Φίλοι μου, καλημέρα σας.
Έχω μια κακή συνήθεια. Θέλω να τη νικήσω.
Ίσως και εσείς να έχετε την κακή αυτή συνήθεια. Θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου για αυτή μαζί σας, και ίσως έτσι να την αντιμετωπίζουμε καλύτερα.
Ποια είναι αυτή η κακή αυτή συνήθεια;
Κάθε φορά που έχω ελεύθερο χρόνο, αμέσως κοιτάζω το κινητό μου τηλέφωνο. Διαβάζω ειδήσεις, βλέπω τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ρίχνω μια ματιά στα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης, ψάχνω για νέα ή εξελίξεις στον ιατρικό κα επιστημονικό τομέα.
Το πράγμα χειροτερεύει, όταν οι έξυπνοι προγραμματιστές των γιγάντων του διαδικτύου, που παρακολουθούν με επιμέλεια την κάθε κίνηση ή προτίμηση όλων μας, με τους πανέξυπνους αλγόριθμούς τους αρχίζουν να μου παρουσιάζουν θέματα ή μικρά βίντεο που με ελκύουν και αποσπούν την προσοχή μου. Δυστυχώς πολλές φορές καταφέρνουν να με νικούν και έτσι χάνω πολύτιμο χρόνο, κάνοντας ασυναίσθητα το τι θέλουν αυτοί να κάνω.
Αυτό είναι κακό! Ο εγκέφαλος μας υπερφορτώνεται από μυριάδες πληροφορίες, βομβαρδίζεται από κάθε λογής βίντεο, εικόνες και οτιδήποτε άλλα περιεχόμενο μπορείτε να σκεφτείτε.
Όμως προσοχή: Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, εργάσιμης ή όχι, ελεύθερο χρόνο χωρίς κανένα ερεθισμό. Χρειάζεται διαστήματα ανάπαυσης, για να μπορέσει να χωνέψει όλα όσα του φορτώνουμε συνεχώς.
Τα απαραίτητα αυτά διαστήματα ανάπαυσης του εγκεφάλου – τα ονομάζω λευκά διαστήματα - είναι απαραίτητα διότι μας επιτρέπουν την ξεκούραση του εγκεφάλου και ταυτόχρονα στην οργάνωση και ξεκαθάρισμα των σκέψεων μας.
Ας αφήνουμε λοιπόν λευκά διαστήματα για τον εγκέφαλό μας, χωρίς χρήση του κινητού μας τηλεφώνου, χωρίς οποιοδήποτε άλλο ερεθισμό, παρά μόνο να κοιτάζουμε ήσυχα κάπου, για παράδειγμα ένα δέντρο, ένα λουλούδια, ένα πουλί στον ορίζοντα, έτσι που να που να απολαμβάνουμε τα θαύματα που μας προσφέρει η φύση καθημερινά και που βρίσκονται ακριβώς δίπλα μας ή μπροστά μας.
Εύκολο να το πω αλλά δύσκολο να το κάνω.
Εσείς τι λέτε;
Θα τα καταφέρουμε;
Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία