Οι βιταμίνες Β, ως συμπλήρωμα διατροφής, βοηθούν ή βλάπτουν για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής; Για πολλά χρόνια, μεγάλος αριθμός ειδικών θεωρούσαν ότι η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), θα μπορούσαν να προστατεύουν από καρδιακή προσβολή.
Η θέση αυτή στηριζόταν στο γεγονός ότι οι εν λόγω βιταμίνες, μειώνουν την ομοκυστεϊνη στο αίμα. Τα ψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα, συνοδεύονται ψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Παρά το γεγονός ότι η ψηλή ομοκυστεϊνη αίματος συνυπάρχει με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου, εντούτοις κανένας δεν είναι βέβαιος εάν πράγματι είναι η ομοκυστεϊνη που προκαλεί την καρδιακή προσβολή ή εάν η ομοκυστεϊνη είναι απλά ένας δείκτης ή μια μέτρηση του κινδύνου, που έχει κάποιο άτομο για έμφραγμα.
Πολλοί καρδιολόγοι και άλλοι γιατροί έλπιζαν, ότι τα συμπληρώματα βιταμινών Β θα μπορούσαν να μειώνουν την ομοκυστεϊνη στο αίμα και να απομακρύνουν έτσι τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής.
Με βάση αυτό το σκεπτικό χορηγούσαν σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις βιταμίνες Β έστω και εάν δεν υπήρχαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι αυτό θα βοηθούσε.
Σε που έγινε σε περισσότερους από 5.500 ενήλικες 55 ετών και άνω, εξετάστηκε το αποτέλεσμα της χορήγησης για 5 χρόνια βιταμινών Β. Οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο διότι είχαν πλάκες χοληστερόλης στις αρτηρίες τους (αθηρωμάτωση) ή έπασχαν από διαβήτη.
Στους μισούς από τους ασθενείς χορηγήθηκαν κατά μέσο όρο για 5 χρόνια, συνήθεις δόσεις βιταμινών Β. Στους άλλους μισούς δόθηκε εικονικό φάρμακο.
Στο τέλος της θεραπευτικής δοκιμής, βρέθηκε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων όσον αφορά στον αριθμό των καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων ή θανάτων λόγω καρδιακής πάθησης.
Μια δεύτερη αξιοσημείωτη ερευνητική εργασία αναφορικά με το ίδιο θέμα, εξέτασε την επίδραση των βιταμινών Β σε ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.
Σε 3.700 ασθενείς χορηγήθηκαν βιταμίνες Β ή εικονικό φάρμακο (πλασέμπο) στις 7 μέρες που ακολουθούσαν το έμφραγμα μυοκαρδίου που είχαν υποστεί. Το 75% των εν λόγω ασθενών έλαβε βιταμίνες Β ενώ το 25% έλαβε πλασέμπο.
Μετά από σχεδόν 4 χρόνια βρέθηκε, ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε διαφορά στον αριθμό νέων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων ή θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων στις δύο ομάδες ασθενών δηλαδή αυτών που λάμβαναν βιταμίνες Β και εκείνων που λάμβαναν πλασέμπο.
Οι γιατροί, που έκαναν την έρευνα αυτή, στα συμπεράσματα τους αναφέρουν ότι υποψιάζονται ότι η χορήγηση βιταμινών Β, ως συμπλήρωμα διατροφής, μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, είναι πιθανόν να έχει βλαβερές επιπτώσεις. Για το λόγο αυτό, τοποθετούνται εναντίον μιας θεραπείας σε ασθενείς μετά από έμφραγμα.
Εμείς θα τονίσουμε, ότι είναι πολύ σημαντικό οι βιταμίνες Β, που οπωσδήποτε χρειάζεται ο οργανισμός μας είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται από τη διατροφή μας. Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες Β πρέπει να αποφασίζεται και να συστήνεται στους ασθενείς μόνο από τους γιατρούς τους, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις.
Επισημαίνεται ότι και στις 2 έρευνες, οι βιταμίνες Β μείωναν στο αίμα τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης. Όμως η μείωση της ομοκυστεϊνης, δεν φάνηκε να έχει οποιαδήποτε επίδραση στον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση.
Ας μην ξεχνούμε την πληροφόρηση για μερικές από τις βασικές βιταμίνες Β, για το ρόλο τους στο σώμα μας και που τις βρίσκουμε στη διατροφή μας:
1. Φυλλικό ή φολικό οξύ (βιταμίνη Β9)
Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Παίζει ρόλο στην πρόληψη για ορισμένες εκ γενετής ανωμαλίες και για την αναιμία.
Επίσης θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Επιπρόσθετα βοηθά εναντίον των καρδιακών παθήσεων.
Οι γυναίκες που είναι πιθανόν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει να παίρνουν 800 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά σαν συμπλήρωμα διατροφής. Θα πρέπει να αρχίζουν την πρόληψη αυτή προτού ακόμη μείνουν έγκυες.
Το φυλλικό οξύ περιέχεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε δημητριακά, στα φασόλια, στα αβοκάντο, στις μπανάνες, στο χυμό πορτοκαλιού, στα σπαράγγια και στη ζύμη.
2. Βιταμίνη Β6
Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) είναι αναγκαία για κυτταρικές λειτουργίες και για το νευρολογικό σύστημα.
Περιέχεται μέσα στο ψάρι, στο κρέας πουλερικών, στη σόγια, στα δημητριακά, στα μπιζέλια, στους ξηρούς καρπούς και στις μπανάνες.
3. Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για το αιμοποιητικό σύστημα και για το νευρικό σύστημα. Ελλείψεις μπορούν να προκληθούν λόγω κακής διατροφής και εξ' αιτίας κακής απορρόφησης που προκαλείται από ασθένειες του στομαχιού ή του εντέρου.
Περιέχεται μέσα στο ψάρι, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε καθόλου τρόφιμα ζωικής προέλευσης, χρειάζονται να παίρνουν βιταμίνη Β12.