Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή διατρέχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άσθμα σε σύγκριση με παιδιά που γεννιούνται κανονικά.
Όταν η καισαρική τομή πραγματοποιείται επειγόντως, τότε ο κίνδυνος του παιδιού για άσθμα είναι ακόμη μεγαλύτερος και ανέρχεται στο 60%.
Τα παιδιά, που γεννιούνται δια της κανονικής οδού (κολπικά, φυσιολογικός τοκετός) αλλά χρειάζονται βεντούζα (αναρροφητικός εμβρυουλκός) ή εμβρυουλκία με εργαλείο διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άσθμα.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από την ανάλυση στοιχείων σχετικών με 1,7 εκατομμύρια γεννήσεις στη Νορβηγία. Ο στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει κατά πόσο η γέννηση με καισαρική συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προσβολής από άσθμα.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας, εξέτασαν τα στοιχεία των παιδιών που ήσαν καταγεγραμμένα σε ιατρικό αρχείο και γεννήθηκαν μεταξύ 1967 και 1998. Οι πολλαπλές κυήσεις και παιδιά, που παρουσίαζαν εκ γενετής ανωμαλίες αποκλείσθηκαν από την έρευνα. Τα παιδιά έτυχαν παρακολούθησης έως την ηλικία των 18 ετών ή έως το 2002.
Η έρευνα εξέτασε το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν περίθαλψη για άσθμα. Στη συνέχεια εξετάσθηκε η σχέση άσθματος και τρόπου γέννησης: Κολπική οδός κανονικά, κολπική οδός αλλά με χρήση εμβρυουλκού ή βεντούζας, καισαρική τομή προγραμματισμένη και καισαρική τομή επείγουσα. Βρέθηκε ότι 4 σε κάθε 1000 παιδιά έλαβαν θεραπεία για άσθμα.
Το γεγονός ότι η διενέργεια προγραμματισμένης ή επείγουσας καισαρικής τομής βρέθηκε να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προσβολής από άσθμα προβλημάτισε τους Νορβηγούς ερευνητές. Για να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό προτείνουν δύο βασικές θεωρίες.
Η πρώτη είναι η ανοσολογική μικροβιακή θεωρία. Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική δεν εκτίθενται στα βακτηρίδια του γεννητικού συστήματος της μητέρας τους. Το γεγονός αυτό δεν διεγείρει ικανοποιητικά το ανοσολογικό τους σύστημα και αποβαίνει εις βάρος τους με ανάπτυξη διαταραχών στο ανοσολογικό σύστημα που οδηγούν σε άσθμα.
Η δεύτερη είναι η μηχανική ορμονική θεωρία. Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα μετά τη γέννηση. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπόκεινται στα φυσιολογικά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά την κολπική γέννηση των παιδιών, που είναι η συμπίεση του θώρακα και η έκθεση τους στις ορμόνες του στρες. Οι δύο αυτοί μηχανισμοί βοηθούν στο άδειασμα των πνευμόνων των παιδιών από το αμνιοτικό υγρό.
Οι καταστάσεις αυτές είναι δυνατόν να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των πνευμόνων μακροπρόθεσμα. Το γεγονός ότι παιδιά που γεννιούνται μετά από επείγουσα καισαρική τομή έχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αργότερα άσθμα σε σύγκριση με τους άλλους τρόπους γέννησης, δεν εξηγείται εύκολα από τις πιο πάνω θεωρίες.
Για τους λόγους αυτούς, οι Νορβηγοί ερευνητές τονίζουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες κοινές αιτίες που καθιστούν αναγκαία τη διενέργεια καισαρικής τομής και ταυτόχρονα ευνοούν την ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά.
Με την αύξηση του αριθμού των παιδιών που παρουσιάζουν άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, είναι σημαντικό να ανακαλυφθούν όλες οι πιθανές αιτίες που δημιουργούν την κατάσταση αυτή. Παράλληλα στις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αύξηση των γεννήσεων παιδιών με καισαρική τομή που συχνά δεν γίνεται για ιατρικούς λόγους.
Συνεπώς ο συσχετισμός καισαρικής τομής και αυξημένου κινδύνου για άσθμα προβληματίζει και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.