Το τσάι μπορεί να βοηθά κατά της αρθρίτιδας; Μέχρι σήμερα οι έρευνες έδειξαν, ότι πιθανότατα είχαν δίκαιο οι αρχαίοι Κινέζοι και Ινδοί, οι οποίοι έπιναν τσάι από πριν 5 χιλιάδες χρόνια, διότι το θεωρούσαν καλό για την υγεία.
Πράγματι οι ιδιότητες του τσαγιού στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας διαφόρων σοβαρών ασθενειών φαίνονται να είναι σημαντικές.
Για το λόγο αυτό υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρήση ορισμένων αντιοξειδωτικών ενώσεων που περιέχονται μέσα στο τσάι για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων καρκίνου.
Επίσης το τσάι φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σημαντικές εργαστηριακές έρευνες, που έγιναν στο πανεπιστήμιο του Sheffield, έδειξαν ότι ορισμένες από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, που περιέχονται στο τσάι μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.
Συγκεκριμένα σε πειράματα οι ερευνητές από το Sheffield βρήκαν ότι δύο από τις κατεχίνες, που περιέχονται στο πράσινο τσάι έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην πρόκληση βλάβης στο χόνδρο των αρθρώσεων.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί την πιθανότητα πρόληψης της οστεοαρθρίτιδας δια μέσου της μακροχρόνιας κατανάλωσης πράσινου τσαγιού. Η προφυλακτική δράση του τσαγιού δεν μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να επανορθώσει τις βλάβες οι οποίες έχουν ήδη γίνει.
Η κατανάλωση του τσαγιού θα μπορούσε να προλάβει την δημιουργία των εκφυλιστικών αλλαγών που δημιουργούνται στους χόνδρους των αρθρώσεων σε άτομα που παρουσιάζουν αρθρίτιδες.
Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα τα οποία βασίζονται σε εργαστηριακές έρευνες, είναι ακόμη απαραίτητο ν' αποδειχθούν σε κλινικές ή επιδημιολογικές έρευνες, οι ευεργετικές δράσεις του πράσινου τσαγιού, όσον αφορά των πρόληψη των αρθριτικών παθήσεων.
Οι κατεχίνες είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο τσάι. Οι ουσίες αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που παράγονται συνεχώς στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι αποτέλεσμα του φυσιολογικού μεταβολισμού. Οξειδώνουν και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και αλλοιώνουν τις πρωτεΐνες και το DNA.
Οι βλάβες που προκαλούνται από τις οξειδωτικές ουσίες θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόκληση πολλών παθήσεων όπως του καρκίνου, καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων.
Οι κατεχίνες που περιέχονται σ' όλα τα είδη του τσαγιού, μαύρου ή πράσινου, καταστέλλουν δράσεις ενζύμων που οδηγούν στον καρκίνο και βοηθούν στην επιδιόρθωση βλαβών που προκαλούνται στο DNA από τις οξειδωτικές ενώσεις.
Όλες οι ποικιλίες τσαγιού προέρχονται από το φυτό Camella sinensis. Το πράσινο τσάι είναι λιγότερο επεξεργασμένο σε σύγκριση με το μαύρο τσάι. Πιθανόν να είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο το πράσινο τσάι περιέχει πιο πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες σε σύγκριση με το μαύρο τσάι.
Οι προσπάθειες των επιστημόνων επικεντρώνονται στο να απομονώσουν τις διάφορες κατεχίνες, που περιέχονται στο τσάι και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσουν σαν φαρμακευτικά σκευάσματα στον άνθρωπο, για να φανεί και αξιολογηθεί η προληπτική και θεραπευτική τους δράση.