Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη βάση του λαιμού και παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργεια.
Στον υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες με αποτέλεσμα πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού να επιταχύνονται.
Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, αίσθημα θερμότητας, άγχος, αδυναμία των μυών, συχνές κενώσεις του εντέρου, αϋπνία, τρέμουλο, προβλήματα της περιόδου και απώλεια βάρους.
Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες με αποτέλεσμα οι λειτουργίες του οργανισμού να επιβραδύνονται.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού στους ενήλικες, περιλαμβάνουν κούραση, αίσθηση κρύου, δυσκοιλιότητα, βραχνάδα, αλλαγές του δέρματος και των μαλλιών, περίοδο με αυξημένες απώλειες και αύξηση βάρους.
Η διάγνωση των λειτουργικών ανωμαλιών του θυρεοειδούς αδένα γίνεται με μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών Τ4 και Τ3 όπως επίσης της TSH που είναι η ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκέφαλου και ελέγχει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα.
Οι ασθένειες του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα της νόσου τους.
Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές στα αρχικά στάδια της νόσου τους. Στην υποκλινική μορφή των ασθενειών του θυρεοειδούς αδένα, τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι φυσιολογικά ενώ τα επίπεδα της TSH μπορεί να παρουσιάζουν ανωμαλίες. Στην υποκλινική μορφή, ενώ υπάρχουν ανωμαλίες των ορμονών, δεν υπάρχουν ακόμη κλινικά σημεία ή συμπτώματα.
Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των γιατρών για την ανάγκη χορήγησης θεραπείας σε ασθενείς με υποκλινική μορφή των ασθενειών του θυρεοειδούς.
Για μερικούς η χορήγηση θεραπείας σε ασθενείς με υποκλινική μορφή μπορεί να βοηθήσει. Άλλοι θεωρούν ότι είναι καλύτερα να περιμένουν μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας προτού αρχίσει η θεραπεία.
Σύμφωνα με έρευνες από το US Preventive Services Task Force (USPSTF) δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν, ότι είναι χρήσιμο να δίνεται θεραπεία με ορμόνες για δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα προτού εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα της ασθένειας.
Οι εμπειρογνώμονες της προληπτικής αυτής ομάδας επισημαίνουν ότι η χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών σε ασθενείς με υποκλινική μορφή ασθενειών του θυρεοειδούς αδένα, είναι δυνατόν να οδηγούν σε επιπλοκές όπως νευρικότητα και ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.
Συστήνεται επίσης, όπως τα διαγνωστικά τεστ για δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα να ζητούνται μόνο εάν ο ασθενής παρουσιάζει κάποιο από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στον υποθυρεοειδισμό ή στον υπερθυρεοειδισμό.
Είναι σημαντικό σύμφωνα με τους ειδικούς από το USPSTF, να γίνει κατανοητό ότι σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα που σχετίζονται με δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα, δεν είναι σίγουρο ότι βοηθά τους ασθενείς η χορήγηση θεραπείας για δυσλειτουργίες που πιθανόν να δείξουν τα τεστ.
Εμείς πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και η αντίθετη άποψη που εκφράζεται από ορισμένες άλλες επιστημονικές εταιρείες που υποστηρίζουν ότι συστήνουν τη διεξαγωγή συστηματικών ανιχνευτικών τεστ για ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα.