Η συμβουλή του γιατρού, πριν από την έναρξη συστηματικής σωματικής εξάσκησης, είναι καθοριστική για την πρόληψη διαφόρων προβλημάτων που κάποτε μπορεί να είναι πολύ σοβαρά.
Επιπλέον, επιβάλλεται να λαμβάνουμε μερικά απλά μέτρα πρόληψης που θα διευκολύνουν και θα καθιστούν πιο ευχάριστη την αθλητική μας εμπειρία.
Όταν αποφασίσουμε ότι πράγματι πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα συστηματικής σωματικής άσκησης είναι σημαντικό αυτό να γίνει προσεκτικά και προγραμματισμένα. Απότομες εξάρσεις ή αλόγιστες παροδικές προσπάθειες μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.
Είναι σημαντικό προτού αρχίσετε μια συστηματική προσπάθεια σωματικής άσκησης να κάνετε τα ακόλουθα:
1. Πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόγραμμα πρόκειται ν' ακολουθήσετε, ιδιαίτερα εάν παίρνετε μια θεραπεία για μια ασθένεια ή για κάποιο τραυματισμό. Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός με βάση το ατομικό και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, θα σας εξετάσει και πιθανόν να ζητήσει να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως αναλύσεις αίματος και ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως και ακτινογραφία.
2. Να διαλέξετε δραστηριότητες που σας αρέσουν και αυτό θα βοηθήσει στο να συνεχίσετε αδιάκοπα το πρόγραμμα που θ' ακολουθήσετε. Μη ξεχνάτε ότι η συνέπεια έχει μεγάλη σημασία στον τομέα αυτό.
3. Να διαλέξετε ένα κατάλληλο για σας χώρο και χρόνο για τις δραστηριότητες της φυσικής αγωγής σας. Μπορείτε ν' ακούτε και μουσική για να είναι πιο ευχάριστη η εμπειρία.
4. Φορέστε χαλαρά άνετα ρούχα που να ταιριάζουν με τη δραστηριότητα που θα κάνετε.
5. Να κάνετε προθέρμανση για 5-10 λεπτά πριν ν' αρχίσετε την άσκησή σας και μετά να σταματάτε σιγά-σιγά για άλλα 5-10 λεπτά.
6. Αρχίστε το πρόγραμμα της σωματικής σας αγωγής σταδιακά (περπάτημα, κηπουρική) και μετά σταδιακά προχωρήστε σε πιο έντονες δραστηριότητες (τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, αεροβική γυμναστική) με την έγκριση του γιατρού σας.
7. Ακούστε προσεκτικά το τι σας λέει το σώμα σας: Η σωματική εξάσκηση δεν πρέπει να δημιουργεί πόνο ή αίσθημα καψίματος στους μυς. Εάν σας συμβεί αυτό τότε μειώστε τους ρυθμούς σας.
8. Προσπαθήστε να εξασκείστε για 30 λεπτά τουλάχιστον για 3 έως 4 φορές την εβδομάδα.
Εάν σε οποιαδήποτε στιγμή, κατά τη διάρκεια της εξάσκησής σας, νιώσετε πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, αδυναμία ή τέτοια δυσκολία στην αναπνοή που να επηρεάζεται η ομιλία, τότε σταματήστε αμέσως και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Ποτέ δεν είναι αργά για ν' αρχίσουμε ένα συστηματικό πρόγραμμα σωματικής εξάσκησης.
Τα οφέλη για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία που κερδίζουμε από τον αθλητισμό είναι εξαιρετικά, φτάνει να προχωρούμε με προσοχή, συμβουλές γιατρού και προφυλάξεις για μια καλύτερη αθλητική εμπειρία.