Ο υποθυρεοειδισμός που δεν προκαλεί εμφανή κλινικά συμπτώματα ονομάζεται υποκλινικός υποθυρεοειδισμός.
Αντίθετα, στον υποθυρεοειδισμό η νόσος επηρεάζει κλινικά τον ασθενή.
Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί κούραση, εύκολη κόπωση, αδυναμία, απάθεια, νωθρότητα, πρόσληψη βάρους, βραχνάδα, απώλεια μαλλιών, εύθραυστα νύχια, μείωση σεξουαλικής διάθεσης, προβλήματα περιόδου, δυσκοιλιότητα, μυϊκούς πόνους, οιδήματα κάτω από το δέρμα (μυξοίδημα), αναιμία, υποθερμία, βραδυκαρδία και άλλα.
Στον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι μόνο λίγο επηρεασμένη. Η τιμή στο αίμα της θυροξίνης (Τ4, είναι ορμόνη που παράγει ο θυρεοειδής) είναι φυσιολογική ενώ αυξάνεται το επίπεδο στο αίμα της ορμόνης TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη, παράγεται από την υπόφυση και προάγει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα).
Στον υποθυρεοειδισμό υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Για αυτό προκαλούνται σημεία και συμπτώματα στον ασθενή. Τα επίπεδα στο αίμα της θυροξίνης είναι χαμηλότερα από τα κανονικά όρια.
Πώς γίνεται η διάγνωση του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού;
Οι μετρήσεις στο αίμα των συγκεντρώσεων της θυροξίνης και της TSH επιτρέπουν τη διάγνωση.
Στον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό η θυροξίνη είναι σε κανονικά όρια ενώ η TSH βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα φυσιολογικά όρια.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για υποκλινικό υποθυρεοειδισμό;
- Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto: Είναι αυτοάνοση πάθηση με φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα. Οφείλεται στο ότι το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς παράγει αντισώματα εναντίον των κυττάρων και διαταράσσεται η λειτουργία του θυρεοειδούς
- Ακτινοθεραπεία: Όταν η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο θυρεοειδής υποβληθεί σε ακτινοβολία για διάφορους λόγους, επηρεάζεται ο αδένας και δυνατόν να δημιουργηθεί υποκλινικός υποθυρεοειδισμός
- Ραδιενεργές ιώδιο: Θεραπεία με ραδιενεργές ιώδιο που έγινε πρόσφατα για υπερθυρεοειδισμό
- Ιντεφερόνη άλφα: Χρησιμοποιείται στη θεραπεία νεοπλασματικών νόσων
- Ιντερλευκίνη 2: Φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών
- Αμιοδαρόνη: Φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία στις καρδιακές αρρυθμίες
- Λίθιο: Φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική για παθήσεις όπως η μανιοκατάθλιψη (διπολική διαταραχή)
- Πρόσφατη εγκυμοσύνη και τοκετός.
Θεραπεία για τον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό
Για τον υποκλινικό υποθυρεοειδισμό μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία με μία ημερήσια δόση θυροξίνης. Για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας χρειάζεται παρακολούθηση των τιμών στο αίμα της θυροξίνης και της TSH.
Για ορισμένες κατηγορίες ασθενών, δεν είναι βέβαιο εάν είναι αναγκαίο να χορηγείται θεραπεία. Ωστόσο όταν τα επίπεδα της TSH στο αίμα φτάσουν στα 10 mU/L, η θυροξίνηχρειάζεται.