Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα και ιδιαίτερα από στεφανιαία νόσο απειλούνται από το ψυχολογικό στρες.
Ο κίνδυνος θανάτου στους καρδιοπαθείς μπορεί να τριπλασιάζεται λόγω στρες.
Το στρες προκαλεί την έκκριση στην κυκλοφορία του αίματος ορμονών και άλλων χημικών ουσιών, όπως η αδρεναλίνη, οι οποίες δημιουργούν βλάβες στο αγγειακό σύστημα.
Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η αγγειοσυστολή, η αύξηση του ρυθμού της καρδίας που παρατηρούνται στις καταστάσεις του στρες, αυξάνουν τις ανάγκες του μυοκαρδίου για οξυγόνο.
Η ισχαιμία του μυοκαρδίου μπορεί να επέλθει όταν το μυοκάρδιο δεν λαμβάνει ικανοποιητικό αίμα και οξυγόνο. Όταν υπάρχει στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, οι μηχανισμοί που παρατηρούνται κατά το στρες επιδεινώνουν την καρδιακή ισχαιμία.
Στην έρευνα που σας παρουσιάζουμε Αμερικανοί γιατροί, μελέτησαν τη λειτουργία του μυοκαρδίου σε 196 ασθενείς οι οποίοι είχαν 50% στένωση τουλάχιστο μίας από τις κύριες στεφανιαίες αρτηρίες ή είχαν ιστορικό εμφράγματος.
Χρησιμοποίησαν ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία ήσαν σημαδεμένα με ραδιενεργό ισότοπο. Η μέθοδος αυτή επέτρεψε τη μελέτη και την απεικόνιση του μυοκαρδίου και των τοιχωμάτων της καρδίας κατά τη λειτουργία τους, κάτω από συνθήκες στρες.
Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε καταστάσεις ψυχολογικού στρες, για να μελετηθεί η συμπεριφορά του μυοκαρδίου τους κάτω από τις συνθήκες αυτές. Τους ζητήθηκε μεταξύ άλλων να μιλήσουν μπροστά σε ακροατήριο για 5 λεπτά για θέμα ευαίσθητο για αυτούς.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 20% των ασθενών, παρουσίαζε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας που τους προκαλούσε στρες, ανωμαλίες του μυοκαρδίου ενδεικτικές ισχαιμίας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διήρκεσε 5 χρόνια, παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που παρουσίαζαν ισχαιμικά φαινόμενα κατά το στρες είχαν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Τα ευρήματα της έρευνας αυτής πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικά, διότι τεκμηριώνουν με απεικονιστικές και λειτουργικές μεθόδους, τις νοσηρές επιπτώσεις του στρες στο μυοκάρδιο. Στη συνέχεια αποδεικνύουν ότι η θνησιμότητα τριπλασιάζεται στα άτομα που επηρεάζονται από το στρες και έχουν καρδιακό πρόβλημα.
Σίγουρα γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο το στρες που επηρεάζει την κατάσταση της καρδίας. Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η απουσία τακτικής σωματικής εξάσκησης, η κατάθλιψη, ο θυμός και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στη γένεση στεφανιαίων νοσημάτων.
Επιπρόσθετα, πρέπει να τονίσουμε ότι η έρευνα έδειξε τις νοσηρές επιδράσεις του στρες μόνο σε ασθενείς που ήδη είχαν μια καρδιακή πάθηση.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε και μελέτες με ασθενείς χωρίς καρδιακό πρόβλημα. Θα πρέπει να διερευνηθεί η επίδραση του στρες στο μυοκάρδιο σε αυτούς, κάτω από τις ίδιες συνθήκες και να αξιολογηθεί μακροπρόθεσμα και σε αυτούς ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιοπάθειας και θανάτου.
Τελειώνοντας θα τονίσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό, να λαμβάνονται όλα τα μέτρα σωστού χειρισμού και αντιμετώπισης του στρες από όλους, αλλά ιδιαίτερα από τους ασθενείς που πάσχουν με καρδιακές ασθένειες.
Οι γιατροί θα πρέπει επίσης, να προσπαθούν να εντοπίζουν μεταξύ των καρδιοπαθών ασθενών εκείνους οι οποίοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στο στρες και να τους συμβουλεύουν ανάλογα.