Οι διαλυτές φυτικές ίνες του ψυλλίου είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα, που αποκαλείται επίσης σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Αντίθετα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως αυτές του πίτουρου μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου.
Η σπαστική κολίτιδα επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ανέρχεται σε ποσοστά από 10% έως 20%. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην κοιλιά, εναλλαγές δυσκοιλιότητας με διάρροια, φούσκωμα της κοιλιάς και ανωμαλίες των κοπράνων.
Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση συστήνεται η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή. Ωστόσο οι αποδείξεις για το ότι οι φυτικές ίνες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα είναι περιορισμένες. Επίσης μερικές έρευνες ανέδειξαν στοιχεία που στηρίζουν τη θέση ότι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες πιθανόν να χειροτερεύουν τα συμπτώματα των ασθενών με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Για να ρίξουν φως στο σημαντικό για πολλούς ασθενείς αυτό ζήτημα, ερευνητές από την Ολλανδία, διεξήγαγαν μια προοπτική, τυχαιοποιημένη θεραπευτική δοκιμή σε 275 ασθενείς ηλικίας 18 έως 65 ετών που έπασχαν από σπαστική κολίτιδα. Ο τύπος αυτός της έρευνας, που είναι επεμβατικός και δοκιμάζει προοπτικά την αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπευτικών παραγόντων προσφέρει αποτελέσματα, που είναι σημαντικά ισχυρότερα από τις απλές παρατηρητικές ή αναδρομικές έρευνες.
Στη θεραπευτική αυτή δοκιμή οι Ολλανδοί γιατροί χώριζαν τυχαία τους ασθενείς σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα λάμβανε 10 γραμμάρια ψυλλίου που είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, η δεύτερη ομάδα την ίδια δόση πίτουρου που είναι πλούσιο σε αδιάλυτες σε φυτικές ίνες και η τρίτη ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Και στις τρεις ομάδες οι παράγοντες που διερευνώντο (ψύλλιο, πίτουρο και πλασέμπο χορηγούνταν δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες.
Οι ασθενείς αξιολογούνταν στον πρώτο, δεύτερο και τρίτο μήνα της θεραπευτικής δοκιμής, για να φανούν τα αποτελέσματα όσον αφορά στα συμπτώματα. Για την αξιολόγηση αυτή και ιδιαίτερα του πόνου στην κοιλιά και της ποιότητας ζωής των ασθενών, χρησιμοποιήθηκαν καθιερωμένα τυποποιημένα πρότυπα.
Τα ευρήματα έδειξαν:
- Το ψύλλιο ήταν η πλέον αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο σπαστικού εντέρου από αυτές που δοκιμάστηκαν
- Ο αριθμός των ασθενών που ανέφεραν ότι είχαν ικανοποιητική μείωση των συμπτωμάτων και ανακούφιση από αυτά ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στην ομάδα που λάμβανε ψύλλιο
- Μετά από τρεις μήνες θεραπείας, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μειώθηκε κατά 90 βαθμούς στην ομάδα ασθενών που έλαβαν το ψύλλιο, κατά 49 βαθμούς στην ομάδα σθενών που έλαβαν το πλασέμπο και κατά 58 βαθμούς στην ομάδα που έλαβαν το πίτουρο
- Ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά στον πόνο στην κοιλιά ή στην ποιότητα ζωής
- Ενδιαφέρον ήταν το ότι το πίτουρο δεν έδειξε κλινικά σημαντικά ωφελήματα. Πολλοί ασθενείς δεν ανέχονταν το πίτουρο και το ποσοστό αυτών που αποσύρονταν από την έρευνα εξαιτίας του ήταν μεγάλο
Τα συμπεράσματα των Ολλανδών ερευνητών είναι ότι η προσθήκη διαλυτών φυτικών ινών όπως αυτών που περιέχει το ψύλλιο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας.
Αντίθετα οι αδιάλυτες φυτικές ίνες και συγκεκριμένα το πίτουρο είναι δυνατόν να χειροτερεύουν τα συμπτώματα του σύνδρομου του ευερέθιστου εντέρου και έτσι η σύσταση για πίτουρο για την πάθηση χρειάζεται μεγάλη προσοχή.