Τα υπερβολικά οικονομικά χρέη δημιουργούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.
Το στρες, η κατάθλιψη, το άγχος, το υπερβολικό βάρος σώματος, η παχυσαρκία και άλλες σωματικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις κυριότερες συνέπειες των χρεών στην υγεία.
Οι άνθρωποι όταν χρωστούν χρήματα και πληρώνουν ψηλούς τόκους βιώνουν αυξημένα επίπεδα στρες. Όσο πιο μεγάλες είναι οι υποχρεώσεις τους λόγω δανείων τόσο περισσότερο αυξάνεται το στρες τους.
Είναι καλά γνωστό ότι το εισόδημα, η μόρφωση και το επάγγελμα είναι καθοριστικοί κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας. Τώρα συσσωρεύονται τα ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα χρέη κάθε μορφής, δάνεια ή πιστωτικές κάρτες πρέπει να περιλαμβάνονται στους παράγοντες που επηρεάζουν ουσιαστικά τη σωματική και την ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Το πόσο ένα άτομο ανησυχεί για τα χρέη του έχει τυποποιηθεί και αξιολογείται με συγκεκριμένη κλίμακα. Η κλίμακα που επινοήθηκε από ερευνητές, δίνει μετά την αξιολόγηση της κατάστασης του ατόμου το δείκτη στρες λόγω χρέους. Σε έρευνες βρέθηκε μια ισχυρή σχέση μεταξύ δείκτη χρεωστικού στρες και υγείας.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έδωσε το έναυσμα για περισσότερες μελέτες των επιπτώσεων των υπερβολικών χρεών στην υγεία. Μια έρευνα από τη Γερμανία μας πληροφορεί ότι οι άνθρωποι που είναι βαθιά βυθισμένοι σε χρέη παρουσιάζουν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία σε σύγκριση με άλλους που δεν έχουν χρέη.
Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι 7,6% των νοικοκυριών έχουν μεγάλα χρέη και αδυνατούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε λογικά χρονικά πλαίσια. Στο γενικό πληθυσμό το ποσοστό των παχύσαρκων είναι 11% ενώ μεταξύ των ατόμων που έχουν υπερβολικά χρέη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25%.
Στην έρευνα τους οι Γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήσαν βυθισμένοι σε χρέη ήταν νεότεροι σε ηλικία, λιγότερο μορφωμένοι και λιγότερο πλούσιοι. Επίσης ήταν πιο πιθανόν να είχαν κατάθλιψη, υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία και πιθανότερο να κάπνιζαν κάθε μέρα.
Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη γένεση της παχυσαρκίας στους υπερβολικά χρεωμένους είναι ψυχολογικοί. Το στρες και η κατάθλιψη που βιώνουν λόγω των χρεών, τους κάνει να τρώνε περισσότερο. Το υπερβολικό φαγητό μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης ή απάμβλυνσης των συμπτωμάτων που βιώνουν.
Η υγιεινή διατροφή είναι πιο ακριβή και πιθανόν καταφεύγουν σε φαγητά που είναι πλούσια σε ενέργεια όπως τα γλυκά ή τα λιπαρά σνακ που είναι φθηνότερα. Οι υπερβολικά χρεωμένοι λόγω των οικονομικών δυσκολιών, συχνά δεν μπορούν να αγοράζουν αυτά που είναι καλύτερα για την υγεία τους
Τα ευρήματα δεν αποκλείουν την πιθανότητα ότι τα άτομα με υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία μπορεί πιο εύκολα να βυθίζονται σε χρέη διότι δυσκολεύονται πιο πολύ από αυτούς με κανονικό βάρος σώματος να βρουν δουλειά ή να κάνουν λεφτά.
Υπάρχουν και άλλα που μπορούν να συμβούν λόγω χρεών που δεν προάγουν τη υγεία και αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, τα υπερβολικά χρέη μπορεί να οδηγούν σε μείωση των δραστηριοτήτων αθλητισμού, ψυχαγωγίας ή κοινωνικών εκδηλώσεων ή αλληλεπιδράσεων που είναι γνωστό ότι ευεργετούν την υγεία.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα χρέη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν εκτιμάται η επίδραση στην υγεία της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ενός ατόμου. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε επηρεάζει αρνητικά τα νοικοκυριά και τους αφαιρεί οικονομική δύναμη.
Το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο συσχετίζεται με διάφορες ασθένειες.
Τα υπερβολικά χρέη ενός ατόμου που είναι αιτία στρες, κατάθλιψης, παχυσαρκίας και υπερβολικού βάρους σώματος πρέπει να συγκαταλέγονται στους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία όπως το εισόδημα, το επάγγελμα και η μόρφωση.