Η ανθεκτικότητα των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά αυξάνεται και άρχισε πλέον να θεωρείται ως σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Οι γονείς πολλές φορές δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους που δημιουργούνται για τα παιδιά τους από την αχρείαστη χορήγηση αντιβιοτικών.
Σε αρκετές περιπτώσεις όταν τα παιδιά έχουν πυρετό υπάρχει έντονη ζήτηση από τον γιατρό να δώσει αντιβιοτικά. Στα παιδιά όμως πολύ συχνά οι πυρετοί προέρχονται από ιογενείς λοιμώξεις και τα αντιβιοτικά στις περιπτώσεις αυτές δεν έχουν καμία δράση.
Ο πυρετός δημιουργεί φόβους στους γονείς ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο παιδί τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν αληθεύει και μια καλή κλινική εξέταση από τον παιδίατρο μπορεί να δείξει εκείνες τις λιγότερο συχνές περιπτώσεις όπου χρειάζεται είτε μια αντιβίωση είτε μια εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
Παρόλα αυτά η άγνοια και ο φόβος οδηγούν σε αυξημένη χορήγηση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών που γίνεται σε βάρος των παιδιών.
Σε έρευνα που έγινε σε 28.000 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαφάνηκε ότι όταν οι γονείς διαπαιδαγωγούνται για θέματα αντιβιοτικών, πυρετού, βακτηριδιακών και ιογενών λοιμώξεων τότε η χορήγηση αντιβιοτικών μειώνεται κατά τουλάχιστον 19%.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η χορήγηση αντιβιοτικών σε παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έτυχαν διαπαιδαγώγησης για τα ίδια θέματα μειώθηκε μόνο κατά 12%.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι εκπαιδεύοντας συνεχώς τους γονείς για τα θέματα αυτά, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο βαθμό μείωσης της αλόγιστης και άσκοπης χορήγησης αντιβιοτικών στα παιδιά.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι έχει υπολογισθεί ότι είναι στα παιδιά καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό άσκοπης χορήγησης αντιβιοτικών. Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να δοθεί σημασία στην διαφώτιση των γονιών για το θέμα, που απ' ότι φαίνεται οδηγεί σε μείωση των φόβων τους και της ζήτησης για αντιβιοτικά.
Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν γίνεται συνεχής επιμόρφωση των γιατρών, τότε και αυτοί επηρεάζονται με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο να εκδίδουν λιγότερες συνταγές για αντιβιοτικά.
Στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε, ότι 18% των συνταγών για αντιβιοτικά δόθηκαν σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος, ή για ιώσεις ή ακόμη για λόγους, που δεν είχαν διευκρινισθεί. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά εναντίον των βακτηριδίων, όμως δεν έχουν καμία δράση εναντίον των ιών.
Τα περισσότερα αντιβιοτικά είχαν δοθεί για μέση ωτίτιδα, για λοιμώξεις του λαιμού ή αμυγδαλίτιδες, για ιγμορίτιδες και άλλες βακτηριδιακές λοιμώξεις.
Συμπερασματικά φαίνεται ότι μια εκστρατεία ταυτόχρονης διαφώτισης και επιμόρφωσης των γονιών και των γιατρών για τις αρνητικές συνέπειες της χορήγησης αντιβιοτικών και για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την απόφαση για τη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε μια περισσότερο ορθολογιστική και αποτελεσματική χρήση του πολύτιμου αυτού θεραπευτικού όπλου.