Η ευρεία χρήση της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) του εγκεφάλου, μας δείχνει ότι σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων υπάρχουν ανωμαλίες του εγκεφάλου οι οποίες κλινικά δεν φαίνεται να προκαλούν σημεία ή συμπτώματα.
Οι συχνότερες εγκεφαλικές ανωμαλίες που υπάρχουν στους ανθρώπους χωρίς αυτοί να το ξέρουν και οι οποίες να ανακαλύπτονται από τη μαγνητική τομογραφία είναι απονεκρωμένες περιοχές λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων που συνέβηκαν χωρίς να το αντιληφθεί ο ασθενής, ανευρύσματα εγκεφάλου και καλοήθεις εγκεφαλικοί όγκοι.
Για να εξετάσουν καλύτερα το πρόβλημα των ανωμαλιών του εγκεφάλου που υπάρχουν στους ανθρώπους χωρίς αυτοί να το ξέρουν, Ολλανδοί γιατροί υπέβαλαν 2000 άτομα σε μαγνητική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν από 45 έως 96 ετών με μέσο όρο 63,3 ετών.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι:
1. 7,2% (145 άτομα) είχαν ασυμπτωματικές νεκρωτικές βλάβες του εγκεφάλου που προκλήθηκαν από έμφραγμα εγκεφαλικού ιστού λόγω αποφρακτικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου το οποίο πέρασε απαρατήρητο
2. 1,8% των συμμετεχόντων (35 άτομα) είχαν εγκεφαλικά ανευρύσματα. Η πλειονότητα των εν λόγω ανευρυσμάτων ήταν μικρού μεγέθους χωρίς κίνδυνο ρήξης. Μόνο 5 από τα ανευρύσματα που βρέθηκαν είχαν ανησυχητικά χαρακτηριστικά
3. 1,6% (32 άτομα) είχαν καλοήθεις εγκεφαλικούς όγκους που ήσαν κυρίως μηνιγγιώματα. Μόνο ένας όγκος κρίθηκε κακοήθης
4. Ο συνολικός αριθμός των ασυμπτωματικών εγκεφαλικών νεκρωτικών περιοχών, των μηνιγγιωμάτων όπως επίσης και ο όγκος των βλαβών της λευκής ουσίας που παρατηρούνταν στους συμμετέχοντες, αυξανόταν με την αύξηση της ηλικίας. Για τα ανευρύσματα δεν υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός σε πιο ηλικιωμένους.
Οι Ολλανδοί γιατροί συμπέραναν ότι οι εγκεφαλικές ανωμαλίες δεν είναι σπάνιες. Πολλοί άνθρωποι που έχουν τέτοιες ανωμαλίες δεν το γνωρίζουν διότι οι πλείστες δεν προκαλούν συμπτώματα.
Ωστόσο μερικές τυχαία ανακαλυφθείσες ανωμαλίες μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για τη ζωή (ρήξη ανευρυσμάτων, αύξηση μεγέθους όγκων) ή να είναι προπομπός νέων προβλημάτων (νέα αποφρακτικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια με έμφραγμα εγκεφαλικού ιστού μετά από το πρώτο επεισόδιο που πέρασε απαρατήρητο).
Τα δεδομένα αυτά πρέπει να τύχουν περαιτέρω αξιολόγησης. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητή η κλινική σημασία και να παρακολουθηθεί η εξέλιξη των εν λόγω ανωμαλιών.
Παράλληλα χρειάζεται παρακολούθηση του θέματος, διότι γίνεται συνεχής βελτίωση των τεχνικών της μαγνητικής τομογραφίας και είναι δυνατόν να ανακαλύπτονται περισσότερα στοιχεία για τον εγκέφαλο ασυμπτωματικών ανθρώπων.
Οι ασθενείς, όταν πληροφορούνται την ύπαρξη των εν λόγω ανωμαλιών είναι δυνατόν να ζητούν από τους γιατρούς τους θεραπευτικές παρεμβάσεις που διαφορετικά δεν θα γίνονταν. Μήπως αυτό το γεγονός θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων να υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες θεραπείες που πιθανόν να ήσαν αχρείαστες;
Επιπρόσθετα δημιουργούνται μεγάλο άγχος, ανασφάλεια και φόβοι για τους ανθρώπους που πληροφορούνται ότι μέσα στο κεφάλι τους, στον εγκέφαλο τους υπάρχουν ανωμαλίες των οποίων η εξέλιξη παραμένει ακόμη άγνωστη.
Για το θέμα των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι γνωστό ότι οι ασθενείς, που έχουν ήδη υποστεί ένα πρώτο επεισόδιο, κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν ένα δεύτερο. Η τυχαία ανακάλυψη στο MRI νεκρωμένου εγκεφαλικού ιστού, που δημιουργήθηκε λόγω απόφραξης κάποιου αγγείου, δεν αποκλείεται να οδηγεί τους γιατρούς να συστήνουν προληπτικές θεραπείες για αποφυγή μελλοντικών εμφραγμάτων του εγκεφάλου.
Είναι ξεκάθαρο, ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαφανεί καλύτερα το ποσοστό των ανθρώπων σε διάφορες ηλικίες που μπορεί να έχουν ασυμπτωματικές βλάβες του εγκεφάλου.
Επιπρόσθετα επιβάλλεται να διευκρινισθεί ποια είναι η σημασία, οι κίνδυνοι και η εξελικτική δυναμική των ασυμπτωματικών ανωμαλιών που ανακαλύπτονται από τη μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου.
Χωρίς τις πληροφορίες αυτές, οι γιατροί και οι ασθενείς θα βρίσκονται πολύ συχνά σε δύσκολες καταστάσεις όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων του εγκεφάλου και της γενικότερης υγείας των ασθενών.