Ο ύπνος είναι η ατσάλινη αλυσίδα που ενώνει την υγεία και το σώμα μας!
Ο ύπνος προστατεύει από ασθένειες. Προσθέτει χρόνια και ποιότητα στη ζωή μας!
Το νωρίς για ύπνο και νωρίς να σηκωθεί βοηθά έναν άνθρωπο, να γίνει υγιής, πλούσιος και σοφός, όταν κοιμάται 7 έως 8 ώρες τη νύχτα!
Η στέρηση ύπνου σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ! Γιατί; Λόγω μείωσης κάθαρσης εγκεφάλου από πρωτεΐνες β-αμυλοειδούς και ταυ.
Μην ξεχνάτε το γλυμφατικό σύστημα: Καθαρίζει εγκέφαλο από απόβλητα και τοξίνες και ενεργοποιείται κυρίως στον ύπνο!
Ο ύπνος ενισχύει το σύστημα άμυνας του σώματός μας. Μάς προστατεύει έτσι καλύτερα από μολύνσεις και καρκίνο!
Ο απογευματινός ύπνος ευεργετεί τον εγκέφαλό μας. Τον ξεκουράζει, αναζωογονεί! Αυξάνει τις ικανότητες μάθησης, συγκέντρωσης, μνήμης και ευφυΐας!!
Κάθε νύκτα ονειρευόμαστε για 2 ώρες. Τα όνειρα βοηθούν στην ανεύρεση λύσεων σε δύσκολα προβλήματα.Έτσι, ο καλός ύπνος μάς ευκολύνει να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα.
Μην ξεχνάτε τη σύνδεση μεταξύ του ύπνου και της συναισθηματικής ευεξίας! Ο καλός ύπνος είναι βασική προϋπόθεση για να έχουμε ψυχική υγεία.
Μην τρώτε, μην πίνετε πολλά πριν πάτε για ύπνο. Τρώτε κάτι ελαφρύ πριν πάτε για ύπνο. Γάλα, ψωμί, δημητριακά το βράδυ ευκολύνουν ύπνο.
Καλός ύπνος και καλό γέλιο: Από τις καλύτερες θεραπείες που, ως γιατροί πρέπει να συνταγογραφούμε!
*Συγγραφέας άρθρου: Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου
To σεμινάριο/συζήτηση με θέμα "Η καταπολέμηση διαταραχών του ύπνου: Πώς θα νικήσουμε αϋπνία, ροχαλητό και άπνοια;" έγινε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, στο Cine Studio, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ώρα 18:30 έως 20:30
Μπορείτε να παρακολουθήσετε είτε όλο το σεμινάριο με τη συζήτηση που ακολούθησε είτε, εάν προτιμάτε, το καθένα από τα τρία συνεχόμενα μέρη του ξεχωριστά στα βίντεο που κάναμε για σας και ανεβάσαμε στο You Tube στο Academic Watch Medlook στις ακόλουθες σελίδες του You Tube με τις αντίστοιχες διευθύνσεις url, δηλαδή συνδέσμους:
- Το σεμινάριο στην ολότητα του, διάρκεια 1 ώρα και 45 λεπτά https://youtu.be/nMTcbxSUpaE
Τη λίστα με τα 4 βίντεο (όλο το σεμινάριο, μέρος Α, Β, και Γ): https://bit.ly/42CCrkF
- Το Μέρος Α https://youtu.be/CLl5vCWnWjc
Καλωσόρισμα και εισαγωγή: Μιχάλης Γιαννάτσος, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Χαιρετισμός: Δρ Πόπη Κανάρη, Υπουργός Υγείας
- Μέρος Β https://youtu.be/aW8DEqSSPE8
Ύπνος για προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική, οικονομική, κοινωνική υγεία, ασφάλεια και ευημερία: Γιατί υστερούμε τόσο πολύ;
Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
- Μέρος Γ https://youtu.be/dyDADW3xIik
Πώς θα νικήσουμε την αϋπνία, το ροχαλητό και την άπνοια; H καταπολέμηση προβλημάτων του ύπνου:
Ενημέρωση, συζήτηση πάνελ και στη συνέχεια ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο με απαντήσεις από ειδικούς
Ροχαλητό, αϋπνία: Γιατί συμβαίνουν, οι επιπτώσεις στη ζωή μας και η αντιμετώπισή τους
Δρ Στυλιανός Κακουλλής, Βοηθός Καθηγητής, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος, Υπεύθυνος Κλινικής Εκπαίδευσης Ιατρικής Σχολής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
Άπνοια ύπνου: Αιτίες, συμπτώματα, επιλογές θεραπείας
Δρ Ανδρέας Ζαχαριάδης, Πνευμονολόγος, Υπνολόγος
Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και παραϋπνίες
Δρ Παναγιώτης Μπαργιώτας, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας, Ιατρική Σχολή,
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νευρολόγος, Υπνολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
Συντονισμός
Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ είχε πει:
Η γέφυρα μεταξύ απελπισίας και ελπίδας είναι ένας καλός ύπνος της νύχτας. Εμείς λέμε:
- Ο καλός ύπνος είναι άκρως απαραίτητος για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.
- Ο καλός ύπνος σώζει ζωές, αποτρέπει τραγικά δυστυχήματα, θανάτους, αναπηρίες και οικονομική δυστυχία.
- Ο καλός ύπνος προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, οικονομική ευμάρεια και ευτυχία.
Δυστυχώς 50% των συνανθρώπων μας επηρεάζονται από προβλήματα ύπνου.
Τι κάνουμε για το τεράστιο αυτό πρόβλημα;
Με τις σκέψεις αυτές, σας καλωσορίζουμε στο πρωτοποριακό σεμινάριο/συζήτηση για την καταπολέμηση διαταραχών του ύπνου και για το πώς θα νικήσουμε συχνα προβληματ του ύπνου όπως την αϋπνία, το ροχαλητό και την άπνοια.
Οι παρουσιάσεις ήταν σύντομες, περιεκτικές και πλούσιες σε πρακτικές συμβουλές. Ο στόχος ήταν να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες με τις ερωτήσεις τους! Θέλαμε να έχουμε πολύ χρόνο για ερωτήσεις, απαντήσεις και συζήτηση.
Διοργανώσαμε το σεμινάριο αυτό - ετο έκτο στη σειρά - στα πλαίσια του προγράμματος για ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, των ασθενών και των επαγγελματιών της υγείας.
Το πρόγραμμα άρχισε τον Απρίλιο του 22, όταν
- ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος,
- η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου,
- η Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
- και η AHEPA (American Hellenic Educational Progressive, Association),
οργάνωσαν την Ομάδα γιατρών και επιστημόνων για την ενημέρωση και εκπαίδευση
- του κοινού,
- των ασθενών και των
- επαγγελματιών της υγείας.
Ευχόμαστε ο χρόνος, που θα αφιερώσετε εδώ, να είναι καρποφόρος!
Όταν φύγετε, να νιώθετε πιο πλούσιοι σε γνώσεις παρά όταν ήρθατε!!
Είναι με μεγάλη ευγνωμοσύνη, που ευχαριστούμε τον ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ του σεμιναρίου, την εταιρεία κατασκευής στρωμάτων ΣΤΡΩΜΑ, που μας κάνει περήφανους στην Κύπρο και στο εξωτερικό με τα εξαιρετικής ποιότητας στρώματα που κατασκευάζουν.
Εκφράζουμε επίσης θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς τους διαχρονικούς χορηγούς των σεμιναρίων μας, που είναι οι εταιρείες:
- Τrust Ασφαλιστική
- George Petrou Φαρμακευτική
- Primetel Εταιρεία τηλεπικοινωνιών
- Παγωτά Παπαφιλίππου
- Remedica Φαρμακευτική βιομηχανία
- Progressive Ασφαλιστική
- Universal Life Ασφαλιστική
- ProChoice Χρηματιστηριακή
- Biotronics Εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού.
Ευχαριστούμε την Υπουργό Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, που έθεσε το σεμινάριο υπό την αιγίδα της.
Ποιες είναι οι διαταραχές ύπνου;
Είναι καλό να γνωρίζετε τις διαταραχές ύπνου. Αναγνωρίζοντας τις, συμβάλλετε στην αντιμετώπιση τους.
Οι διαταραχές ύπνου είναι μια ομάδα ιατρικών καταστάσεων που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να κοιμάται, να παραμένει κοιμισμένος ή να έχει ξεκούραστο ύπνο. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου, οδηγώντας σε κόπωση, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ευερεθιστότητα και άλλα προβλήματα υγείας. Ακολουθούν μερικοί συνήθεις τύποι διαταραχών ύπνου:
- Αϋπνία: Μια κοινή διαταραχή ύπνου που επηρεάζει γύρω στο 10%-30% των ανθρώπων. Χαρακτηρίζεται από δυσκολία του ατόμου να αποκοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένο. Η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από στρες, άγχος, κατάθλιψη, φαρμακευτική αγωγή ή και άλλες καταστάσεις.
- Ροχαλητό: Επηρεάζει τουλάχιστον 37% των ενηλίκων. Δεν είναι ιατρική πάθηση αλλά σημείο διαταραχών ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Οι παράγοντες που σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου για ροχαλητό περιλαμβάνουν το άρρεν φύλο, το υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, τη στενότητα αναπνευστικής οδού, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
- Υπνική άπνοια: Μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά επανειλημμένα και ξεκινάει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει δυνατό ροχαλητό, κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και άλλα προβλήματα υγείας εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
- Ναρκοληψία: Μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξαφνική απώλεια του μυϊκού ελέγχου και παραισθήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.
- Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Μια διαταραχή που προκαλεί μια άβολη αίσθηση στα πόδια, η οποία μπορεί να ανακουφιστεί μόνο με τη μετακίνησή τους. Η πάθηση μπορεί να δυσκολεύει τις διάφορες φάσεις του ύπνου.
- Παραϋπνία: Μια ομάδα διαταραχών ύπνου που περιλαμβάνει μη φυσιολογικές κινήσεις, συμπεριφορές, συναισθήματα ή αντιλήψεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως υπνοβασία, νυχτερινοί τρόμοι, εφιάλτες και διατροφικές διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο.
- Διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού: Μια ομάδα διαταραχών ύπνου που επηρεάζουν τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος, όπως jet-lag (ταξιδιωτικό, «κοινωνικό»), διαταραχή εργασίας σε βάρδιες και σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου.
- Διαταραχές κίνησης που σχετίζονται με τον ύπνο: Μια ομάδα διαταραχών που περιλαμβάνουν μη φυσιολογικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η περιοδική διαταραχή της κίνησης των άκρων και ο βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών).
Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι έχετε διαταραχή ύπνου. Οι διαταραχές ύπνου που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής σας.
Πώς θα έχετε καλύτερο ύπνο;
- Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου: Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό βοηθά το σώμα σας να ρυθμιστεί και να προετοιμαστεί για ύπνο.
- Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιό σας: Αφαιρέστε τηλεοράσεις, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές από την κρεβατοκάμαρά σας και προσπαθήστε να διατηρήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας απαλό φωτισμό και μουσική.
- Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ τη νύχτα: Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο σας. Προσπαθήστε να τα αποφύγετε τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν τον ύπνο.
- Ασκήστε το σώμα σας: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη βαθιού ύπνου και να ανακουφίσει το άγχος. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην ασκηθείτε εντός 2-3 ωρών από την ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.
- Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο: Η κατανάλωση μεγάλου γεύματος πριν τον ύπνο μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία.
- Περιορίστε την έκθεση σε οθόνες πριν τον ύπνο: Το μπλε φως από τις οθόνες μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ύπνου του σώματός σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
- Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο: Αναπτύξτε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο για να προετοιμάσετε το σώμα και το μυαλό σας για ύπνο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή να πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό γάλα.
Οι βασικές αυτές αρχές μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, προάγοντας το αίσθημα ξεκούρασης, ανανέωσης και άφθονης ενέργειας κατά το πρωινό ξύπνημα.
Διαβάστε περισσότερα, οι γνώσεις είναι δύναμη που θα σας προστατεύει:
https://bit.ly/3HHIqN6
*Συγγραφέας άρθρου: Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.