Ο διαβήτης επηρεάζεται από το στρες.
Ο ρόλος που παίζει το στρες στην πρόκληση, αλλά και στην αντιμετώπιση του διαβήτη είναι ένα θέμα, που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς, που μελετούν την ασθένεια αυτή.
Γνωρίζουμε, ότι το στρες προκαλεί στον οργανισμό την έκκριση ορμονών, οι οποίες κινητοποιούν τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα.
Στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (εκδηλώνεται συνήθως σε ενήλικες), ορισμένα κλινικά δεδομένα συνηγορούσαν μέχρι τώρα ότι η καταπολέμηση του στρες, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον έλεγχο της νόσου.
Στην έρευνα, που σας παρουσιάζουμε γιατροί από το πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας, προσπάθησαν να δουν εάν η καταπολέμηση, ο σωστός χειρισμός και ο έλεγχος του στρες, έχουν πράγματι ευεργετική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης του οργανισμού των διαβητικών.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 108 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, για μια περίοδο ενός έτους. Οι ασθενείς ήσαν τουλάχιστο ηλικίας 30 ετών και η θεραπεία τους περιλάμβανε φάρμακα, σωματική άσκηση και ειδική διαβητική δίαιτα.
Περίπου οι μισοί ασθενείς παρακολούθησαν για ένα χρόνο ειδικά μαθήματα και έλαβαν μέρος σε ομαδικές συναντήσεις για εκμάθηση τρόπων καταπολέμησης και σωστού χειρισμού του στρες. Οι υπόλοιποι ασθενείς έτυχαν της κλασσικής αντιμετώπισης του διαβήτη τύπου 2.
Ταυτόχρονα και στις δύο ομάδες των ασθενών, οι ερευνητές έκαναν ιατρικές εξετάσεις που στόχο είχαν να δουν την εξέλιξη και τις διαφοροποιήσεις των βιοχημικών παραμέτρων που χαρακτηρίζουν το διαβήτη.
Μετά από ένα χρόνο, η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε, ότι οι διαβητικοί που είχαν λάβει μέρος στο πρόγραμμα για τον έλεγχο του στρες, είχαν σημαντική βελτίωση της γλυκόζης του αίματος και της αιμοσφαιρίνης HbA1c.
Παρά το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς το ποσοστό μείωσης της γλυκόζης αίματος (από 0,5% έως1%) και της αιμοσφαιρίνης HbA1c (0,5%) φάνηκε να είναι μικρό, εντούτοις οι γιατροί θεωρούν ότι μια τέτοια μείωση είναι σημαντική και ευεργετική για τους διαβητικούς.
Οι ασθενείς που ήσαν περισσότερο αγχώδεις δεν φάνηκε, ότι επωφελούνταν περισσότερο από τους ασθενείς που υπέφεραν μέτρια από το στρες.
Το πρόβλημα που φάνηκε να υπάρχει στην προσέγγιση αυτή, είναι το γεγονός ότι ήταν δύσκολο για μερικούς ασθενείς να διατηρήσουν την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του στρες.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι οι διαβητικοί θα πρέπει να θυμούνται ότι το στρες αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης μέσα στο αίμα τους και επιδεινώνει το διαβήτη τους.
Για το λόγο αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές, που προκαλεί ο διαβήτης όπως η τυφλότητα, η νεφρική ανεπάρκεια, τα αγγειακά κυκλοφορικά προβλήματα και οι ακρωτηριασμοί.
Οι γιατροί που έκαναν την έρευνα αυτή, συστήνουν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να μάθουν τρόπους ελέγχου και καταπολέμησης του στρες.
Οι τεχνικές χειρισμού του στρες σε συνδυασμό με την κλασσική θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να έχουν σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα για τους διαβητικούς.