Print

Γυναίκες: Πώς επηρεάζονται οι μαστοί σας, από τη σωματική άσκηση;

Pin It
Ο ειδικός στηθόδεσμος κατά τη σωματική άσκηση προστατεύει το στήθος των γυναικών.

Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη σωματική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστική), οι αναπηδήσεις και ταλαντώσεις των μαστών τους, όταν δεν συγκρατούνται από κατάλληλο στηθόδεσμο, μπορεί να προκαλούν χαλάρωση και πτώση του στήθους τους.

Η προστασία του στήθους κατά τη σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για να αποφεύγονται ανεπανόρθωτες βλάβες στους συνδετικούς ιστούς (Cooper's ligaments) που δίνουν στους μαστούς το σχήμα και τη θέση τους και τους προστατεύουν από τις επιδράσεις της βαρύτητας.

Οι προειδοποιήσεις αυτές προέρχονται από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε έρευνα τους εξέτασαν αυτά που συμβαίνουν με τους μαστούς όταν αθλούνται οι γυναίκες.

Ένας μέσος μαστός γυναίκας ζυγίζει περίπου 200-300 γραμμάρια. Η σωματική άσκηση προκαλεί αναπηδήσεις του μαστού.

Οι αναπηδήσεις προκαλούν πρόωρη χαλάρωση και πλαδαρότητα του στήθους λόγω υπερβολικού τεντώματος των συνδετικών ιστών των μαστών.

Οι βλάβες αυτές συμβαίνουν ανεξάρτητα από το μέγεθος των μαστών και το είδος της άσκησης.

Στην έρευνα τους οι Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν οι γυναίκες αθλούνται, οι μαστοί διαγράφουν μια κίνηση που παρομοιάζεται με τρισδιάστατο αριθμό 8. Κινούνται πάνω και κάτω, από πλευρό σε πλευρό και μέσα έξω.

Οι ανεξέλεγκτες αυτές κινήσεις εξασκούν μεγάλη ένταση στο ευαίσθητο σύστημα στήριξης του μαστού που αποτελείται βασικά από το εξωτερικό δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς γνωστούς με την ονομασία Cooper's ligaments.

Οι κινήσεις αυτές των μαστών προκαλούν ενοχλήσεις και πόνο που είναι παροδικός. Όμως το τέντωμα των συνδετικών ιστών είναι μόνιμο και αυτό οδηγεί σε ανεπανόρθωτο χαλάρωμα των μαστών.

Όταν οι γυναίκες περνούν από το περπάτημα στο τρέξιμο, παρατηρείται μια γρήγορη αύξηση των κινήσεων των μαστών. Αυτό παρατηρείται ανεξάρτητα από την ένταση της άσκησης και το μέγεθος των μαστών.

Δηλαδή η μείωση των αναπηδήσεων των μαστών από τον ειδικό στηθόδεσμο, είναι καλό όχι μόνο για τις γυναίκες με μεγάλο στήθος αλλά και για αυτές με μικρούς μαστούς και όσο ελαφριά και εάν είναι η άσκηση.

Οι γυναίκες μπορούν να προστατεύονται από τις ανεπιθύμητες αυτές επιδράσεις της σωματικής άσκησης οποιασδήποτε μορφής, φορώντας ειδικούς στηθόδεσμους που μειώνουν σημαντικά τις αναπηδήσεις των μαστών. Υπάρχουν διάφοροι ειδικοί στηθόδεσμοι με μπλουζάκι T-shirt που μειώνουν τις αναπηδήσεις των μαστών σε βαθμό που κυμαίνεται από 38% έως 78%.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν τις επιδράσεις που έχει στους μαστούς οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης.

Όπως ορθά δίνουν σημασία και χρόνο για την επιλογή των παπουτσιών και της αθλητικής τους ενδυμασίας, έτσι πρέπει να δίνουν προσοχή και στην επιλογή του καλύτερου στηθόδεσμου για την προστασία των μαστών τους από τη χαλάρωση και πτώση.

 

S8-SampleBelowArticle