Η προπόνηση δύναμης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.
Ακόμη και για άτομα που έχουν προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδες, μπορεί όταν γίνεται μετά από τη συμβουλή του γιατρού, να ωφελεί σημαντικά.
Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός της προπόνησης δύναμης μαζί με την τακτική αεροβική άσκηση, είναι σε θέση να προσφέρει πολλά στο νοητικό και συναισθηματικό κόσμο του ατόμου.
Οι ευεργετικές επιδράσεις της προπόνησης δύναμης που γίνεται τακτικά είναι πολλές. Με την αύξηση της ηλικίας των ανθρώπων οι επιδράσεις αυτές έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Είναι σε θέση να μειώνουν τα σημεία και συμπτώματα πολλών ασθενειών και χρόνιων ενοχλήσεων όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, οι πόνοι της πλάτης και η κατάθλιψη.
Μια εργασία από γιατρούς στον Καναδά, μας πληροφορεί ότι η προπόνηση δύναμης μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων στους ηλικιωμένους επειδή βελτιώνει ταυτόχρονα τις πνευματικές τους ικανότητες.
Λόγω του ότι έρευνες έχουν δείξει ότι οι πτώσεις σε ηλικιωμένους σχετίζονται με μειονεξίες των γνωστικών δεξιοτήτων, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της προπόνησης δύναμης σε ηλικιωμένους που είχαν ήδη ιστορικό επεισοδίου πτώσης.
Στην έρευνα με τυχαιοποιημένο τρόπο, επιλέγηκαν 28 από 52 ηλικιωμένους συμμετέχοντες με ιστορικό πτώσης για να ακολουθήσουν στο σπίτι τους ένα πρόγραμμα προπόνησης δύναμης και διατήρησης της ισορροπίας γνωστό με την ονομασία Ontago Exercise Program. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης των αρθρώσεων των γονάτων, των ισχίων και των αστραγάλων, ασκήσεις ισορροπίας όπως οπίσθιο και πλάγιο βάδισμα, διατήρηση όρθιας θέσης στο ένα πόδι, βάδισμα στα δάκτυλα των ποδιών και στις φτέρνες όπως επίσης και περπάτημα δύο φορές την εβδομάδα.
Οι υπόλοιποι 24 συμμετέχοντες έλαβαν την κλασική θεραπεία μετά το επεισόδιο πτώσης τους σε μια εξειδικευμένη για το σκοπό αυτό υπηρεσία όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μετά από έξη μήνες έγινε η πρώτη αξιολόγηση και σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά στη βελτίωση των πνευματικών δυνατοτήτων. Σε αυτή φάνηκε ότι η ομάδα των ηλικιωμένων που είχαν ακολουθήσει το πρόγραμμα προπόνησης δύναμης και ισορροπίας, είχε 13% βελτίωση των ανώτερων πνευματικών λειτουργιών τους σε σύγκριση με την αρχική τους κατάσταση. Στην άλλη ομάδα παρατηρήθηκε μείωση κατά 10%.
Μετά από ένα χρόνο έγινε μια δεύτερη αξιολόγηση που στόχο είχε να δει το ποσοστό από την κάθε ομάδα που είχε νέο επεισόδιο πτώσεων. Στην ομάδα που είχε κάνει την προπόνηση δύναμης και ισορροπίας συνέβηκαν νέες πτώσεις σε 43% των συμμετεχόντων. Στην ομάδα που πήρε την κλασική φροντίδα το ποσοστό αυτών που παρουσίασαν νέα πτώση ήταν 67%.
Με βάση τα αποτελέσματα τους οι Καναδοί γιατροί συμπέραναν, ότι το πρόγραμμα προπόνησης δύναμης και ισορροπίας, μειώνει τον κίνδυνο νέων πτώσεων σε ηλικιωμένους λόγω του ότι βελτιώνει βασικά τις γνωστικές τους δεξιότητες.
Βλέπουμε ότι επιβεβαιώνονται ή στηρίζονται αποτελέσματα άλλων ερευνών, που δείχνουν ότι η προπόνηση δύναμης (αναερόβια άσκηση) και η αεροβική άσκηση αποτελούν ένα ελιξίριο νεότητας. Καθυστερούν το ρολόι της γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού προσφέροντας έτσι μακροζωία με καλή υγεία.
Η αεροβική άσκηση (περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο, τζόγκινγκ, κολύμπι) έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα μας διότι βοηθά τους πνεύμονες και την καρδία, αυξάνει τις δυνατότητες του καρδιαγγειακού συστήματος και αυξάνει την αντοχή μας. Ωστόσο δεν αυξάνει τη δύναμη των μυών μας.
Η προπόνηση δύναμης που βασίζεται στην αναερόβια άσκηση όπως η άρση βαρών, το σπριντ, το ποδόσφαιρο, το σκουός ή το σκι σε κατηφόρα βουνού, αυξάνει τη δύναμη των μυών και ενδυναμώνει το σκελετό.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η άρση βαρών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα μας δυναμώνει διότι αυξάνει τη μάζα των μυών και την οστική πυκνότητα.
Ταυτόχρονα τα νέα στοιχεία που σας παρουσιάζουμε στηρίζουν τη θέση ότι η προπόνηση δύναμης βελτιώνει τις ανώτερες πνευματικές δυνατότητες.