Αγαπητοί μου αναγνώστες,
Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του ναργιλέ με ανησυχεί.
Οι ανησυχίες είναι ακόμη μεγαλύτερες, διότι η αυξητική τάση χρήσης του ναργιλέ είναι πολύ μεγαλύτερη στους νέους.
Είναι πολλά αυτά, που μπορώ σήμερα να σας πω για τους κινδύνους του ναργιλέ.
Ωστόσο, προτιμώ να σας κοινοποιήσω μόνο μερικά για ταχεία ενημέρωση, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε για καλύτερη ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα των νέων.
Ο ναργιλές, ακόμη πιο επικίνδυνος από το τσιγάρο: 8 σημεία να γνωρίζετε!
1. Ο ναργιλές, αν και δημοφιλής στις κοινωνικές συναθροίσεις, αποτελεί έναν τρόπο καπνίσματος ακόμη πιο επικίνδυνο από το τσιγάρο, φέρνοντας σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία.
2. Εκτός από το να προκαλεί πιο πολλούς καρκίνους πνεύμονα και ουροδόχου κύστης, ο ναργιλές συμβάλλει επίσης στη μετάδοση μολύνσεων.
3. Το κάρβουνο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του καπνού μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία παράγοντας υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα, μετάλλων και χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο.
4. Ακόμα και αφού περάσει μέσα από το νερό, ο καπνός από έναν ναργιλέ περιέχει υψηλά επίπεδα αυτών των τοξικών παραγόντων.
5. Ο καπνός του ναργιλέ περιέχει αρκετούς τοξικούς παράγοντες γνωστούς για την πρόκληση καρκίνου των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και του στόματος.
6. Οι ναργιλέδες με τα στοιχεία που παράγουν, ερεθίζουν το στόμα και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος.
7. Επιπρόσθετα, η μακροχρόνια έκθεση στον καπνό του ναργιλέ μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια πνευμονοπάθεια, αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακών νοσημάτων και άλλες χρόνιες παθήσεις.
8. Η παραπλάνηση ότι ο ναργιλές είναι λιγότερο επιβλαβής συμβάλλει στην αύξηση της δημοτικότητάς του, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, κάτι που απαιτεί άμεση ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους.
Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου MD, PhD
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής, Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία
Twitter: @DrLoizos
Facebook https://www.facebook.com/DrLoizou/