Οι πνιγμοί είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων στα παιδιά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τραγωδίες αυτές συμβαίνουν όταν τα παιδιά κολυμπούν ή βρίσκονται στο νερό χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους.
Πολύ συχνά οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν αρκετές ικανότητες στο κολύμπι με αποτέλεσμα να μειώνεται η προσοχή τους. Ακόμη και τα ίδια τα παιδιά εκτιμούν λανθασμένα τις δικές τους ικανότητες στο κολύμπι και τη δυνατότητα επιβίωσής τους μέσα στο νερό.
Κάθε χρόνο, με τον ερχομό του καλοκαιριού, οι κίνδυνοι από το νερό για τα παιδιά, στην πισίνα ή στη θάλασσα, αποτελούν μια πραγματική απειλή για τη ζωή τους.
Οι αχρείαστοι θάνατοι που συμβαίνουν μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο με τη λήψη μέτρων, προληπτικών και προστατευτικών για τη ζωή των παιδιών.
Προστατέψετε τα παιδιά σας από τις πισίνες!
Η πισίνα μπορεί να είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά σας.
Αποφύγετε να βάλετε πισίνα στην αυλή σας προτού τα παιδιά σας γίνουν μεγαλύτερα των 5 ετών. Εάν όμως έχετε ήδη μια πισίνα, τα ακόλουθα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν:
- Ποτέ μην αφήνετε μόνα τα παιδιά σας, μέσα ή κοντά στην πισίνα. Να είστε πάντοτε πολύ κοντά τους όταν βρίσκονται μέσα στο νερό.
- Να βάλετε φράκτη που να διαχωρίζει το σπίτι σας από την πισίνα. Πολλά παιδιά που πνίγονται βγαίνουν από το σπίτι τους και πέφτουν μέσα στην πισίνα. Τοποθετείστε ένα περίφραγμα, αρκετά ψηλό (τουλάχιστο 130 cm), γύρω από τις 4 πλευρές της πισίνας που να έχει πόρτες οι οποίες να κλείνουν από μόνες τους. Τα χερούλια να βρίσκονται ψηλά για να μη μπορούν τα παιδιά να τα φτάνουν.
- Μπορείτε να τοποθετήσετε επίσης ένα ειδικό κάλυμμα ασφάλειας πάνω από την πισίνα σας. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ούτε το κάλυμμα ούτε ο φράκτης δεν προστατεύουν απόλυτα. Μην αφήνετε τα παιδιά να περπατούν ή να παίζουν πάνω στο κάλυμμα ασφάλειας. Μετακινείστε πλήρως το κάλυμμα πριν από κάθε χρήση της πισίνας.
- Να έχετε εξοπλισμό ασφάλειας, όπως για παράδειγμα σωσίβια, κοντά στην πισίνα. Επίσης ένα τηλέφωνο είναι αναγκαίο.
- Τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν για το κολύμπι, όταν χρειάζεται μόνο εγκεκριμένα σωσίβια. Τα άλλα φουσκωτά βοηθήματα και κρεβατάκια, που δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας των εγκεκριμένων σωσιβίων, δεν προστατεύουν τα παιδιά και μπορεί να είναι επικίνδυνα.
- Τα άτομα που προσέχουν τα παιδιά σας όταν κολυμπούν, θα πρέπει να γνωρίζουν κάρδιο-αναπνευστική ανάνηψη. Είναι καλό και εσείς να πάρετε μαθήματα πρώτων βοηθειών για να μπορέσετε να βοηθήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
- Απομακρύνετε όλα τα παιγνίδια από την πισίνα όταν τελειώσετε. Μετά από κάθε χρήση της πισίνας που θα κάνετε με τα παιδιά σας, τα παιγνίδια πρέπει να φεύγουν από εκεί για να μην προκαλούν τα παιδιά να επιστρέψουν και να πέσουν μόνα τους μέσα.
- Μετά από κάθε χρήση της πισίνας, σιγουρευτείτε ότι όλοι οι μηχανισμοί ασφάλειας που έχετε τοποθετήσει (φράκτης, πόρτες, σωσίβια καλύμματα), είναι στην κατάσταση που πρέπει.
- Είναι σημαντικό να μεριμνήσετε ούτως ώστε τα παιδιά μεγαλύτερα των 4 ετών να κάνουν μαθήματα κολύμβησης.
- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να κάνουν βουτιές σε ξέβαθα νερά ή εάν το βάθος δεν είναι γνωστό.
- Ουδέποτε να αφήνετε τα παιδιά σας να μπουν μέσα στο νερό σε περίπτωση κινδύνου καταιγίδας. Σε περίπτωση κεραυνών, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
- Να θυμάστε πάντα, ότι τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν και από άλλους χώρους όπου μπορεί να υπάρχει νερό: Φουσκωτές πισίνες, δεξαμενές, μπάνιο. Για αυτό χρειάζεται η ίδια προσοχή από μέρους σας σαν γονείς όπως και στις πισίνες.