Print

Το γέλιο: Ένα από τα καλύτερα φάρμακα!

Pin It

Γυναίκα που απολαμβάνει τη ζωή με γέλιοΤο γέλιο ενδυναμώνει το σύστημα άμυνας του οργανισμού και μειώνει το στρες.

Τα άτομα τα οποία γελούν εύκολα και έχουν την αίσθηση του χιούμορ, σε αντίθεση με αυτούς που θυμώνουν εύκολα, φαίνεται σύμφωνα με έρευνες να παρουσιάζουν λιγότερα καρδιακά επεισόδια.

Ακόμη και η αναμονή ενός ευχάριστου γεγονότος το οποίο θα συνοδευτεί από πολύ γέλιο, δημιουργεί αλλαγές στον μεταβολισμό του οργανισμού, που είναι ευεργετικές για διάφορα όργανα του σώματος και για τα αιμοφόρα αγγεία.

Η προσδοκία για ένα καλό γέλιο, ακόμη και μέρες πριν από το γεγονός που θα προσφέρει το γέλιο, αυξάνει στο αίμα τις ενδορφίνες, μειώνει τις ορμόνες που έχουν σχέση με το στρες, αυξάνει ορμόνες που σχετίζονται με τη χαλάρωση και την ευχαρίστηση.

Οι ορμονικές αλλαγές που δημιουργούνται ακόμη και από τη προσδοκία για το γέλιο, μελετήθηκαν σε 16 εθελοντές άντρες, σε έρευνα που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Irwin της Καλιφόρνιας.

Στο αίμα των εθελοντών μετρήθηκαν ορμόνες όταν οι άνδρες αυτοί περίμεναν από 3 μέρες πριν, να δουν ένα ευχάριστο γεγονός που αναμενόταν ότι θα τους προκαλούσε πολύ γέλιο.

Οι μετρήσεις έδειξαν:

  1. Πτώση κατά 39% των επιπέδων της κορτιζόνης στο αίμα, η οποία είναι ορμόνη που σχετίζεται με το στρες
     
  2. Πτώση κατά 70% της αδρεναλίνης, η οποία είναι η κατ' εξοχήν ορμόνη του στρες
     
  3. Αύξηση κατά 27% της ενδορφίνης, η οποία είναι ορμόνη που παράγεται από τον οργανισμό, ανάλογη της μορφίνης και η οποία κάνει το άτομο να νιώθει καλά
     
  4. Αύξηση κατά 87% της αυξητικής ορμόνης. Η αυξητική ορμόνη έχει θετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι το σύστημα άμυνας του οργανισμού.

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο μεταβολισμό του οργανισμού δημιουργούνται όχι μόνο από το ίδιο το γέλιο, αλλά και από την προσδοκία ενός γεγονότος που θα προκαλέσει άφθονο γέλιο.

Η μείωση των ορμονών του στρες συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μείωση του στρες και η μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνουν τον κίνδυνο βλάβης στο ενδοθήλιο που είναι ο εσωτερικός χιτώνας του αυλού των αρτηριών.

Οι βλάβες που προκαλούνται από το στρες και τη ψηλή πίεση στις αρτηρίες, οδηγούν σε αγγειακά προβλήματα αθηρωμάτωσης. Στη συνέχεια δημιουργείται απόφραξη των ζωτικών αρτηριών για την καρδία ή τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Βλέπουμε λοιπόν ότι πλέον τεκμηριώνεται με αντικειμενικό τρόπο ότι το γέλιο και η αναμονή για γέλιο, τροποποιούν τα επίπεδα ορμονών στο αίμα. Οι αλλαγές αυτές είναι πολύ ευεργετικές για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα αγγεία.

Είναι απαραίτητο να προσπαθούμε όλοι καθημερινά, να έχουμε μια καλή δόση γέλιου.

Οι γιατροί, επειδή ακόμη δεν μπορούν να γράφουν συνταγή ενός φαρμάκου για γέλιο, θα ήταν καλό να εξηγούν στους ασθενείς τους πόσο σημαντικό είναι να επιδιώκουν να κάνουν δραστηριότητες που να τους προσφέρουν άφθονο γέλιο.

 

S8-SampleBelowArticle