Print

Ο πονοκέφαλος του οργασμού στους άνδρες

Pin It
Νέος άνδρας

Ο πονοκέφαλος του οργασμού είναι ένας ξαφνικός, έντονος και πολύ δυσάρεστος πόνος στο κεφάλι που συμβαίνει κατά τη στιγμή του οργασμού.

Η διάρκεια του πονοκέφαλου του οργασμού μπορεί να είναι από μερικά λεπτά μέχρι μερικές ώρες.

Κάποτε αρχίζει με ένα ενοχλητικό πόνο, ο οποίος σταδιακά χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και κορυφώνεται κατά τη στιγμή του οργασμού.

Η διακοπή της σεξουαλικής πράξης, μειώνει ή ακόμη σταματά αμέσως τον πόνο.

Ο οργασμικός πονοκέφαλος μπορεί να συμβεί στους άνδρες και στις γυναίκες. Συμβαίνει όμως πιο συχνά στους άνδρες.

Οι άνδρες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πληγούν από τον πόνο αυτό παρά οι γυναίκες.

Συνήθως η πάθηση αυτή, προσβάλλει νέους ανθρώπους. Οι πρώτες κρίσεις εκδηλώνονται σε άτομα ηλικίας από 20 έως 25 ετών.

Περίπου 1 άτομο στα 100, σε κάποια φάση της ζωής του, θα υποστεί τον οργασμικό κεφαλόπονο.

Στις πλείστες περιπτώσεις συμβαίνει μόνο μια φορά. Υπάρχουν όμως και άτομα που υποφέρουν συστηματικά.

Συνήθως οι κεφαλόπονοι του οργασμού εκδηλώνονται κατά περιόδους μερικών εβδομάδων. Στη συνέχεια υποχωρούν από μόνοι τους.

Πολλοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μόνο μια τέτοια περίοδο οργασμικών πονοκεφάλων, ενώ άλλοι ασθενείς πιθανόν να παρουσιάσουν περισσότερες τέτοιες περιόδους οδυνηρών κρίσεων.

Η εμφάνιση του πονοκέφαλου αυτού δεν έχει σχέση με την ή τον σεξουαλικό σύντροφο, ούτε με τις σεξουαλικές συνήθειες και μπορεί να εκδηλωθεί και κατά τη διάρκεια του αυνανισμού.

Οι αιτίες που προκαλούν τον κεφαλόπονο του οργασμού δεν είναι γνωστές. Είναι πιθανόν να οφείλονται σε αυξημένη ροή αίματος με διάταση των αγγείων της κεφαλής που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Οι πονοκέφαλοι αυτοί παρομοιάζονται με αυτούς που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της έντονης σωματικής εξάσκησης. Σπάνια συσχετίζονται με σοβαρότερες παθήσεις όπως ανεύρυσμα ή αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Εάν ο οργασμικός πονοκέφαλος επιμένει  ή ακόμη εάν επαναλαμβάνεται πολύ συχνά, τότε είναι απαραίτητο να ληφθεί ιατρική συμβουλή.

Δεν υπάρχει πρόληψη για την πάθηση αυτή. Εκείνο που φαίνεται ότι βοηθά αυτούς που υποφέρουν είναι η σταδιακή, ήπια αύξηση των σεξουαλικών ερεθισμών. Με τον τρόπο αυτό αρκετοί πονοκέφαλοι μπορούν να αποφευχθούν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πονοκέφαλος του οργασμού αυτοπεριορίζεται και δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Σε μερικούς ασθενείς τα αναλγητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, φάρμακα όπως η indomethacin (ανήκει στην οικογένεια των μη στεροειδών αναλγητικών) και το propranolol (β καταστολέας) μπορούν να βοηθήσουν εάν ληφθούν πριν από την προβλεπόμενη σεξουαλική πράξη.

Τα πιο πάνω σημαντικά δεδομένα για τον πονοκέφαλο του οργασμού παρουσιάστηκαν από ομάδα γιατρών, η οποία κάνει έρευνες ειδικά για το θέμα του οργασμικού πονοκέφαλου, από το πανεπιστήμιο του Munster της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νευρολογικών Εταιρειών (European Federation of Neurological Societies).

 

S8-SampleBelowArticle