Τα μήλα φαίνεται να είναι μεταξύ των πρωταθλητών της καταπολέμησης του κινδύνου προσβολής των ανθρώπων, από καρδιακές παθήσεις (έμφραγμα μυοκαρδίου) και αγγειακές παθήσεις (εγκεφαλικά επεισόδια, αποπληξία).
Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες. Σε έρευνα που συμπεριέλαβε περισσότερες από 34.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, βρέθηκε ότι είναι σε θέση να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω στεφανιαίας νόσου της καρδίας και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι θετικές αυτές επιδράσεις στοιχείων της διατροφής στην πρόληψη θανατηφόρων ασθενειών, διαπιστώθηκαν μόνο για τα μήλα, τα αχλάδια και το κρασί.
Οι φλαβονοειδείς ουσίες υπάρχουν σε μικρές ποσότητες σε πολλά τρόφιμα, που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, το τσάι, το κρασί, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα βότανα, τα χόρτα και τα μπαχαρικά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σχετίζονται με μείωση της οξείδωσης της κακής χοληστερόλης LDL. Η οξείδωση της κακής χοληστερόλης εμπλέκεται σε διάφορα στάδια στη γένεση και προοδευτική εξέλιξη της αθηρωμάτωσης και των καρδιαγγειακών ασθενειών.
Στις γυναίκες όλων των ηλικιών, για να έχουν υγιέστερη καρδία συστήνεται να τρώνε κάθε μέρα, άφθονα φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβανομένων και μήλων ή προϊόντων που προέρχονται από μήλα.
Διαιτολόγοι και επιδημιολόγοι από τα πανεπιστήμια του Όσλο της Νορβηγίας και της Μινεσότας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια ευρείας έκτασης επιδημιολογική έρευνα εξέτασαν σε πέραν των 35.000 γυναικών μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας, το περιεχόμενο της διατροφής τους σε φλαβονοειδείς ουσίες. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση λόγω αυξημένης ενημερότητας για τους κινδύνους των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το περιεχόμενο της διατροφής τους σε φλαβονοειδείς ουσίες υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας κυβερνητικές βάσεις δεδομένων.
Η εκτενής ανάλυση αυτών που έτρωγαν οι γυναίκες, των τύπων των καρδιαγγειακών παθήσεων που παρουσίαζαν και της συνολικής πρόσληψης φλαβονοειδών ενώσεων, έδειξε ότι η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και κρασιού, σχετίζονταν με το χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο της καρδίας και καρδιαγγειακή πάθηση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι πρόκειται για την πρώτη προοδευτική έρευνα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που δείχνει τη σχέση πρόσληψης και επιδράσεων των ολικών και ειδικών φλαβονοειδών ουσιών. Η διατροφική πρόσληψη φλαβανονών, ανθοκυανινών και ορισμένων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, σχετίζονταν με μείωση του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες συμπεριλαμβανόμενων και της στεφανιαίας νόσου της καρδίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων ως σύνολο.
Τα αποτελέσματα για τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης των μήλων και των αχλαδιών αποτελούν βάσεις για τις συστάσεις για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Στις συστάσεις αυτές, τονίζεται εμφατικά ότι οι γυναίκες είναι καλό να αυξάνουν την κατανάλωση τους σε φρούτα και λαχανικά με στόχο την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων για όλη τη διάρκεια της ζωής τους και όχι μόνο για μείωση του βραχυπρόθεσμου κινδύνου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κυριότερη αιτία θανάτων στις γυναίκες και ευθύνονται για το 33% όλων των θανάτων.