Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι παθαίνουν κάποτε μυϊκές κράμπες. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς ή συσπάσεις, σε ένα ή περισσότερους μυς.
Οι μυϊκές κράμπες εκδηλώνονται ξαφνικά, με αθέλητες συσπάσεις των μυών, μετά από σωματική εξάσκηση ή κατά τη νύκτα, διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά και προκαλούν πολύ δυνατό πόνο.
Οι κράμπες εκδηλώνονται συχνότερα στους μυς του πίσω μέρους της κνήμης (γαστροκνημιαίοι μυς), στους μυς του εμπρόσθιου μέρους των μηρών (τετρακέφαλοι) και στους μυς του πίσω μέρους των μηρών (μηριαίοι δικέφαλοι μυς). Επίσης, είναι συχνές οι κράμπες στα πόδια, χέρια, στα μπράτσα, στην κοιλιά και στο θώρακα.
Στις πλείστες περιπτώσεις, οι κράμπες δεν συσχετίζονται με προβλήματα υγείας. Ωστόσο κάποτε η κατάσταση είναι διαφορετική.
Οι παράγοντες που σχετίζονται με τις μυϊκές κράμπες περιλαμβάνουν:
- Δυσλειτουργία νεύρων, όπως στις βλάβες του νωτιαίου μυελού και στη συμπίεση ρίζας νεύρου, που προέρχεται από το νωτιαίο μυελό και εξέρχεται από τη σπονδυλική στήλη
- Η υπερβολική καταπόνηση μυών
- Η αφυδάτωση
- Η έλλειψη ορισμένων στοιχείων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, εξαιτίας διατροφικών διαταραχών ή λόγω απώλειας των εν λόγω στοιχείων από τους νεφρούς
- Η ανεπαρκής τροφοδότηση των μυών με αίμα
- Η γήρανση, που κάνει τους ηλικιωμένους να είναι πιο επιρρεπείς στο να παθαίνουν κράμπες.
Πότε οι μυϊκές κράμπες πρέπει να ανησυχούν και χρειάζεται να ζητείται η βοήθεια του γιατρού;
- Εάν οι μυϊκές κράμπες γίνονται πολύ σοβαρές
- 'Όταν οι κράμπες συμβαίνουν συχνά
- Εάν οι κράμπες δεν υποχωρούν μετά από την αντιμετώπιση που τους γίνεται
- Όταν οι κράμπες εκδηλώνονται, χωρίς να φαίνεται ότι έχουν προκληθεί από κάποια πρόδηλη αιτία, όπως η σωματική άσκηση ή το σπορ.
Υπάρχουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για μυϊκές κράμπες.
Οι παθήσεις της κυκλοφορίας του αίματος, των νεύρων, του μεταβολισμού, των ορμονών, της διατροφής όπως επίσης και οι παρενέργειες μερικών φαρμάκων, είναι δυνατόν να προκαλούν μυϊκές κράμπες σε ορισμένους ασθενείς.
Η στένωση αρτηριών (αθηρωμάτωση), οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οι χρόνιες μολύνσεις, η κίρρωση του ήπατος, ο ερεθισμός ή η συμπίεση των ριζών των νεύρων που προέρχονται από το νωτιαίο μυελό και διέρχονται από τη σπονδυλική και η νόσος Lou Gehrig (πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση), είναι μεταξύ των πολλών παθήσεων που είναι δυνατόν να προκαλούν μυϊκές κράμπες.
Τι πρέπει να κάνει κάποιος που παθαίνει μυϊκή κράμπα;
- Να σταματά αμέσως οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνει και που έχει προκαλέσει την κράμπα
- Να τεντώνει και να κάνει μασάζ, με ήπιο τρόπο στον μυ που παρουσιάζει κράμπα, διατηρώντας τον σε θέση έκτασης, έως ότου η κράμπα να υποχωρήσει
- Επιθέματα ζεστά σε μυς που είναι τεταμένοι ή σκληροί
- Επιθέματα κρύα σε μυς που πονάνε ή είναι ευαίσθητοι.