Οι ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο αιμορραγικού τύπου φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να σωθούν, εάν λάβουν αμέσως θεραπεία, που μειώνει σημαντικά την ψηλή πίεση.
Η ψηλή πίεση πολύ συχνά παρουσιάζεται αμέσως, μετά την εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων αιμορραγικού τύπου. Συνήθως το γεγονός αυτό, συσχετίζεται με άσχημη εξέλιξη για τον ασθενή.
Οι γιατροί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ψηλή πίεση αυξάνει τους κινδύνους αυτών των επεισοδίων. Όμως δεν είναι γνωστό εάν είναι ασφαλές να μειώνεται γρήγορα με φάρμακα σε χαμηλά επίπεδα η αρτηριακή πίεση.
Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, συμβαίνουν όταν ένα ζωτικό αγγείο στον εγκέφαλο παθαίνει ρήξη με αποτέλεσμα το αίμα να διαχέεται στους εγκεφαλικούς ιστούς. Προκαλούνται έτσι μεγάλες βλάβες στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Ο θάνατος κάτω από αυτές τις συνθήκες επέρχεται στους πλείστους ασθενείς.
Κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν, λόγω εγκεφαλικών αιμορραγικών επεισοδίων. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, διότι εκτός από τους θανάτους, ένας αριθμός ασθενών θα παραμείνουν με σοβαρότατες αναπηρίες.
Γιατροί από την Αυστραλία, την Κίνα και την Κορέα σε μια προκαταρκτική έρευνα εξέτασαν σε 404 ασθενείς με εγκεφαλικό, τη θεραπευτική αξία της μείωσης σε δύο διαφορετικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Όλοι οι ασθενείς ήσαν ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών.
Σε όλους, η διάγνωση οξείας εγκεφαλικής αιμορραγίας επιβεβαιωνόταν με αξονική τομογραφία (CT scan). Η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν ψηλή και κυμαινόταν μεταξύ 150 και 220 mm Hg σε όλους τους ασθενείς.
Οι μισοί ασθενείς με αιμορραγικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο, έλαβαν τη συνήθη θεραπεία με ενδοφλέβια αντιυπερτασικά φάρμακα για να μειωθεί η συστολική αρτηριακή πίεση στα 180 mm Hg. Οι υπόλοιποι ασθενείς έλαβαν φάρμακα για να μειωθεί η πίεση στα 120 mm Hg που θεωρείται το κανονικό επίπεδο.
Για τον κάθε ασθενή ήταν δυνατό να αρχίζει η θεραπεία κάτω από καλές συνθήκες εντατικής νοσηλείας εντός των πρώτων 6 ωρών από την έναρξη της εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Η περισσότερο επιθετική θεραπευτική αγωγή που μείωνε την αρτηριακή πίεση στα 120 mm Hg, ήταν ασφαλής χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Στις 90 μέρες μετά, δεν βρέθηκαν ενδείξεις, ότι η εν λόγω θεραπεία αύξανε τον κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες ή ότι επιδείνωνε την πρόγνωση
- Επιπρόσθετα στους ασθενείς που λάμβαναν την επιθετική αγωγή, η περαιτέρω αιμορραγία (το εγκεφαλικό αιμάτωμα που σχηματιζόταν) ήταν κατά 36% λιγότερη σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν την άλλη θεραπεία. Αυτό ισοδυναμούσε με 2,5 ml λιγότερο αίμα να διαχέεται στον εγκέφαλο λόγω της μεγαλύτερης μείωσης της πίεσης.
Οι γιατροί από την Ασία και την Αυστραλία, τονίζουν ότι πρόκειται για ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αλλά ο αριθμός των ασθενών είναι μικρός. Για αυτό θα αρχίσει αργότερα, μια μεγαλύτερη έρευνα στην οποία θα συμπεριληφθούν 2.500 ασθενείς για να επιβεβαιωθούν ή όχι τα αποτελέσματα.
Είναι σίγουρο ότι οι γιατροί των τμημάτων επειγόντων περιστατικών θα ενδιαφερθούν για τα πορίσματα της εργασίας, που σας παρουσιάζουμε και της μεγαλύτερης που ακολουθεί. Πράγματι, η ανάγκη για εξεύρεση καλύτερης θεραπείας για ασθενείς με αιμορραγικού τύπου εγκεφαλικά επεισόδια είναι μεγάλη για μείωση των θανάτων και αναπηριών που προκύπτουν από αυτά.