Η σχέση διαβήτη, ψηλής πίεσης (υπέρτασης), άνοιας, Αλτσχάιμερ και βλαβών στο εγκέφαλο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Σε πολλούς ανθρώπους, ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που δημιουργούνται καθώς αυξάνεται η ηλικία τους και γερνούν, είναι ο κίνδυνος να προσβληθούν από την ασθένεια Αλτσχάιμερ.
Όμως τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι στο 33% των ανθρώπων που παρουσιάζουν άνοια, δηλαδή εκφυλισμό του εγκεφάλου τους με απώλεια των πνευματικών τους δυνατοτήτων, η αιτία δεν είναι η ασθένεια Αλτσχάιμερ.
Η άνοια που παρουσιάζεται στο εν λόγω ποσοστό, οφείλεται σε βλάβες των μικρών αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Οι βλάβες αυτές δημιουργούνται διαχρονικά και συσσωρευτικά από παθήσεις όπως ο διαβήτης και η ψηλή πίεση.
Το σημαντικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε από ιστολογικές εξετάσεις εγκεφάλων 221 ανδρών και γυναικών που πέθαναν και οι οποίοι παρουσίαζαν πριν από το θάνατο τους απώλεια των γνωστικών τους ικανοτήτων και άνοια.
Οι ιστολογικές εξετάσεις των εγκεφάλων των ανθρώπων, που όταν ζούσαν είχαν άνοια, έδειξαν:
1. Στο 45% υπήρχαν παθολογικές αλλαγές που παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ.
2. Στο 10% υπήρχαν αλλοιώσεις με σωματίδια Lewy. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι χαρακτηριστικές μιας εκφυλιστικής πάθησης του εγκεφάλου με άνοια που ονομάζεται άνοια με σώματα Lewy. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η πάθηση αυτή είναι μια παραλλαγή της νόσου Αλτσχάιμερ ή και της νόσου Πάρκινσον.
3. Στο 33% των περιπτώσεων, υπήρχαν καταστροφικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου που προκαλούνται από τις βλάβες των μικρών αγγείων οι οποίες δημιουργούνται σε ασθενείς με διαβήτη και ψηλή πίεση που δεν ελέγχουν σωστά την πάθηση τους.
Σε ασθενείς με διαβήτη και ψηλή πίεση που δεν ακολουθούν σωστή θεραπεία, που προσφέρει καλό έλεγχο της νόσου τους, δημιουργούνται βλάβες στον εγκέφαλο τους. Αυτές είναι το αποτέλεσμα πολλών μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων που περνούν απαρατήρητα από τους ασθενείς.
Τα εν λόγω εγκεφαλικά επεισόδια είναι πολύ μικρά και είναι το αποτέλεσμα των βλαβών που επιφέρει ο διαβήτης ή η ψηλή πίεση στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου. Οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτά συμβαίνουν.
Σταδιακά όμως οι αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο συσσωρεύονται. Μετά από ένα σημείο αρχίζουν να χάνονται βασικές γνωστικές ικανότητες και άλλες νοητικές δυνατότητες. Τελικά ο ασθενής παθαίνει άνοια όπως στη νόσο Αλτσχάιμερ με τραγικές συνέπειες.
Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να μας προβληματίσουν. Σε μια εποχή που δεν υπάρχει κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, διαπιστώνουμε ότι 33% των περιπτώσεων άνοιας οφείλονται σε παθήσεις όπως ο διαβήτης και η ψηλή πίεση όπου πολλά μπορούν να γίνουν για την πρόληψη και αντιμετώπιση τους.
Οι ασθενείς με διαβήτη και ψηλή πίεση πρέπει να καταλάβουν καλά ότι είναι στο χέρι τους να προστατεύουν τον εγκέφαλο τους από καταστροφικές αλλοιώσεις που μπορεί να δημιουργήσει η πάθηση τους. Οι κίνδυνοι του διαβήτη και της ψηλής πίεσης δεν είναι μόνο για την καρδία και τους νεφρούς. Είναι απαραίτητο να ακολουθούν μια σωστή θεραπεία για να προστατεύουν και τον εγκέφαλο τους.
Επιπρόσθετα η εν λόγω έρευνα που έγινε στο Σηάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών από γιατρούς του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον για 12 χρόνια και κάλυψε 3.400 άνδρες και γυναίκες, μας πληροφορεί ότι από αυτούς που παρουσιάζουν άνοια πριν από το θάνατο τους, 55% είχαν προσβληθεί από Αλτσχάιμερ ή άνοια με σώματα Lewy. Αυτό μας δείχνει πόσο επιτακτικό είναι να βρεθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα νέα φάρμακα για τη θεραπεία και νέοι αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης ή καθυστέρησης επιδείνωσης των εν λόγω ασθενειών.
Συμπερασματικά θα συγκρατήσουμε ότι:
- Για μείωση του κινδύνου προσβολής των ηλικιωμένων από άνοια, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης του διαβήτη και της ψηλής πίεσης.
- Οι ασθενείς με διαβήτη και ψηλή πίεση πρέπει να γνωρίζουν, ότι εάν δεν ακολουθούν ορθά τη θεραπεία τους, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τους να προσβληθούν από καρδιακή πάθηση (στεφανιαία νόσο της καρδίας, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια), νεφρική ανεπάρκεια και εκφυλισμό του εγκεφάλου τους με άνοια.