Το πρόγευμα γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία στην καθημερινή μας ζωή; Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους το πρόγευμα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας μας κάθε πρωί!
Το πρόγευμα επιδρά άμεσα στην υγεία. Μάς επιτρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην εργασία, αλλά παράλληλα βελτιώνει τις επιδόσεις μας και σε άλλους τομείς.
Εάν θέλουμε λοιπόν τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας να ξεκινούμε την ημέρα μας με τις καλύτερες προϋποθέσεις και εφόδια για να φτάσουμε σε επιτυχίες, θα πρέπει να ξεκινούμε την ημέρα μας σωστά με ένα καλό πρόγευμα.
Ας δούμε όμως πως επιδρά το πρόγευμα στον ανθρώπινο οργανισμό:
1. Πηγή ενέργειας για το πρωινό
Όταν κοιμόμαστε τη νύκτα το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια έστω και εάν βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου. Ιδιαίτερα ο εγκέφαλος, χρειάζεται γλυκόζη η οποία είναι μια μορφή υδατάνθρακα. Ο οργανισμός μας, προμηθεύεται υδατάνθρακες από τα γεύματα και τα σνακ που τρώμε κάθε μέρα, και τους αποθηκεύει σε μορφή γλυκογόνου στους μυς και το συκώτι μας.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας , ο οργανισμός μας διασπά το γλυκογόνο σε γλυκόζη την οποία χρησιμοποιεί σαν πηγή ενέργειας, δηλαδή με λίγα λόγια σαν καύσιμο, για τις ανάγκες του. Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε το πρόγευμα για να αναπληρώσουμε τα αποθέματα γλυκογόνου το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις πρωινές μας δραστηριότητες.
2. Επιρροή στο μεταβολισμό
Το πρόγευμα επιτρέπει στον μεταβολισμό να υποστεί τις γρήγορες αλλαγές που είναι απαραίτητες για τις πρωινές μας απασχολήσεις.
Μετά από κάθε γεύμα, υπάρχει αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου λόγω του ότι η απορρόφηση και πέψη του φαγητού που φάγαμε, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και εργασία από το σώμα μας. Ταυτόχρονα η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από την αύξηση παραγωγής θερμότητας. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό σαν το θερμικό φαινόμενο της διατροφής.
Όταν κοιμόμαστε τη νύχτα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Όταν όμως τρώμε το πρόγευμα, λίγο μετά που θα σηκωθούμε, τότε ο μεταβολισμός αρχίζει πιο εύκολα, επιταχύνεται και μας επιτρέπει να δραστηριοποιηθούμε πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
3. Μείωση των λιπαρών
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που δεν τρώνε πρόγευμα, έχουν τάση κατά το υπόλοιπο της ημέρας, να τρώνε περισσότερα λιπαρά εδέσματα.
Αυτοί που δεν τρώνε πρόγευμα, κατά το υπόλοιπο του πρωινού φαίνεται ότι προτιμούν σνακ που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά.
Αυτό έχει φανεί περισσότερο στα παιδιά τα οποία, επειδή δεν παίρνουν πρωινό, έχουν τάση να αγοράζουν στο σχολείο γλυκά και τσιπς.
Το πρόγευμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δίνουμε στον οργανισμό μας πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παίρνουν πρόγευμα, έχουν συνήθως μια πιο ισοζυγισμένη διατροφή, πιο φτωχή σε λιπαρά και πιο πλούσια σε υδατάνθρακες, σε σύγκριση με αυτούς που παραλείπουν να τρώνε πρόγευμα.
Όταν κάποιος τρώει δημητριακά στο πρόγευμα του, τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχά σε λιπαρά, του δημιουργείται ένα αίσθημα πληρότητας και έτσι δεν νιώθει κατά το πρωινό, εκείνη τη δυνατή ανάγκη για να φάει στα ενδιάμεσα του πρωινού, διάφορα σνακ πλούσια σε λιπαρές ουσίες.
Επίσης τα ενισχυμένα δημητριακά περιέχουν σημαντικές βιταμίνες όπως η οι βιταμίνες Β (που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας) και σίδηρο που είναι αναγκαίος για την παραγωγή αίματος και ιδιαίτερα αιμοσφαιρίνης.
Το γάλα είναι μια πηγή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β όπως η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12. Επίσης περιέχει σημαντικές ανόργανες ουσίες που χρειάζονται στον οργανισμό, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο που είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.
Υπάρχουν μερικές έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, αυξάνονται σημαντικά μετά από ένα πλούσιο σε ενέργεια πρόγευμα.
Τα επίπεδα γλυκόζης μειώνονται το βράδυ κατά τον ύπνο. Όταν ξυπνήσουμε, αργούν να ψηλώσουν. Η χαμηλή γλυκόζη αίματος έχει συσχετισθεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες της συγκέντρωσης και της μάθησης.
Τρώγοντας πρόγευμα, αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να λειτουργεί κανονικά.
Έχουν επίσης γίνει έρευνες για να φανεί κατά πόσο υπάρχει σχέση μεταξύ του σιδήρου στη διατροφή και του δείκτη νοημοσύνης (IQ). Μερικές έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δυο. Η πρόσληψη σιδήρου έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες. Το πρόγευμα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με σίδηρο. Τα δημητριακά ολικής μορφής, το ψωμί με αλεύρι ολικής αλέσεως που είναι καλό να τρώμε στο πρόγευμα, περιέχουν σίδηρο.
Ένα ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού που θα πιούμε στο πρόγευμα, θα μας δώσει βιταμίνη C η οποία βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου που δεν προέρχεται από το κρέας.
Επιπρόσθετα ας μη ξεχνούμε ότι η κατανάλωση σιτηρών ολικής αλέσεως, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα γενικά στην υγεία μας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν λιγότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και για ορισμένους καρκίνους, τρώνε περισσότερα σιτηρά ολικής αλέσεως. Επίσης η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, επιτρέπει μια καλύτερη λειτουργικότητα του πεπτικού σωλήνα με λιγότερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας.
Το πρόγευμα είναι από τους πιο καλούς και εύκολους τρόπους για να εφοδιάζουμε το σώμα με ασβέστιο.
Πίνοντας γάλα, βάζοντας γάλα πάνω στα δημητριακά που θα φάμε και τρώγοντας γιαούρτι, μπορεί να καλύψουμε περισσότερες από τις μισές ημερήσιες ανάγκες του σώματος μας σε ασβέστιο.