Το στρες, λόγω επαγγελματικής απασχόλησης, μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία του εργαζόμενου όσο και στην οικογενειακή ζωή ή στις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να ενημερώνονται για τους τρόπους και μεθόδους που υπάρχουν για την αντιμετώπιση ή καλύτερα, τον ορθό χειρισμό του στρες.
Η εφαρμογή μεθόδων που στόχο έχουν τη μείωση του στρες στο χώρο εργασίας, μπορεί να είναι βοηθητική όχι μόνο για τον εργαζόμενο αλλά και για την εταιρεία ή τον οργανισμό που τον εργοδοτεί. Πράγματι η κατάλληλη διαχείριση του στρες στο επαγγελματικό περιβάλλον, βελτιώνει την απόδοση, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία.
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για το ζήτημα αυτό, διεξάχθηκε σε νοσοκόμες οι οποίες εργάζονται σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και πρώτων βοηθειών. Οι νοσηλευτές υποβάλλονται σε ιδιαίτερα στρεσσογόνες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ανθρωποκεντρικής εργασίας τους. Ο φόρτος εργασίας τους και οι απαιτήσεις των ασθενών επηρεάζουν το επίπεδο στρες που βιώνουν οι νοσηλευτές.
Υπάρχει η αντίληψη ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, υπάρχει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις είναι συχνότερες κατά το χειμώνα. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανόν ότι το στρες που βιώνουν κατά την εργασία τους το χειμώνα, είναι σημαντικά μεγαλύτερο.
Το ερώτημα που τέθηκε στην έρευνα η οποία έγινε από επιστήμονες της νοσηλευτικής στην Αυστραλία, ήταν κατά πόσο η αρωματοθεραπεία σε συνδυασμό με χαλαρωτική μουσική θα μπορούσε να μειώνει το στρες των νοσηλευτών σε τμήματα επειγόντων περιστατικών. Επίσης ακόμη ένα ερώτημα που τέθηκε προς απάντηση ήταν εάν υπήρχε διαφορά στα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής το χειμώνα και το καλοκαίρι.
Συνολικά έλαβαν μέρος στην ενδιαφέρουσα αυτή θεραπευτική δοκιμή 86 νοσηλευτές, εκ των οποίων οι 39 έλαβαν τη θεραπεία το καλοκαίρι και το χειμώνα. Χορηγήθηκαν δύο περίοδοι θεραπείας (μια το χειμώνα και μια το καλοκαίρι) με μασάζ, αρωματοθεραπεία και χαλαρωτική μουσική διάρκειας 12 εβδομάδων σε περίοδο ενός έτους.
Οι νοσηλευτές, με μέσο όρο ηλικίας 38 ετών και μέσο όρο χρόνου απασχόλησης σε τμήματα επειγόντων περιστατικών 7 ετών, αξιολογήθηκαν για το στρες που είχαν, πριν και μετά από τις θεραπείες.
Οι παράγοντες που εξετάστηκαν στους νοσηλευτές ήταν η πίεση που ένιωθαν λόγω των ευθυνών τους, οι ανησυχίες τους για την ποιότητα περίθαλψης που πρόσφεραν, η σύγκρουση ρόλων που βίωναν, η ικανοποίηση που ένιωθαν από τη δουλειά τους και η αυτοεκτίμηση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Το επίπεδο στρες των νοσηλευτών λόγω της εργασίας τους, ήταν παρόμοιο χειμώνα και καλοκαίρι
- Ο φόρτος εργασίας τους, δεν παρουσίαζε σημαντικές διαφορές μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα
- Το 60% των νοσηλευτών παρουσίαζαν άγχος μέτριου έως εξαιρετικά ψηλού επιπέδου
- Η μέθοδος με αρωματοθεραπεία, μασάζ και χαλαρωτική μουσική για 15 λεπτά, μείωνε δραστικά το επίπεδο στρες των νοσηλευτών:
Πριν από τη θεραπεία, 60% των νοσηλευτών ένιωθαν μέτριο ή εξαιρετικά ψηλό στρες ενώ μετά από αυτή μόνο 8%, ανεξάρτητα από την εποχή. Ωστόσο κατά το χειμώνα η θεραπεία κατά του στρες, είχε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα
Επισημαίνεται ότι το μασάζ γινόταν από διπλωματούχο θεραπευτή σε ήσυχο δωμάτιο ο οποίος έκανε επίσης παράλληλα με το μασάζ, σπρέι διαφόρων αρωμάτων πάνω από το κεφάλι των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές μπορούσαν να διαλέγουν για την αρωματοθεραπεία τους, αιθέρια έλαια από ρόδα, λεβάντα, γλυκολεμονιά, αύρα ωκεανού ή συνδυασμό λεβάντας, ylang ylang, περγαμόντου και πατσουλί.
Οι νοσηλευτές κατά το μασάζ άκουγαν με ακουστικά κεφαλιού, χαλαρωτική μουσική. Οι περιοχές στις οποίες γινόταν μασάζ ήταν οι ώμοι, η μέση της πλάτης, ο αυχένας, το κεφάλι, το μέτωπο και οι κρόταφοι.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το μασάζ με αρωματοθεραπεία και χαλαρωτική μουσική, έχει ένα άμεσο, δραστικό αποτέλεσμα σε εργαζομένους που έχουν πολύ ψηλό επίπεδο στρες λόγω της φύσης της εργασίας τους.
Η εισαγωγή μεθόδων μείωσης και καλύτερου χειρισμού του στρες στο χώρο εργασίας, θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάθεση των εργοδοτών που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πίεση και άγχος αυτών που εργοδοτούν και να αυξάνουν το επίπεδο ικανοποίησης από την εργασία τους.