Η ψυχολογική αναταραχή και ένταση μπορεί να είναι παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Η συναισθηματική φόρτιση, η ένταση και η αγωνία που νιώθουν οι φίλαθλοι, κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, μπορεί να είναι η αφορμή σοβαρών καρδιακών επεισοδίων που δυνατόν να οδηγήσουν στο θάνατο.
Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες που έχουν πέναλτι, έχουν ψηλότερο κίνδυνο για πρόκληση εμφράγματος μυοκαρδίου σε οπαδούς των ομάδων.
Είναι ήδη γνωστό ότι τα εμφράγματα του μυοκαρδίου εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από το πρωινό εγερτήριο των ασθενών.
Το γεγονός αυτό είναι ένδειξη ότι απότομες αλλαγές στη ψυχολογική κατάσταση και στη συμπεριφορά, επιταχύνουν την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων.
Χαρακτηριστικά μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 50% των ασθενών που έχουν επιζήσει μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αναφέρουν ότι το ερέθισμα για την εκδήλωση του παθολογικού γεγονότος, ήταν μια κατάσταση που τους προκάλεσε ψυχολογική αναταραχή ή μια σωματική προσπάθεια.
Σε έρευνα που έκαναν γιατροί από τα πανεπιστήμια του Bristol και Birmingham, διαπιστώθηκε ότι οι καρδιακές προσβολές, είχαν αυξηθεί κατά 25% στον αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 1998 μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις εισαγωγές που έγιναν σε νοσοκομεία την ημέρα πριν και πέντε μέρες μετά από τους αγώνες στους οποίους έπαιζε η Αγγλική ομάδα κατά το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Διαπίστωσαν ότι στον αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής, ο οποίος πάντοτε έχει έντονη συναισθηματική σημασία για τους Άγγλους, υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 25% στις εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω εμφράγματος μυοκαρδίου. Οι άνδρες είχαν επηρεαστεί λίγο περισσότερο από τις γυναίκες.
Στο αγώνα αυτό, η ομάδα που έχανε αποκλειόταν και επιπρόσθετα υπήρξε και ένα πέναλτι.
Το πέναλτι ήταν ο παράγοντας που προκαλούσε τέτοια ψυχολογική φόρτιση που ήταν η αφορμή εκδήλωσης του εμφράγματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες ήσαν αιτία αυξημένων καρδιακών προσβολών και θανάτων σε οπαδούς των ομάδων.
Μερικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:
- Στον αγώνα που έγινε το 1996 μεταξύ Γαλλίας και Ολλανδίας για το Ευρωπαϊκό κύπελλο, παρατηρήθηκε αυξημένη θνησιμότητα σε Ολλανδούς φιλάθλους λόγω καρδιακών αγγειακών επεισοδίων
- Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που έγινε το 2002, δύο νέοι ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών από τη νότιο Κορέα, πέθαναν από καρδιακή προσβολή στον αγώνα μεταξύ της χώρας τους και της Ιταλίας.
Επίσης υπάρχουν παραδείγματα όπου καταγράφηκαν θάνατοι από καρδιακή προβολή κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικών καταστροφών ή πολέμων. Μερικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:
- Στο σεισμό των Αθηνών του 1981, παρατηρήθηκαν αυξημένοι θάνατοι από καρδιακή προσβολή ιδιαίτερα σε άνδρες
- Στο σεισμό που έγινε στη νότιο Καλιφόρνια το 1994, παρατηρήθηκε 35% αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω καρδιακών προσβολών. Επίσης καταγράφηκαν αυξήσεις των καρδιακών επεισοδίων μετά από τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης και της Ιαπωνίας
- Στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, όταν Ιρακινοί πύραυλοι ρίφθηκαν εναντίον του Τελαβίβ, οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης καρδιολογίας αυξήθηκαν στο διπλάσιο του συνήθους
- Στον πόλεμο της Κροατίας, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η ψυχολογική αναταραχή, η ένταση και η φόρτιση όπως επίσης και οι έντονες σωματικές προσπάθειες, είναι λόγοι εκδήλωσης εμφραγμάτων του μυοκαρδίου με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Οι αγώνες ποδοσφαίρου με πέναλτι αποτελούν σημαντική αιτία εκδήλωσης καρδιακών προσβολών σε οπαδούς των ομάδων που αγωνίζονται.
Κάποιοι ερευνητές εισηγούνται την κατάργηση της φοβερής δοκιμασίας των πέναλτι για σκοπούς προστασίας των φιλάθλων. Το βλέπουμε δύσκολο να πραγματοποιείται η εισήγηση αυτή.
Η πρόληψη των καρδιακών προσβολών λόγω ψυχολογικής φόρτισης κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων, σεισμών, πολέμων και άλλων σοβαρών γεγονότων θα πρέπει να προβληματίσει την ιατρική και επιστημονική κοινότητα για ανεύρεση αποτελεσματικών τρόπων πρόληψης.