Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα άτομα που πίνουν μπύρα είναι κατά μέσο όρο περισσότερο παχύσαρκα σε σύγκριση με τα άτομα που πίνουν κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά.
Είναι επίσης κοινή πεποίθηση ότι τα άτομα που δεν πίνουν καθόλου αλκοολούχα ποτά έχουν λιγότερο κίνδυνο να έχουν υπερβολικό βάρος σώματος ή να είναι παχύσαρκα.
Παρά το γεγονός, ότι έχει επικρατήσει αυτή η εντύπωση εντούτοις δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που να στηρίζουν την αιτιολογική αυτή συσχέτιση.
Σε μια αξιοσημείωτη έρευνα που έγινε από Τσέχους ερευνητές εξετάστηκε σε 1,141 άνδρες και 1,212 γυναίκες ηλικίας από 25 έως 64 ετών η σχέση κατανάλωσης μπύρας και βάρους σώματος.
Από τα άτομα αυτά, οι 891 άνδρες και οι 1,098 γυναίκες ανήκαν σε 2 κατηγορίες: Αυτοί που έπιναν μόνο μπύρα και κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό και αυτοί που δεν έπιναν καθόλου αλκοολούχα ποτά.
Στους εθελοντές αυτούς καταγράφηκε η ποσότητα μπύρας που έπιναν εβδομαδιαία, το βάρος σώματος, το ύψος, ο δείκτης μάζας σώματος και και η σχέση περιμέτρου κοιλιάς και περιμέτρου γοφών.
Η κατανάλωση μπύρας κυμαινόταν από 1 έως περισσότερο από 7 λίτρα εβδομαδιαίως. Ο μέσος όρος για τους άνδρες ήταν 3,11 λίτρα ενώ για τις γυναίκες ήταν 0,3 λίτρα εβδομαδιαίως.
Όταν λήφθηκαν υπ' όψη οι παράγοντες της σωματικής άσκησης και της μόρφωσης, τα άτομα που έπιναν ψηλές ποσότητες μπύρας δεν παρουσίαζαν υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν λιγότερο ή καθόλου μπύρα.
Παρατηρήθηκε μια διαφορά μεταξύ των ανδρών που έπιναν πολύ και ήσαν καπνιστές σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν πολλή μπύρα αλλά δεν ήσαν καπνιστές.
Οι μη καπνιστές είχαν περισσότερες πιθανότητες να είχαν αυξημένο βάρος σώματος σε σύγκριση με τους καπνιστές.
Η ενδιαφέρουσα αυτή διαφορά πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά οι καπνιστές έχουν τάση να έχουν χαμηλότερο βάρος σώματος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
Συμπερασματικά οι ερευνητές τονίζουν ότι η κατανάλωση μπύρας φαίνεται να μην είναι τελικά υπεύθυνη για την πρόκληση παχυσαρκίας.
Πιστεύουν ότι η έρευνα τους πλεονεκτεί διότι έγινε στην Τσεχία όπου η κατανάλωση μπύρας είναι πολύ δημοφιλής. Στα περισσότερα γεύματα τους οι Τσέχοι καταναλώνουν μπύρα.
Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, δεν υπάρχει άλλος κοινωνικός παράγοντας που να επηρεάζει τα χαρακτηριστικά των ατόμων που πίνουν μπύρα στη Τσεχία. Έτσι η πιθανότητα επηρεασμού των αποτελεσμάτων της έρευνας τους από παράγοντες που θα προκαλούσαν σύγχυση απομακρύνεται.
Εμείς θα τονίσουμε το γεγονός ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, όπως το κρασί και η μπύρα, είναι καλή για την υγεία.
Η μπύρα επιπρόσθετα περιέχει θρεπτικές ουσίες, όπως το φολικό οξύ, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β.
Το φολικό οξύ, οι βιταμίνες Β6 και Β12 πιστεύεται ότι έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν από καρδιακά προβλήματα λόγω του ότι μειώνουν μέσα στο αίμα τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όπως όλα τα καλά πράγματα έτσι και η μπύρα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και οπωσδήποτε δεν πρέπει να πίνει κάποιος όταν πρόκειται να οδηγήσει.