Η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμινών C, Ε και βήτα καροτίνης που χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτική δράση, ξεχωριστά ή σε συνδυασμό, δεν φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής πάθησης, σε γυναίκες που διατρέχουν ψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση.
Οι οξειδωτικές βλάβες στις αρτηρίες προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι βλάβες αυτές ευθύνονται για την πρόκληση αθηρωμάτωσης που είναι η βασική συνιστώσα της αρτηριοσκλήρυνσης και στένωσης των αρτηριών του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η αθηρωμάτωση του καρδιαγγειακού συστήματος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλοίωση της λειτουργικότητας των αρτηριών, τη γένεση θρόμβων και απόφραξης των αρτηριών. Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια που προκύπτουν αποτελούν τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου και περιορίζουν τις βλάβες που προκαλούν στις αρτηρίες. Η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, παρέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό. Έχει διαπιστωθεί ότι συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι βιταμίνες
C, Ε και η βήτα καροτίνη, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστατευτική δράση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η χορήγηση συμπληρωμάτων των βιταμινών αυτών, ξεχωριστά ή σε συνδυασμό, θεωρητικά θα ήταν ένας τρόπος πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω μείωσης των οξειδωτικών βλαβών των αρτηριών.
Σε έρευνα που έγινε σε 8.171 γυναίκες, γιατροί από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, εξέτασαν τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμινών C, Ε και βήτα καροτίνης (The Women's Antioxidant Cardiovascular Study). Στην εργασία οι γυναίκες, που συμμετείχαν ήσαν άνω των 40 ετών (μέσος όρος ηλικίας 66,6 έτη).
Όλες οι συμμετέχουσες, είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης ή 3 ή περισσότερους παράγοντες ψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή πάθηση. Με τυχαίο τρόπο κατανεμήθηκαν σε διαφορετικές ομάδες που λάμβαναν τα ακόλουθα:
- 500 mg ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) ή εικονικό φάρμακο, κάθε μέρα
- 600 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Ε ή εικονικό φάρμακο, μία μέρα στις δύο
- 50 mg βήτα καροτίνης ή εικονικό φάρμακο μία μέρα στις δύο.
Οι γυναίκες έλαβαν τα εν λόγω συμπληρώματα για διάρκεια 9,4 ετών κατά μέσο όρο. Η παρακολούθηση τους γινόταν τακτικά με στόχο να καταγράφονται τα σημαντικά γεγονότα που είχαν σχέση με την υγεία τους.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης καταγράφηκαν σε 1.450 γυναίκες, 1 ή περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια: 274 καρδιακές προσβολές, 298 εγκεφαλικά επεισόδια, 889 περιπτώσεις όπου χρειάστηκε να γίνουν επεμβάσεις αγγειοπλαστικής ή αορτοστεφανιαίας παράκαμψης και 395 θάνατοι λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων (από σύνολο 995 θανάτων).
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε, ότι δεν υπήρχε καμία επίδραση της χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμινών C, Ε και βήτα καροτίνης για την πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου, των εγκεφαλικών επεισοδίων, των στενώσεων των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας και των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νόσων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι παρατηρήθηκαν λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες που λάμβαναν ταυτόχρονα βιταμίνες C και Ε, αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Επίσης οι γυναίκες που λάμβαναν τα συμπληρώματα δεν παρουσίασαν αξιόλογες παρενέργειες σε σύγκριση με αυτές που λάμβαναν πλασέμπο (εικονικό φάρμακο).
Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι η μεγάλη, μακράς διάρκειας, προοδευτική και τυχαιοποιημένη έρευνα των γιατρών του Χάρβαρντ, απέτυχε να δείξει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμινών C, Ε και βήτα καροτίνης, είναι σε θέση να προσφέρει πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η δική μας άποψη είναι ότι πιθανόν, τα ωφέλιμα αποτελέσματα της διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, οφείλονται όχι μόνο στις δράσεις ορισμένων βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών αλλά στο σύνολο των φυτοχημικών ουσιών που προσφέρουν στον άνθρωπο.