Οι ασθενείς που πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν την ασθένεια Αλτσχάιμερ.
Για την προστασία σας από τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι καλό να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης του ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Εάν ήδη έχετε διαβήτη, μπορεί να απομακρύνετε ουσιαστικά τον κίνδυνο ακολουθώντας με συνέπεια τη θεραπευτική σας αγωγή για τον κατάλληλο έλεγχο της γλυκόζης αίματος.
Οι λόγοι για τους οποίους ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από Αλτσχάιμερ είναι σύνθετοι και δεν έχουν ακόμη καλά κατανοηθεί.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι βλάβες που προκαλεί η αυξημένη γλυκόζη αίματος στο αγγειακό σύστημα και τα προβλήματα για την ορθή χρήση της γλυκόζης που δημιουργεί ο διαβήτης τύπου 2 στον εγκέφαλο και σε άλλους ιστούς ή όργανα του σώματος.
Πολλές έρευνες έχουν γίνει μέχρι σήμερα που εξέτασαν το συσχετισμό διαβήτη και αυξημένου κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης ο διαβήτης βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο για ήπια γνωστική άνοια.
Η ήπια γνωστική άνοια είναι ένα στάδιο άνοιας, δηλαδή απώλειας πνευματικών ικανοτήτων πιο σοβαρό από τις συνήθεις αλλοιώσεις των πνευματικών δυνατοτήτων των ανθρώπων που οφείλονται στη γήρανση. Η επιδείνωση της ήπιας γνωστικής άνοιας οδηγεί στη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Με το σκεπτικό αυτό, η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να θεωρηθεί και ως επιπλοκή του διαβήτη. Βέβαια δεν οφείλονται όλες οι περιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ στο διαβήτη.
Οι επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια, ψηλή πίεση, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, τύφλωση, νευροπάθεια, άνοια, μολύνσεις και ακρωτηριασμούς. Η πρόληψη του ζαχαρώδη διαβήτη αποτρέπει τις εν λόγω επιπλοκές και φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από Αλτσχάιμερ.
Στην πρόληψη του διαβήτη είναι σημαντικό να θυμάστε ότι και τα μικρά πράγματα που θα κάνετε σας προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες.
Ένα σημαντικό παράδειγμα μας προσφέρεται από έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ασθενείς που είχαν προδιαβήτη (τιμή γλυκόζης στο αίμα λίγο πιο ψηλή από την κανονική). Τα άτομα αυτά κατάφεραν να μειώσουν τις πιθανότητες τους να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 κατά 50% μόνο με το να ασκούνται 30 λεπτά ημερησίως 5 ημέρες την εβδομάδα και χάνοντας 5% έως 7% του σωματικού τους βάρους.
Τι μπορείτε λοιπόν εσείς να κάνετε, για να μειώσετε πραγματικά τον κίνδυνο προσβολής σας, από διαβήτη ή εάν ήδη τον έχετε, να το διαχειρίζεστε καλύτερα και να απομακρύνετε τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ;
- Να κάνετε σωματική άσκηση 30 λεπτά ημερησίως, εάν είναι δυνατόν κάθε μέρα ή τουλάχιστον 5 μέρες της εβδομάδας
- Να προτιμάτε να τρώτε τρώτε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κρέατα χωρίς λίπος, να αποφεύγετε το ζάχαρο και τα γλυκά για να μην επιβαρύνετε το πάγκρεας (που παράγει την ινσουλίνη) και το μεταβολισμό σας
- Μην καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός σας σύμφωνα με τη σωματική σας διάπλαση, το φύλο και το είδος των δραστηριοτήτων σας
- Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να διατηρείτε κανονικό βάρος σώματος για να απομακρύνονται οι κίνδυνοι που δημιουργούν το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία
- Προσέχετε και ελέγχετε τακτικά την πίεση σας
- Μην ξεχνάτε να ελέγχετε με τη βοήθεια του γιατρού σας, όταν κρίνεται αναγκαίο τη γλυκόζη, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αίματος σας
- Εάν έχετε διαβήτη είναι απαραίτητο να συμμορφώνεστε με τις οδηγίες της ομάδας υγείας που σας συμβουλεύει και σας παρακολουθεί, να παίρνετε με συνέπεια τα φάρμακα που σας δίνει ο γιατρός σας, να κάνετε τους ελέγχους που απαιτούνται για την ορθή ρύθμιση του διαβήτη όποτε χρειάζεται, να ακολουθείτε την υγιεινή διατροφή που σας σύστησαν, να κοιμάστε καλά και να αποφεύγετε το στρες.