Τα άτομα τα οποία τρώνε ψάρι, τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο που έχουν για να παρουσιάσουν μείωση των πνευματικών τους λειτουργιών με γεροντική άνοια, συμπεριλαμβανομένης και της ασθένειας του Αλτσχάϊμερ.
Ο ρόλος των λιπαρών ουσιών της διατροφής πάνω στη γένεση της άνοιας και του εκφυλισμού των εγκεφαλικών λειτουργιών, φαίνεται να είναι σημαντικός.
Τα λιπίδια της διατροφής δια μέσου διαφόρων μηχανισμών, όπως η φλεγμονή, η θρόμβωση, και η αθηροσκλήρωση μπορούν να έχουν επιδράσεις στην υγεία του εγκέφαλου.
Γάλλοι ερευνητές, σε μια επιδημιολογική έρευνα, εξέτασαν τις επιδράσεις που έχει η κατανάλωση ψαριού και κρέατος, στην συχνότητα εκδήλωσης εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου.
Στην έρευνα συμπεριέλαβαν, 1.674 άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 68 ετών. Καταγράφηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες και η συχνότητα με την οποία κατανάλωναν ψάρι (ή άλλα θαλασσινά). Η παρακολούθηση των ατόμων στην έρευνα έγινε για χρονικό διάστημα 7 ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν ψάρι ή άλλα θαλασσινά τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα, είχαν σημαντικά λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μείωση των πνευματικών τους ικανοτήτων με γεροντική άνοια συμπεριλαμβανομένης και της ασθένειας του Αλτσχάϊμερ.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του εκφυλισμού των πνευματικών λειτουργιών.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται μέσα στα ψάρια και στα θαλασσινά έχουν διπλό ρόλο στον εγκέφαλο.
- Ο πρώτος ρόλος που είναι και ο περισσότερο γνωστός, αφορά την προστασία που παρέχουν στα αγγεία τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται μέσα στα ιχθυέλαια. Μειώνοντας τη φλεγμονή στα εγκεφαλικά αγγεία, προστατεύουν και βελτιώνουν τις πνευματικές λειτουργίες.
- Ο δεύτερος ρόλος αφορά μια ειδική ευεργετική δράση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επιπρόσθετα η ίδια ωφέλιμη δράση πιθανόν να βοηθά στην ανάπλαση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.
Οι δράσεις αυτές των λιπαρών οξέων των ιχθυελαίων, έχουν ιδιαίτερη σημασία στους ηλικιωμένους, όπου οι κίνδυνοι της γεροντικής άνοιας και της νόσου του Αλτσχάϊμερ είναι μεγαλύτεροι.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι αυτοί που κατανάλωναν περισσότερο ψάρι και είχαν λιγότερο κίνδυνο για γεροντική άνοια, είχαν παράλληλα και ένα ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
Μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου αυτού είναι ότι οι καλές συνήθειες διατροφής που αποκτούνται από την παιδική ηλικία, συμβάλλουν στην επίτευξη ενός ψηλότερου μορφωτικού επιπέδου.
Επίσης είναι πιθανόν ότι αυτοί που έχουν ένα ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ακολουθούν καλύτερα τις συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή.
Ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει ότι η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών προστατεύει τον εγκέφαλο, είναι η περίπτωση των Γιαπωνέζων που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες.
Στην Ιαπωνία ο άνθρωποι καταναλώνουν πολύ ψάρι. Όμως όταν μεταναστεύουν σε άλλες χώρες όπου τρωνε λιγότερο ψάρι, τότε αυξάνονται και οι περιπτώσεις γεροντικής άνοιας.
Η έρευνα αυτή είναι σημαντική διότι επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα και άλλων ερευνών που δείχνουν ότι το ψάρι προστατεύει τον εγκέφαλο και τις πνευματικές λειτουργίες.
Σίγουρα δεν πρόκειται για τον μοναδικό παράγοντα που εμπλέκεται στην κατάσταση αυτή.
Είναι όμως ένας από τους παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε, εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με ψάρι και θαλασσινά, τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα.