Ο θυμός και η κατάθλιψη βλάπτουν το σώμα μας. Όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν, ότι η υγεία μας εξαρτάται όχι μόνο από σωματικούς ή φυσικούς παράγοντες, αλλά και από τη ψυχολογική μας κατάσταση.
Άτομα τα οποία έχουν έντονα αισθήματα θυμού ή κατάθλιψης είναι περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν ψηλούς επικίνδυνους δείκτες για την καρδία, όπως ψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και ψηλή πίεση.
Τα δεδομένα αυτά ήταν γνωστά για τους άνδρες. Σε εργασία που σας παρουσιάζουμε, η κατάσταση αυτή και στις γυναίκες.
Αμερικανοί ερευνητές ερεύνησαν περίπου 700 μεσήλικες γυναίκες, που είχαν πόνο στο θώρακα. Με στοιχεία που μάζεψαν σε σχέση με την ιατρική τους κατάσταση και χαρακτηριστικά της ψυχολογική τους συμπεριφοράς προσπάθησαν να βρουν, εάν υπήρχε κάποιος συσχετισμός.
Από βιολογικής απόψεως μετρήθηκαν και λήφθηκαν υπ' όψη γνωστοί παράγοντες κινδύνου που προκαλούν καρδιακά προβλήματα όπως η ψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η ψηλή χοληστερόλη, τα επίπεδα της "καλής" (HDL) ή "κακής" (LDL) χοληστερόλης και το κάπνισμα. Οι παράγοντες αυτοί είναι γνωστό ότι ευνοούν την εκδήλωση αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιακής νόσου.
Από ψυχολογικής απόψεως οι γυναίκες που πήραν μέρος στη μελέτη αξιολογήθηκαν με ειδικά ψυχολογικά τεστ. Οι παράγοντες που λήφθηκαν υπ' όψη στη μελέτη ήταν αρνητικοί ψυχολογικοί δείκτες όπως η έκφραση θυμού, η επιθετικότητα, η κατάθλιψη και το στρες.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι υπήρχε αναλογική συσχέτιση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για την καρδία και των ψυχολογικών χαρακτηριστικών των γυναικών.
Για παράδειγμα στις γυναίκες στις οποίες τα ειδικά τεστ έδειξαν ψηλό δείκτη επιθετικότητας, υπήρχαν ταυτόχρονα τα πιο ψηλά επίπεδα "κακής" (LDL) χοληστερόλης και τα πιο χαμηλά επίπεδα "καλής" (HDL) χοληστερόλης. Επίσης σε εκείνες οι οποίες είχαν ψηλούς δείκτες κατάθλιψης, βρέθηκε ότι είχαν 3 φορές ψηλότερη πιθανότητα να καπνίζουν.
Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι εκείνες που ένοιωθαν έντονα αισθήματα ψυχολογικής δυστυχίας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένους φυσικούς και σωματικούς παράγοντες που οδηγούν σε καρδιακά νοσήματα.
Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά διότι δείχνουν με τεκμηριωμένο τρόπο ότι η ψυχολογία επηρεάζει την κατάσταση της καρδίας. Ήδη άλλες μελέτες έδειξαν ανάλογα ευρήματα και ήταν γνωστό ότι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν ψηλότερη συχνότητα επιπλοκών και θανάτων όταν παθαίνουν καρδιακή προσβολή.
Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, παρά το γεγονός ότι προκαλούν ανησυχία εάν λάβουμε υπ' όψη τα έντονα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής, μπορούμε να πούμε ότι είναι ταυτόχρονα και ενθαρρυντικά.
Η αλλαγή της συμπεριφοράς μας με την αποφυγή των καταστάσεων οργής, την καταπολέμηση των καταστάσεων που προκαλούν στρες, την υιοθέτηση μιας ήπιας προσέγγισης των προβλημάτων και των συνανθρώπων μας, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σίγουρα θα οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία την καρδία μας και θα μας προσφέρει πνευματική γαλήνη και καλύτερη ποιότητα ζωής.