει τη σχέση μεταξύ ωρών ύπνου των παιδιών και του σωματικού τους βάρους. Χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος του παιδιού για να αξιολογηθεί κατά πόσο αυτά ήσαν κανονικού βάρους, υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Η πενταετής διάρκεια και ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν, προσθέτουν αξία στα αποτελέσματα της έρευνας. Επίσης ο σχεδιασμός της, βοήθησε στο να διαφανεί εάν τα υπέρβαρα παιδιά κοιμούνται λιγότερο ή εάν είναι ο λιγότερος ύπνος που οδηγεί σε υπερβολικό βάρος σώματος και παχυσαρκία.
Άλλα ευρήματα ήταν ότι σε παιδιά 3 έως 8 ετών, σημαντικότερος ως λόγος στέρησης ύπνου που οδηγούσε σε υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία, ήταν η καθυστέρηση του να πηγαίνουν τη νύκτα στο κρεβάτι. Σε παιδιά 8 έως 13 ετών, σημαντικότερος λόγος ως αιτία στέρησης ύπνου που οδηγούσε σε υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία ήταν το πολύ νωρίς πρωινό ξύπνημα.
Δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών για τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου και του υπερβολικού βάρους; σώματος ή παχυσαρκίας. Επίσης δεν βρέθηκε ότι όποια παιδιά κοιμόντουσαν περισσότερο, κέρδιζαν σε ύψος σώματος.
Διαπιστώθηκε ότι μέχρι την ηλικία των 7 ετών, τα παιδιά κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 10 ώρες κατά τις καθημερινές μέρες. Μέχρι την ηλικία των 14 ετών, η διάρκεια ύπνου κατά τις καθημερινές, έπεφτε στις 8,5 ώρες. Το 16% των εφήβων ηλικίας 13 έως 18 ετών, κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες κατά τις καθημερινές.
Σύμφωνα με οδηγίες αρμοδίων σωμάτων, τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών πρέπει να κοιμούνται από 10 έως 11 ώρες και οι έφηβοι από 8 έως 9 ώρες.
Πολλά από τα παιδιά μας σήμερα, δεν κοιμούνται τις ώρες που απαιτούνται για την ηλικία τους. Οι γονείς, η κοινωνία και οι αρμόδιοι για τη δημόσια υγεία ανησυχούν για την επιδημία παχυσαρκίας που πλήττει τα παιδιά σε πολλές χώρες του κόσμου.
Φαίνεται λοιπόν ότι απλά και ανέξοδα μέτρα, όπως η διασφάλιση κανονικού αριθμού ωρών ύπνου σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού και του έφηβου, θα μπορούσε μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των παιδιών για υπερβολικό βάρος σώματος και παχυσαρκία.