Τι είναι το φαινόμενο Πυγμαλίων;
Είναι η έμφυτη τάση, που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι (πχ παιδιά, μαθητές, υπάλληλοι) να πετυχαίνουν καλύτερα και περισσότερα, όταν άλλοι (πχ γονείς, δάσκαλοι, διευθυντές) πιστεύουν σε αυτούς, ότι είναι ικανοί να πετύχουν καλύτερα.
Οι θετικές, ρεαλιστικές μας προσδοκίες για την απόδοση άλλων μπορούν να βελτιώνουν την απόδοση και τα επιτεύγματά τους!
Πείτε στους άλλους, όταν νιώθετε κατάλληλα, ότι πιστεύετε σε αυτούς, ότι είναι ικανοί να πετύχουν σε μια συγκεκριμένη αποστολή τους ή εργασία που αναλαμβάνουν.
Η προσέγγιση και νοοτροπία αυτή έχει τεράστια σημασία στην ανατροφή των παιδιών μας.
Να τα ενθαρρύνουμε, να ενδυναμώνουμε την αυτοπεποίθηση τους, να τους λέμε και να τους δείχνουμε ότι τα εμπιστευόμαστε, και ότι νιώθουμε έντονα ότι είναι ικανά να πετύχουν στις εργασίες που αναλαμβάνουν.
Τα παιδιά μας, θα έχουν τότε περισσότερη θέληση, θα εργάζονται πιο πολύ, για να φτάσουν στο ύψος των προσδοκιών μας και θα πετυχαίνουν καλύτερα.
Το ίδιο ισχύει πολύ συχνά και για τους μαθητές με τον καθηγητή τους και τους υφιστάμενους με τον προϊστάμενό τους.
Ας έχουμε λοιπόν μια νοοτροπία ρεαλιστικών και θετικών προσδοκιών στις αλληλεπιδράσεις μας στην καθημερινή μας ζωή για τις ικανότητες των άλλων.
Διότι έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να βοηθούμε τους άλλους, που ταυτόχρονα, τουλάχιστο οι περισσότεροι, θα έχουν τη τάση να κάνουν περισσότερα για να είναι στο ύψος των προσδοκιών, που έχουμε εμείς για αυτούς.
Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία