Η κακή χοληστερόλη ποια σχέση έχει με κίνδυνο για τη ζωή; Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο σας να υποστείτε καρδιακό επεισόδιο ή να προσβληθείτε από άλλη καρδιαγγειακή πάθηση, τότε φροντίστε όσο πιο νωρίς στη ζωή σας να έχετε μειωμένη στο αίμα σας την κακή χοληστερόλη LDL.
Τα ψηλά επίπεδα στο αίμα της κακής χοληστερόλης LDL σχετίζονται με πρόκληση καρδιοπάθειας. Είναι ο βασικός παράγοντας που δημιουργεί τη αθηρωμάτωση η οποία οδηγεί στην απόφραξη αρτηριών. Η μείωση της μπορεί να επιτευχθεί με σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και με φάρμακα όπως οι στατίνες.
Είναι ήδη γνωστό, ότι η μείωση της LDL χοληστερόλης, απομακρύνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι κατά πόσο η μείωση της κακής χοληστερόλης καθόλη τη διάρκεια της ζωής είναι σε θέση ν' αυξάνει τη διάρκεια της ζωής, εξαιτίας ακόμα μικρότερου κινδύνου για καρδιακή πάθηση.
Για να ρίξουν περισσότερο φως στο σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την υγεία και μακροζωία των ανθρώπων, γιατροί από το πανεπιστήμιο του Τέξας και του Μισσισσιππή, μελέτησαν για 15 χρόνια 13.000 ανθρώπους στα πλαίσια της έρευνας Atherosclerosis Risk in Communities.
Πρέπει να αναφέρουμε, ότι η εν λόγω ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει πριν 1 χρόνο, ότι στον πληθυσμό γενικά υπάρχει ένα ποσοστό ατόμων, που έχουν ένα γονίδιο το οποίο τους βοηθά να αποβάλλουν δια μέσου του συκωτιού τους την κακή χοληστερόλη καλύτερα από τους υπόλοιπους.
Το γονίδιο αυτό που όταν παρουσιάζει συγκεκριμένες μεταλλάξεις μειώνει την χοληστερόλη LDL στο αίμα καθόλη τη διάρκεια της ζωής, ονομάζεται PCSK9.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ανήκαν σε διάφορα κοινωνικά στρώματα και εθνικές προελεύσεις. Επίσης περιλαμβάνονταν άτομα με ψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση, διότι ήσαν καπνιστές, έπασχαν από διαβήτη ή ψηλή πίεση.
Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα:
- Οι λευκοί που συμμετείχαν στην έρευνα ανέρχονταν σε 9.524. Απ' αυτούς το 3,2% είχε διαφοροποιήσεις στο γονίδιο PCSK9 που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL. Το γονίδιο σ' αυτή τη μορφή στους λευκούς συσχετιζόταν με 15% μείωση της LDL χοληστερόλης. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση κατά 47% του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου και θανατηφόρα στεφανιαία νόσο της καρδίας.
- Στους ανθρώπους μαύρου χρώματος, που συμμετείχαν στην έρευνα και ανέρχονταν σε 3.363, το ποσοστό αυτών, που είχαν το διαφοροποιημένο γονίδιο PCSK9, ήταν 2,6%. Σε αυτούς η ύπαρξη του γονιδίου συσχετιζόταν με 28% μείωση της κακής χοληστερόλης LDL. Ο κίνδυνος των ατόμων αυτών για έμφραγμα του μυοκαρδίου και θανατηφόρα στεφανιαία νόσο της καρδίας, ήταν μειωμένος κατά 88%
Το συμπέρασμα των γιατρών είναι, ότι τα στοιχεία, που προέκυψαν στηρίζουν τη θέση, ότι ακόμη και μικρές έως μέτριες μειώσεις της κακής χοληστερόλης LDL καθόλη τη διάρκεια της ζωής σχετίζονται με καθοριστική μείωση του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου και στεφανιαία νόσο.
Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα, που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια που δεν σχετίζονται με λιπίδια, όπως οι καπνιστές, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.
Πιστεύουμε, ότι η εργασία αυτή μας προσφέρει πολύτιμα νέα στοιχεία. Στην ουσία μας λέει ότι όσο πιο γρήγορα φροντίζουμε να μειώνουμε την κακή χοληστερόλη, τόσο περισσότερες πιθανότητες προστασίας έχουμε από καρδιοπάθειες.
Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται με χαμηλή χοληστερόλη και τη διατηρούν χαμηλή χάρις σε διαφοροποιήσεις του γενετικού τους κώδικα, προστατεύονται πολύ περισσότερο από καρδιακές παθήσεις.
Επισημαίνεται ότι έρευνες με στατίνες (τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη) που χορηγούνταν για 5 χρόνια έδειξαν ότι η μείωση της LDL χοληστερόλης ήταν ανάλογη, αλλά η προστασία της καρδίας ήταν πολύ χαμηλότερη.
Αυτό φανερώνει, ότι η μείωση της LDL καθόλη τη διάρκεια της ζωής, προσφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, ή ακόμη όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει η μείωση της LDL τόσο περισσότερο είναι το όφελος για την καρδία.
Εάν λοιπόν φροντίζουμε ήδη από την παιδική και εφηβική ηλικία να ελέγχουμε την κακή χοληστερόλη και να τη διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα, σημαίνει ότι ο κίνδυνος θανάτου λόγω εμφράγματος, θα είναι σημαντικά χαμηλότερος.
Πρέπει λοιπόν οι προσπάθειες για διαφώτιση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων και εφήβων, σχετικά με τη χοληστερόλη LDL, να εντατικοποιηθούν.
Όσο περισσότεροι ευαισθητοποιηθούν, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα και λιγότερες οι καρδιοπάθειες ή οι μελλοντικοί πρόωροι θάνατοι στον πληθυσμό.