Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ανακοίνωση έκαναν γιατροί από νοσοκομείο του Μάντσεστερ οι οποίοι διαπίστωσαν ότι άτομα με σημαντικό βαθμό ρυτίδων στο πρόσωπο παρουσίαζαν 90% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος.
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Η σχέση του με τις ρυτίδες δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί εκτός από το γεγονός ότι και τα δύο μπορούν να προκληθούν από τον ήλιο.
Οι γιατροί μετά από τις κλινικές τους παρατηρήσεις σε ασθενείς που χειρουργούσαν για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μελέτησαν 239 ασθενείς λευκού χρώματος ηλικίας περίπου 70 ετών.
Τα άτομα λευκού χρώματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν το καρκίνωμα αυτό του δέρματος το οποίο εκδηλώνεται συνήθως σε προχωρημένη ηλικία.
Κατέταξαν τους ασθενείς βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων σε ομάδες ανάλογα με το βαθμό ρυτίδων που είχαν από το 1 (πολύ λίγες ρυτίδες) μέχρι το 8 (πολλές ρυτίδες).
Λήφθηκαν υπόψη παράγοντες, που επηρεάζουν την ανάπτυξη ρυτίδων, όπως η ηλικία, το φύλο, προηγηθείσες θεραπείες του δέρματος και ιστορικό καπνίσματος.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα αυτά, η έρευνα έδειξε ότι άτομα που είχαν βαθμό ρυτίδων από 5 και περισσότερο είχαν 90% λιγότερες πιθανότητες να να εκδηλώσουν βασικοκυτταρικό καρκίνο παρά τα άτομα που είχαν βαθμό ρυτίδωσης 2 ή 3.
Αυτό το εύρημα φαίνεται παράδοξο, διότι οι ρυτίδες και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σχετίζονται με βλάβες, που προκαλούνται στο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.
Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου καταστρέφει τις ελαστικές ίνες κολλαγόνου του δέρματος. Οι ρυτίδες προκύπτουν όταν οι μηχανισμοί διόρθωσης του δέρματος επιδιορθώνουν χωρίς ν' αντικαθιστούν σ' αυτό τις ίνες του κολλαγόνου.
Τα άτομα που δεν δημιουργούν ρυτίδες αντικαθιστούν τις κατεστραμμένες ίνες του κολλαγόνου πιθανόν με τη παραγωγή του TGF-β.
Η ουσία TGF-β, ευνοεί την ανάπτυξη αγγείων του αίματος και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και τα δύο αυτά φαινόμενα συσχετίζονται με την εκδήλωση καρκίνου.
Αυτή η εξήγηση για το λόγο των αυξημένων περιστατικών βασικοκυτταρικού καρκίνου σε άτομα με λιγότερες ρυτίδες είναι ακόμη καθαρά υποθετική.
Είναι σημαντικό να διαλευκανθεί πλήρως το ζήτημα, διότι εάν βρεθούν πράγματι μοριακοί μηχανισμοί, που να εξηγούν το φαινόμενο τότε πιθανόν να φανεί κατά πόσον αυτοί υπάρχουν και σε άλλους περισσότερο επιθετικούς καρκίνους του δέρματος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες.
Εάν έχετε πολλές ρυτίδες λοιπόν εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ίσως διατρέχετε λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσετε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος. Όμως μέχρι να επιβεβαιωθεί και από άλλους η παρατήρηση αυτή είναι προτιμότερο να προστατεύετε το δέρμα σας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.