Οι επιδημίες γρίπης προκαλούν τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Ο ιός που προκαλεί τη γρίπη μπορεί να μεταλλάσσεται, γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Η χειρότερη επιδημία γρίπης ήταν η Ισπανική γρίπη, που έπληξε την ανθρωπότητα το 1918. Αποβίωσαν από την επιδημία αυτή 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Υπάρχουν και μαρτυρίες που τοποθετούν τον πραγματικό αριθμό θανάτων στα 40 εκατομμύρια.
Αν σκεφτεί κάποιος, ότι τα θύματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ανήλθαν στα 9 εκατομμύρια και ότι σήμερα ο αριθμός των ατόμων παγκοσμίως, που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τις δραματικές διαστάσεις που μπορεί να πάρει μια επιδημία γρίπης.
Οι επιστήμονες κάθε χρόνο, με βάση επιδημιολογικά δεδομένα, αποφασίζουν συνήθως κατά το Φεβρουάριο - Μάρτιο εναντίον ποιων στελεχών του ιού της γρίπης θα είναι το νέο εμβόλιο, που θα κατασκευαστεί για το τρέχον έτος.
Επιβάλλεται ο εμβολιασμός των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, διότι οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες αυτές, όταν προσβληθούν παρουσιάζουν δυσκολότερη μορφή της νόσου, με περισσότερες επιπλοκές και αυξημένη θνησιμότητα.
Χρειάζονται 10 έως 14 μέρες μετά από τον εμβολιασμό, για να αποκτήσει ο οργανισμός ανοσία, δηλαδή του μηχανισμούς, που θα του επιτρέψουν να αμυνθεί εναντίον των στελεχών του ιού της γρίπης.
Ας μην ξεχνούμε ότι οι μήνες κατά τους οποίους η γρίπη είναι σοβαρότερη, είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.
Τα άτομα στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για το εμβόλιο εναντίον της εναντίον της γρίπης είναι:
- Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω
- Βρέφη από 6 έως 23 μηνών
- Ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, διαβήτη, σοβαρές νεφροπάθειες ή παθήσεις του ήπατος
- Ασθενείς με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως αυτοί που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS ή παίρνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα όπως για παράδειγμα τα στεροειδή (πρεδνιζόνη)
- Έγκυες γυναίκες που είναι ή πρόκειται σύντομα να εισέλθουν στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους
- Άτομα που εργάζονται ή έρχονται σε στενή επαφή με ηλικιωμένους ή με σοβαρά ασθενείς όπως επαγγελματίες της υγείας σε νοσοκομεία, στέγες για ηλικιωμένους και άλλα κέντρα φροντίδας ασθενών.
Στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί, παρουσιάζει συμπτώματα ύποπτα για γρίπη, πρέπει να εξετάζεται από γιατρό μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι βήχας, πυρετός και μυϊκοί πόνοι.
Τα φάρμακα, που υπάρχουν και είναι ενεργά εναντίον του ιού της γρίπης, για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να δοθούν μέσα στις πρώτες 24 ώρες.
Τα φάρμακα, που είναι διαθέσιμα εναντίον του ιού της γρίπης και έχουν προληπτική δράση είναι: amantadine, rimantadine, oseltamivir. Το νεώτερο φάρμακο zanamivir ενδείκνυται μόνο για τη θεραπεία και όχι για την πρόληψη όπως τα προηγούμενα.
Τα φάρμακα αυτά μπορεί έχουν επιπλοκές, όπως αϋπνία, νευρικότητα, ψευδαισθήσεις, πονοκέφαλο, εμετό και βήχα. Το κόστος τους είναι σημαντικό και ωφελούν πιο πολύ μόνο, εάν η χορήγησή τους αρχίσει μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Για τους λόγους αυτούς η χορήγηση των αντι-γριπικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και πολύ επιλεκτικά στις περιπτώσεις που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν.