Σύμφωνα με την Κινέζικη ιατρική, το τσάι έχει την ιδιότητα να μειώνει την πίεση. Όμως μέχρι σήμερα τα δεδομένα από έρευνες σε πειραματόζωα και στον άνθρωπο δεν έδωσαν πειστικά αποτελέσματα.
Η αξιολόγηση των επιδράσεων του τσαγιού στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα όταν λαμβάνει υπόψη την καθημερινή ποσότητα τσαγιού που καταναλώνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Για το λόγο αυτό, γιατροί από πανεπιστήμιο της Ταϊβάν εξέτασαν σε 1.500 ασθενείς, που αρχικά δεν είχαν ψηλή πίεση, τις επιδράσεις της κατανάλωσης τσαγιού όσον αφορά την αρτηριακή πίεση.
Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η πίεση μπορεί να επηρεάζεται από την κατανάλωση τσαγιού και αυτό εξαρτάται από την ποσότητα και τη χρονική διάρκεια κατά την οποία κάποιος πίνει τσάι.
- Τα άτομα που έπιναν τουλάχιστο 120 ml τσαγιού ημερησίως για ένα χρόνο, παρουσίαζαν 46% χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από ψηλή πίεση σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν τσάι.
- Τα άτομα που έπιναν περισσότερο από 600 ml τσαγιού ημερησίως, είχαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με μείωση των πιθανοτήτων τους της τάξης του 65% για ψηλή πίεση σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν τσάι.
- Οι θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης τσαγιού ήσαν ανεξάρτητες από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα όπως η ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο καφές.
- Η κατανάλωση τσαγιού για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, δεν προσέφερε μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για ψηλή πίεση.
Επίσης οι πλείστοι συμμετέχοντες στην εν λόγω έρευνα κατανάλωναν κυρίως πράσινο τσάι μέτριας δύναμης ή μείγμα πράσινου και μαύρου τσαγιού. Μόνο λίγοι έπιναν μαύρο τσάι.
Το γεγονός ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού ακόμη και σε μικρές ποσότητες της τάξης των 120 ml ημερησίως, είναι πολύ ενδιαφέρον για το σοβαρό και διαδεδομένο πρόβλημα δημόσιας υγείας που είναι η ψηλή πίεση.
Η ψηλή πίεση είναι αιτία καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικών επεισοδίων και προβλημάτων στους νεφρούς και στα μάτια. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η παχυσαρκία, η διατροφή πλούσια σε αλάτι και η απουσία τακτικής σωματικής άσκησης συμβάλλουν τα μέγιστα στην πρόκληση ψηλής πίεσης, που από πολλούς έχει ονομασθεί ο "σιωπηλός δολοφόνος".
Το τσάι περιέχει ένα μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών ουσιών, που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση τω επιπέδων της χοληστερόλης, η αντιθρομβωτική δράση, η διάταση των αγγείων και η καλύτερη ροή του αίματος.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προσφέρει πολλά στην καταπολέμηση της ψηλής πίεσης και για την καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.