Οι σταφίδες περιέχουν ουσίες, που καταπολεμούν βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα. Καταστέλλουν την ανάπτυξή τους, εμποδίζουν την προσκόλλησή τους και τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.
Φυτοχημικές ουσίες των σταφίδων καταστέλλουν την ανάπτυξη του βακτηριδίου Streptococcus mutans που προκαλεί τερηδόνα και του βακτηριδίου Porphyromonas gingivalis που προκαλεί ουλίτιδα.
Τα νέα αυτά δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, ότι οι σταφίδες είναι κακές για την υγιεινή του στόματος και ότι είναι αιτία τερηδόνας. Πράγματι οι σταφίδες είναι γλυκές και έχουν την τάση να κολλούν στα δόντια.
Όμως ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις του Σικάγο, τονίζουν ότι τα πειράματα τους δείχνουν το αντίθετο. Συγκεκριμένα σε σταφίδες χωρίς κουκούτσι, αναγνώρισαν 5 γνωστές φυτοχημικές ουσίες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική, αντιβακτηριακή δράση.
Από τις ουσίες αυτές η ισχυρότερη ήταν το ολεανολικό οξύ. Οι υπόλοιπες ουσίες είναι η ολεανική αλδεϋδη, η βετουλίνη, το βετουλικό οξύ και η φουρφουράλη.
Οι φυτοχημικές ουσίες των σταφίδων, ιδιαίτερα το ολεανολικό οξύ, μπορούσαν όχι μόνο να καταστέλλουν την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, αλλά παράλληλα και την προσκόλληση τους στα δόντια.
Η προσκόλληση των βακτηρίων στα δόντια είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας. Η οδοντική πλάκα είναι το υπόβαθρο στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται τα βακτήρια στο στόμα και στα δόντια.
Μετά από ένα γεύμα που περιέχει σάκχαρα, τα βακτήρια που ζουν στην οδοντική πλάκα, απελευθερώνουν οξέα που καταστρέφουν την αδαμαντίνη των δοντιών.
Άλλες μελέτες έδειξαν παλαιότερα, στοιχεία που ενδυναμώνουν τα συμπεράσματα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ιάπωνες επιστήμονες είχαν βρει ότι το ολεανολικό οξύ μειώνει την οδοντική πλάκα σε πειραματόζωα.
Επίσης άλλες εργασίες έδειξαν ότι η προσθήκη σταφίδων σε δημητριακά με πίτουρο για πρόγευμα, δεν αυξάνει την οξύτητα της οδοντικής πλάκας.
Όμως η προσθήκη ζαχάρου στα δημητριακά προγεύματος, που γίνεται στα προϊόντα που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο, δημιουργούν σημαντικά περισσότερη οξύτητα απ' ότι οι σταφίδες ή τα δημητριακά από μόνα τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι η προσθήκη ζαχάρου (σακχαρόζη, σουκρόζη) που ευθύνεται για την αύξηση της οξύτητας της οδοντικής πλάκας.
Οι σταφίδες δεν είναι πλούσιες σε σακχαρόζη. Περιέχουν κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη οι οποίες δεν υποστηρίζουν τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.
Συμπερασματικά βλέπουμε, ότι πιθανόν οι σταφίδες να μην είναι τόσο επιβλαβείς για τα δόντια και το στόμα όσο κάποιοι νομίζουν.
Όμως κατά τη γνώμη μας για να αποδειχθεί στην πράξη η ευεργετική για τα δόντια και το στόμα δράση των σταφίδων, θα χρειαστούν καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές.