Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να επιβραθυνθεί; Σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα, που μπορούν να σταματούν την προοδευτική εξέλιξη και επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών, που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο οι βιταμίνες Β6, Β9 και Β12 πιθανόν να είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά στον εγκέφαλο των ασθενών που παρουσιάζουν ήπια μορφή άνοιας ή τα πρώτα σημεία της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η ήπια μορφή άνοιας ή ήπια γνωσιακή ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από μικρές διαταραχές της μνήμης και της ομιλίας. Περίπου 16% των ανθρώπων άνω των 70 ετών έχουν ήπια μορφή άνοιας και 50% από αυτούς θα παρουσιάσουν ασθένεια Αλτσχάιμερ.
Η χορήγηση βιταμινών Β όπως η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), η βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) και το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) φαίνεται ότι μπορούν να μειώνουν την ταχύτητα ατροφίας και σμίκρυνσης του εγκεφάλου που παρατηρείται σε ηλικιωμένους.
Η ευεργετική αυτή δράση των τριών βιταμινών Β6, Β9 και Β12 οφείλεται στο ότι μειώνουν τη συγκέντρωση της ομοκυστεϊνης. Η ομοκυστεϊνη είναι αμινοξύ που σε ψηλές συγκεντρώσεις σχετίζεται με ταχύτερη δημιουργία ατροφίας στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Με βάση τη σχέση των βιταμινών Β και τη μείωση της ομοκυστεϊνης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασαν κατά πόσο η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμινών Β6, Β9 και Β12 που μειώνουν την ολική συγκέντρωση ομοκυστεϊνης στο αίμα μπορούν να επιβραδύνουν την εγκατάσταση ατροφίας του εγκέφαλου ατόμων που παρουσιάζουν ήπια γνωσιακή ανεπάρκεια.
Οι Βρετανοί ερευνητές διεξήγαγαν μια προοδευτική και τυχαιοποιημένη έρευνα σε 271 άτομα που είχαν ελαφριάς μορφής άνοια, δηλαδή ήπια γνωσιακή ανεπάρκεια. Οι μισοί από τους εθελοντές λάμβαναν κάθε μέρα για δύο χρόνια ένα χάπι που περιείχε βιταμίνη Β6, Β12 και φολικό οξύ σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που είναι απαραίτητες καθημερινά για τον οργανισμό. Οι υπόλοιποι λάμβαναν εικονικό χάπι, χωρίς ενεργό ουσία.
Μετά από δύο χρόνια αξιολογήθηκε η ταχύτητα με την οποία πάθαιναν ατροφία οι εγκέφαλοι των εθελοντών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των ατόμων με ήπια άνοια που λάμβαναν το συμπλήρωμα των βιταμινών Β πάθαινε πολύ λιγότερη ατροφία από ότι ο εγκέφαλος των ατόμων με ήπια άνοια που λάμβαναν εικονικό χάπι, πλασέμπο.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι:
- Ο εγκέφαλος του μέσου ανθρώπου παθαίνει ατροφία και σμικρύνεται κατά 0,5% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 60 ετών
- Ο εγκέφαλος των ανθρώπων με ήπια γνωσιακή ανεπάρκεια, δηλαδή ήπια άνοια παθαίνει ατροφία και σμικρύνεται με διπλάσιο ρυθμό, 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 60 ετών
- Στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ ο εγκέφαλος παθαίνει ατροφία και σμικρύνεται κατά 2,5% κάθε χρόνο
- Στην έρευνα τους, οι ασθενείς με ήπια μορφή άνοιας που λάμβαναν συμπληρώματα με βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ είχαν 30% επιβράδυνση της ταχύτητας με την οποία μειωνόταν ο εγκέφαλος τους σε σύγκριση με αυτούς που δεν λάμβαναν συμπληρώματα των βιταμινών Β
- Σε μερικές περιπτώσεις μεταξύ των ατόμων με ήπια γνωσιακή ανεπάρκεια που λάμβαναν βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ, η επιβράδυνση της εγκατάστασης της ατροφίας έφτανε στο 50%. Έτσι είχαν ταχύτητες δημιουργίας ατροφίας εγκεφάλου ανάλογη με ανθρώπους χωρίς άνοια.
Το συμπέρασμα των Βρετανών επιστημόνων είναι ότι η επιτάχυνση της εγκατάστασης ατροφίας εγκεφάλου σε ηλικιωμένους που παρουσιάζουν ήπια μορφή άνοιας μπορεί να επιβραδυνθεί με θεραπεία από βιταμίνες Β οι οποίες μπορούν να μειώνουν τη συγκέντρωση της ομοκυστεϊνης στον οργανισμό τους.
Επειδή η επιταχυνόμενη εγκατάσταση ατροφίας στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικό των ατόμων με ήπια μορφή γνωσιακής ανεπάρκειας που μετατρέπεται σε νόσο Αλτσχάιμερ, πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν θεραπευτικές δοκιμές για να φανεί εάν αυτή η θεραπεία μπορεί να καθυστερεί την εκδήλωση σε αυτούς της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ φαίνονται ικανές να προστατεύουν τον εγκέφαλο. Ωστόσο με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν συστήνεται η λήψη ψηλών δόσεων των βιταμινών αυτών χωρίς ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση λόγω παρενεργειών που προκαλούν στις δόσεις αυτές.
Η έρευνα αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δείχνει ότι μια απλή και ασφαλής θεραπεία με βιταμίνες Β που στόχο έχει τη μείωση της ομοκυστεϊνης μπορεί να επιβραδύνει την ατροφία εγκεφάλου στα άτομα με ήπια άνοια που είναι πιο επιρρεπή στο να πάθουν τελικά νόσο Αλτσχάιμερ.
Εάν αποδειχθεί ότι η επιβράδυνση της ατροφίας αποτρέπει την πρόκληση ασθένειας Αλτσχάιμερ στα πιο επιρρεπή για την πάθηση άτομα, θα έχουμε μια εξαιρετική πρόοδο στην πρόληψη και θεραπεία μιας από τις κυριότερες μάστιγες της σύγχρονης εποχής.