Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, για να χάσουν βάρος μπορούν να διευκολυνθούν τρώγοντας τρόφιμα που περιέχουν πολύ νερό και σχετικά λιγότερες θερμίδες.
Η συγκέντρωση σε θερμίδες του κάθε φαγητού, έχει μεγάλη σημασία στη διατροφή μας. Για την ίδια ποσότητα, τα τρόφιμα έχουν διαφορετικές συγκεντρώσεις θερμίδων.
Το νερό δεν περιέχει θερμίδες και για αυτό όσο και να πιείτε δεν παίρνετε θερμίδες. Αντίθετα το λίπος είναι η θρεπτική ουσία που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θερμίδων. Για κάθε 1 γραμμάριο λίπους αντιστοιχούν 9 θερμίδες. Για τη γλυκόζη και τις πρωτεΐνες, κάθε γραμμάριο περιέχει 4 θερμίδες.
Τα φρούτα και λαχανικά, τα φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα φαγητά πλούσια σε νερό όπως οι σούπες, έχουν χαμηλή συγκέντρωση θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε περισσότερο από αυτά τα τρόφιμα. Έτσι γεμίζετε το στομάχι σας με λιγότερες θερμίδες και λόγω του αισθήματος πληρότητας που δημιουργείται, σταματάτε πιο νωρίς να τρώτε.
Με τη μέθοδο αυτή, δεν μειώνετε μόνο τις περιττές θερμίδες στη διατροφή σας αλλά ταυτόχρονα αυξάνετε την περιεκτικότητα της σε θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες, φυτοχημικές ενώσεις, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
Με λίγα λόγια αυξάνοντας το περιεχόμενο σε νερό του φαγητού και μειώνοντας το περιεχόμενο του σε συστατικά πλούσια σε θερμίδες, όπως λίπος, ζάχαρα ή υδατάνθρακες, μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα το βάρος του σώματος σας.
Ενώ το πιο πάνω σκεπτικό φαίνεται απλό και λογικό, παραμένει σημαντικό να δούμε στην πράξη, εάν πράγματι είναι αποτελεσματικό για τη δίαιτα με στόχο απώλειας βάρους σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ασθενείς.
Για να εξετάσουν το ερώτημα, γιατροί από διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, δοκίμασαν με προοδευτικό τρόπο, 3 διαφορετικές διαιτητικές προσεγγίσεις σε 658 άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 50 ετών και μέσο όρο για το δείκτη μάζας σώματος 33,6.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήσαν βασικά υγιείς εκτός από το γεγονός ότι παρουσίαζαν προ-υπέρταση. Χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο, σε 3 ομάδες που έλαβαν διαφορετική αντιμετώπιση.
Η πρώτη ομάδα έλαβε συμβουλές για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής που στόχο έχουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η δεύτερη ομάδα έλαβε συμβουλές όπως η πρώτη αλλά της δόθηκε να ακολουθήσει τη δίαιτα DASH. Η εν λόγω δίαιτα περιλάμβανε συστάσεις για κατανάλωση κάθε μέρα, 9 έως 12 μερίδων φρούτων, λαχανικών και 2 έως 3 μερίδες προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.
Η τρίτη ομάδα έλαβε ανάλογες συμβουλές όπως η δεύτερη αλλά αντί της δίαιτας DASH, τους ζητήθηκε να μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων χωρίς όμως περιορισμούς σε οποιαδήποτε μορφή τροφίμων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι 3 ομάδες ασθενών πέτυχαν απώλεια βάρους. Όμως μια πιο λεπτομερής ανάλυση έδειξε ότι αυτοί που μείωναν περισσότερο τη συγκέντρωση θερμίδων στα φαγητά τους, χωρίς να κάνουν περιορισμούς ή αποκλεισμούς οποιασδήποτε μορφής τροφίμων, είχαν χάσει τα περισσότερα κιλά.
Συγκεκριμένα τα άτομα που μείωναν περισσότερο τη συγκέντρωση θερμίδων στα φαγητά τους, έχασαν 5,9 κιλά σε 6 μήνες ενώ τα άτομα που μείωσαν το λιγότερο την πυκνότητα θερμίδων της διατροφής, έχασαν 2,26 κιλά σε 6 μήνες. Παράλληλα οι πρώτοι, είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση διατροφικής πρόσληψης βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και φυτικών ινών.
Συμπερασματικά βλέπουμε ότι μπορούμε τρώγοντας περισσότερο με έξυπνο τρόπο, να παίρνουμε λιγότερες θερμίδες, περισσότερα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και να χάνουμε περιττά κιλά.